Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

UPS PC




images_easyblog_images_62_350-547088-847__1





Το ηλεκτρικό ρεύμα ,και ιδίως στην Ελλάδα, είναι απρόβλεπτο. Από φυσικά αίτια ή και από μια μικρή βλάβη ενός μετασχηματιστή σε μια κολώνα της ΔΕΗ μπορεί να δημιουργηθεί διακοπή ρεύματος, ή σε μερικές περιπτώσεις εναλλαγή τάσης ικανή να προξενήσει μεγάλη ζημια σε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Τα πολύπριζα προστασίας ναι μεν θα προστατέψουν τα ηλεκτρονικά σας, αλλά τα UPS είναι αυτά που θα τα κρατήσουν ενεργά και προστατευμένα ακόμα και όταν δεν υπάρχει ρεύμα (έστω και για λίγο).
Παρακάτω θα δείτε τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα νέο UPS.

Πόσες εξόδους (schuko) χρειάζεστε?

ups-power-outlets
Πριν αγοράσετε UPS, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστείτε, είναι ποιές και πόσες συσκευές θα χρειαστείτε ενεργές κατά τη διακοπή ρεύματος. Γενικά, καλό θα είναι να επιλέξετε ένα UPS το οποίο θα έχει δύο θύρες περισσότερες από όσες χρειάζεστε ώστε να τις χρησιμοποιήσετε στο μέλλον για κάποια επιπλέον συσκευή.
Αρκετά από τα UPS που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν τουλάχιστον 8 θύρες schuko, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί διότι ορισμένες από τις θύρες μπορεί να μην τροφοδοτούνται από τη μπαταρία. Πολλά από τα οικονομικά UPS της αγοράς υιοθετούν αυτή την τακτική, δίνουν δηλαδή παροχή από τη μπαταρία στις 4 ή στις 6 εξόδους από τις 8. Αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο σοβαρό πρόβλημα αν το γνωρίζετε πριν την αγορά, αλλά μπορεί να σας εκπλήξει δυσάρεστα εάν το μάθετε με την πρώτη διακοπή ρεύματος.
Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε καλώδιο για τη σύνδεση σας στο internet, ή αν γενικά θέλετε να προστατέψετε το router ή το φαξ σας, ψάξτε για ένα UPS το οποίο να παρέχει προστασία για καλώδια δικτύου και τηλεφωνίας.

Πόση ισχύ χρειάζονται οι συσκευές σας?

metritis-energeias
Μόλις αποφασίσετε για το πόσες εξόδους χρειάζεσται, θα πρέπει να αναλογιστείτε πόση ισχύ καταναλώνουν οι συσκευές σας. Αν οι συσκευές που έχετε συνδέσει στο router απαιτούν περισσότερη ισχύ απ’ότι μπορεί να παράγει η μπαταρία του, τότε σε μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος καμία συσκευή δεν θα παραμείνει ενεργή ακόμα και αν η μπαταρία του UPS είναι πλήρως φορτισμένη.
Την ισχύ μπορείτε να τη μάθετε χρησιμοποιώντας ένα μετρητή ενέγειας, τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε online με περίπου 15€. Μετρήστε κάθε συσκευή που θα συνδέσετε στο UPS και προμηθευτείτε ένα UPS που να καλύπτει με ασθητή διαφορά την ισχύ.

Πόση ώρα θέλετε να διαρκεί η μπαταρία?

GraphData.cfm
Αφού καταλήξατε στα Watt που καταναλώνουν οι συσκευές σας, θα πρέπει να σκεφτείτε για πόσο χρόνο θέλετε η μπαταρία του UPS να τα τροφοδοτεί. Ορισμένοι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρειάζονται μόνο ελάχιστα λεπτά ώστε να προλάβουν να σώσουν τη δουλειά τους και να τερματίσουν τον υπολογιστή σωστά. Υπάρχουν άλλοι χρήστες οι οποίοι χρειάζονται τον υπολογιστή ακόμα και για μια ώρα σε περίπτωση δικαοπής ρεύματος.
Για να υπολογίσετε σωστά πόση ώρα θα κρατήσει το UPS σας, θα πρέπει να βρείτε το διάγραμμα του κατασκευαστή και να υπολογίσετε βάση της κατανάλωσης που μετρήσατε προηγουμένως. Το διάγραμμα συνήθως βρίσκεται στο φυλλάδιο που συνοδεύει τη συσκευή ή στη σελίδα του κατασκευαστή. Για παράδειγμα το UPS της APC BR900GI μπορεί να τροφοδοτεί τις συσκευές σας για εννέα λεπτά εάν έχουν κατανάλωση 400 Watts ή για μια ώρα αν οι συσκευές σας έχουν κατανάλωση 100 Watts.

Τι δυνατότητες θέλετε να έχει το UPS?

ups-features
Οι περισσότεροι νομίζουμε πως οι δυνατότητες ενός UPS είναι πολύ περιορισμένες. Το αγοράζουμε, συνδέουμε πάνω τις συσκευές μας και αυτό ήταν!
Προς έκπληξη μας, στην αναζήτηση του κατάλληλου UPS θα διπαιστώσουμε ότι ακόμα και τα απλά UPS έχουν κάποιες δυνατότητες όπως να μας ειδοποιούν όταν αποσυνδεθεί η μπαταρία, δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB με τον υπολογιστή μας ώστε να το παραμετροποιούμε και να ελέγχουμε τη στάθμη της μπαταρίας και την κατανάλωση καθώς και άλλα πολλά. Οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες δεν χρειάζονται όλες αυτές τις έξτρα δυνατότητες αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν εάν θέλετε να διαθέσετε μερικά χρήματα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου