Αν το 2013 δεν ήσαστε όσο φρόνιμοι έπρεπε, έχετε έναν πολύ καλό λόγο να ανησυχείτε. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση των Άλπεων, ένας τερατόμορφος δαίμονας εν ονόματι Krampus ακολουθεί τον Άγιο Βασίλη, για να δώσει στα άτακτα παιδιά - μεγάλα και μικρά - το δικό τους δώρο: Ένα ταξίδι στις φωτιές της κόλασης!
Πριν από αρκετά χρόνια, σε άλλες πιο ανέμελες εποχές, το 1998, κυκλοφόρησε το εορταστικό CD της Καίτης Γαρμπή “Χριστούγεννα με την Καίτη”, το οποίο κατάφερε, μάλιστα, να γίνει χρυσό. Θα αναρωτιέστε, πού το θυμηθήκαμε.
Ανάμεσα στα άλλα τραγούδια, ξεχώριζε η διασκευή του γνωστού “Santa Claus is Coming to Town” και ο στίχος “Σε βλέπει όταν κοιμάσαι, στο σπίτι στη δουλειά, γνωρίζει όπου και να' σαι, κάθε μια σου σκανταλιά”. Ο οποίος, τελικά, μπορεί να μην μιλά για τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη …
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, όπως και στη δική μας, η παράδοση λέει ότι η τιμωρία για τα άτακτα παιδιά είναι να μην βρουν δώρα στις κάλτσες που κρεμάνε στο τζάκι ή κάτω από το δέντρο, κάθε Χριστούγεννα. Στη χειρότερη περίπτωση, αντί για δώρα, λέγεται ότι βρίσκουν κάρβουνα.
Μόνο που σε κάποιες κουλτούρες τα σκανταλιάρικα μικρά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, έχουν να φοβούνται για κάτι αρκετά πιο τρομακτικό: Μια επίσκεψη από τον Krampus! Τον βοηθό του Άι Βασίλη ή του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο προέρχεται ο μύθος του Santa Claus, που φέρνει τα δώρα.
Όχι, ο Krampus δεν έχει καμία σχέση με τα χαριτωμένα, καλοκάγαθα ξωτικά που φτιάχνουν τα δώρα, στο εργαστήρι του Αγίου. Σύμφωνα με την μυθολογία των Άλπεων, είναι ένας διάβολος, ένα πλάσμα σαν τέρας, πραγματικός φόβος και τρόμος για τα κακά παιδιά, κάθε που έρχονται οι γιορτές.
Συνήθως, απεικονίζεται σαν ένας κλασικός δαίμονας, με κέρατα, δίχηλες οπλές (στο ένα ή και στα δύο πόδια) και μία μακριά, τερατώδη γλώσσα. Σε κάποιες περιοχές εντοπίζεται με τη μορφή ενός παραδοσιακού τζέντλεμαν, ντυμένου στα μαύρα ή ενός τριχωτού ανθρωπόμορφου κτήνους.
Η αποστολή του Krampus είναι να τιμωρεί όσους ήταν άτακτοι, τη χρονιά που πέρασε. Λέγεται ότι σε κυνηγά, σέρνοντας σκουριασμένες αλυσίδες με κουδούνια και όταν σε πιάσει, σε μαστιγώνει με βέργες από σημύδα ή ένα κλασικό μαστίγιο, πριν σε βάλει στο καλάθι του για να σε οδηγήσει στην κόλαση!
Η ιστορία του φοβερού Krampus έχει τις ρίζες της στις προχριστιανικές γερμανικές παραδόσεις. Αν και θεωρούνταν γιος της θεάς της νορβηγικής μυθολογίας Χελ, μοιραζόταν κοινά στοιχεία με τους σάτυρους της ελληνικής μυθολογίας (όπως π.χ. τα πόδια τράγου).
Παρά τις προσπάθειες από την καθολική εκκλησία και την Ιερά Εξέταση να καταργηθεί η δαιμονική του φιγούρα, μέχρι τον 17ο αιώνα ο μύθος του Krampus είχε ενσωματωθεί στην χριστιανική παράδοση, σαν το alter ego του κομιστή των δώρων Αγίου Νικολάου, σε Αυστρία και Γερμανία.
Από εκεί, η ιστορία εξαπλώθηκε στις περισσότερες από τις χώρες της πρώην Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Σήμερα, η παράδοση παραμένει ζωντανή σε Αυστρία, Βαυαρία, βόρειες περιοχές της Ιταλίας (Νότιο Τιρόλο, Φρίουλι), Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Ολλανδία και Κροατία.
Συγκεκριμένα, στις παραπάνω χώρες – κυρίως στην Αυστρία – οι νέοι άντρες ντύνονται Krampus και γυρίζουν στους δρόμους, τρομοκρατώντας παιδιά και νέες γυναίκες, την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, με κορύφωση το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου (παραμονή του Αγίου Νικολάου).
Παλιότερα, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα - αρχές του 20ου, είχε ξεσπάσει μία μανία ανταλλαγής καρτών με τον δαίμονα των Χριστουγέννων, στις οποίες, συχνά, ο αποστολέας έγραφε χιουμοριστικούς στίχους. Στο πάνω μέρος τους, ξεχώριζε η επιγραφή “Χαιρετίσματα από τον Krampus”.
Μπορεί στις Άλπεις να έχει την τιμητική του στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά στην Ελλάδα, τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης και όχι ο Άγιος Νικόλαος. Άρα, ο Krampus, λογικά, θα συνοδεύει αυτόν. Οπότε, αν το πρωί αυτής της Πρωτοχρονιάς δεν βρείτε δώρα κάτω από το δέντρο, ίσως θα πρέπει να ανησυχήσετε …!
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου