Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

10 τρόποι με τους οποίους το νερό μπορεί να σας σκοτώσει

10 τρόποι με τους οποίους το νερό μπορεί να σας σκοτώσει
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει από 55% έως 78% νερό, ανάλογα με το σωματικό μέγεθος. Για να λειτουργήσει σωστά, το σώμα χρειάζεται από ένα έως επτά λίτρα νερού ημερησίως προκειμένου να αποφύγει την αφυδάτωση. Σίγουρα το νερό είναι βασικό μέρος της ανθρώπινης ζωής. Όμως κάτω από τις κατάλληλες περιστάσεις το νερό μπορεί να τερματίσει τη ζωή σας με μια ποικιλία αξιοσημείωτων τρόπων.
10. Υποθερμία
Η Υποθερμία είναι μια κατάσταση στην οποία η κεντρική θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει κάτω από την θερμοκρασία που απαιτείται για τον φυσιολογικό μεταβολισμό και τις σωματικές λειτουργίες. Για τους ανθρώπους το κατώφλι αυτό ορίζεται στους 35.0 °C (95.0 °F). Εάν εκτεθείτε στο κρύο και οι εσωτερικοί μηχανισμοί του σώματός σας δεν μπορούν να αναπληρώσουν την θερμότητα που έχει χαθεί, συμβαίνει μια πτώση στην κεντρική θερμοκρασία. Ενώ η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται, χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ρίγος και νοητική διαταραχή αρχίζουν να εκδηλώνονται. Η θερμότητα χάνεται πιο γρήγορα στο νερό απ’ ό, τι στην ξηρά. Οι θερμοκρασίες του νερού που θα ήταν αρκετά δικαιολογημένες ως εξωτερικές θερμοκρασίες αέρα, μπορούν να οδηγήσουν στην υποθερμία. Για παράδειγμα, μια θερμοκρασία νερού των 10 °C (50 °F) μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα στο σύντομο διάστημα της μίας ώρας και οι θερμοκρασίες που πλησιάζουν το σημείο πήξης μπορούν να κάνουν το ίδιο μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της κατάστασης συνέβη στο ναυάγιο του Τιτανικού, κατά το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι που βρέθηκαν σε θερμοκρασία νερού των -2 °C (28 °F), πέθαναν μέσα σε 15 έως 30 λεπτά.

9. Ζεμάτισμα

Το ζεμάτισμα είναι μια μορφή καψίματος που μπορεί να προκληθεί όταν θερμά υγρά έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας. Τα περισσότερα εγκαύματα θεωρούνται πρώτου ή δευτέρου βαθμού, αλλά μπορούν να συμβούν και τρίτου ή τετάρτου βαθμού εγκαύματα, ειδικά με παρατεταμένη επαφή. Ο θάνατος από βράσιμο εκμεταλλεύεται αυτή την αρχή. Είναι μια μέθοδος εκτέλεσης στην οποία ένας άνθρωπος εκτελείται με βύθιση σε βραστό νερό. Παρότι δεν είναι τόσο κοινή όσο άλλες μέθοδοι εκτέλεσης, το βράσιμο μέχρι θανάτου έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Ασίας. Εκτελέσεις αυτού του τύπου πραγματοποιούνταν συχνά με χρήση ενός μεγάλου δοχείου όπως ένα καζάνι ή μια σφραγισμένη χύτρα. Ανάλογα με την επιδιωκόμενη σκληρότητα το θύμα βυθιζόταν πριν θερμανθεί το νερό ή το βουτούσαν πρώτα με το κεφάλι μέσα στο ήδη βρασμένο νερό.
Ο θάνατος σ’ αυτές τις περιπτώσεις προερχόταν από ισχυρό ζεμάτισμα που προκαλούνταν από τα θερμά υγρά. Τα εγκαύματα της βύθισης θα σχηματίζονταν στα μπράτσα, στο θώρακα και στα πόδια. Το παρατεταμένο ζεμάτισμα θα κατέληγε σε οτιδήποτε μέχρι και τέταρτου βαθμού έγκαυμα στο δέρμα. Η επιδερμίδα και το δέρμα καταστρέφονται, οδηγώντας στην ολοκληρωτική βλάβη του υποδόριου λίπους. Στο τέλος η θερμότητα θα εκθέσει τους μυς, οδηγώντας σε ρήξεις βασικών αρτηριών και φλεβών. Θάνατοι από ζεμάτισμα λαμβάνουν χώρα επίσης στις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι υποτιμούν την θερμοκρασία μια φυσικής θερμής πηγής και αποφασίζουν να κολυμπήσουν.

8. Χιονοστιβάδα

Ο πάγος είναι απλώς παγωμένο νερό σε μια συμπαγή κατάσταση. Εμφανίζεται φυσικά σε πολλές μορφές, όπως π.χ. οι νιφάδες του χιονιού. Οι νιφάδες αυτές μπορεί να είναι αβλαβείς ατομικά, αλλά η δύναμή τους μεγαλώνει όταν βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό. Μια χιονοστιβάδα είναι μια μεγάλη και δυνητικά θανάσιμη μάζα χιονιού που κατηφορίζει ταχέως σε μια πλαγιά. Οι χιονοστιβάδες προκαλούνται συνήθως από μια μηχανική δυσλειτουργία στις δέσμες χιονιού όπου οι δυνάμεις που ασκούνται στο χιόνι υπερβαίνουν την ισχύ του. Μετά το ξεκίνημά τους, οι χιονοστιβάδες συνήθως επιταχύνουν γρήγορα και μεγαλώνουν σε μάζα και όγκο καθώς εισέρχονται σε περισσότερο χιόνι.
Το 85.7% των θανάτων από χιονοστιβάδες οφείλεται στην ασφυξία. Εάν βρεθείτε μέσα σε μια χιονοστιβάδα και καταφέρετε να σκάψετε ένα μικρό άνοιγμα αέρα γύρω από το πρόσωπό σας καθώς η ολίσθηση σταματήσει σε κάποιο σημείο, η αναπνοή σας σύντομα θα παγώσει αυτή τη μικρή σωτήρια κοιλότητα πάγου. Αυτή η αδιαπέραστη «μάσκα πάγου» μπορεί να σας προκαλέσει ασφυξία μέσα σε μισή ώρα. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που θάβονται ζωντανοί ολοκληρωτικά επιβιώνουν και κανένας απ’ όσους θάφτηκαν σε βάθος άνω των 7 ποδιών δεν έζησε για να μας το διηγηθεί. Στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 40.000 με 80.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες κατά την ορεινή εκστρατεία στις Άλπεις στο Ιταλο-Αυστριακό μέτωπο.

7. Υδρογενής ασθένεια.

Οι υδρογενείς ασθένειες προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στο μολυσμένο πόσιμο νερό. Παντού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου η πιο συχνή μόλυνση των ακατέργαστων πηγών νερού προέρχεται από τα ανθρώπινα απόβλητα. Η μετάδοση της ασθένειας επέρχεται συχνά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, του πλυσίματος των πιάτων, της κατανάλωσης νερού ή κατά την προετοιμασία του φαγητού. Τα σημαντικότερα παραδείγματα υδρογενών νόσων περιλαμβάνουν κάποια μορφή διάρροιας. Αυτές οι αρρώστιες επηρεάζουν κυρίως παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και αναλογούν σε περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι παράμετροι για την ποιότητα του νερού που πίνουμε εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: μικροβιολογικές και χημικές. Οι μικροβιολογικές παράμετροι περιλαμβάνουν κολοβακτηρίδια, E. coli, και συγκεκριμένα παθογόνα είδη βακτηρίων, ιών και πρωτοζωικών παρασίτων. Οι χημικές παράμετροι τείνουν να θέτουν περισσότερο έναν χρόνιο κίνδυνο στην υγεία μέσω της συσσώρευσης σκληρών μετάλλων. Για παράδειγμα, 60 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν δηλητηριαστεί από νερό πηγαδιού, μολυσμένο από υπερβολικό φθόριο.

6. Συγκρατώντας την ούρηση …τρόπον τινά

Το νερό είναι βασικό μέρος της ανθρώπινης επιβίωσης και η πόση του οδηγεί αναπόφευκτα στην ούρηση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καταχώρηση θα διαλύσει έναν ενδιαφέρων ιατρικό μύθο: ότι μπορεί να πεθάνετε αν «κρατήσετε» τα ούρα σας και αναγκάσετε τον εαυτό σας να μην ουρήσει. Μπορεί να πεθάνετε με έμμεσο τρόπο, προκαλώντας μια μόλυνση της ουρητικής οδού (που θα μπορούσε τότε να οδηγήσει στο θάνατο), αλλά δεν μπορείτε να πεθάνετε από μια σπασμένη ουροδόχο κύστη επειδή δεν πήγατε στην τουαλέτα. Οι σφιγκτήρες της ουρήθρας σας, καθιστούν φυσικά αδύνατη την συγκέντρωση ούρων στην ουροδόχο κύστη σε τέτοιο σημείο ώστε να σπάσει. Τα νεφρά και οι ουρητήρες δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή πίεση ώστε να σκάσει η ουροδόχος κύστη. Όποτε υπάρχει κάποια παρακώλυση, πρώτα παθαίνουν βλάβη τα νεφρά. Στην περίπτωση που προσπαθείτε να κρατήσετε τα ούρα σας, το σώμα θα προστατεύσει τα νεφρά αντιδρώντας βίαια, αναγκάζοντας τους ουρητικούς σφιγκτήρες να δυσλειτουργήσουν, ωθώντας το άτομο να τα κάνει πάνω του.
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ο Tycho Brahe ποτέ δεν πέθανε επειδή «κρατούσε τα ούρα του κατά τη διάρκεια ενός βασιλικού δείπνου για λόγους ευγένειας». Η πραγματική αιτία θανάτου πιστεύεται ότι ήταν μια πέτρα στο νεφρό που τον έκανε να μη μπορεί να ουρήσει. Η έμφραξη οδήγησε πρώτα σε βλάβη του νεφρού και τελικά στο θάνατό του.

5. Επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λόγων για τους οποίους είναι επικίνδυνο να οδηγούμε στη βροχή. Η βροχή δημιουργεί γλιστερούς δρόμους, ειδικά όταν έχει να βρέξει πολύ καιρό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γλιστερές ουσίες όπως τα γράσα και τα λάδια πέφτουν από τα αυτοκίνητα ενώ οι άνθρωποι οδηγούν, και αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δρόμου μέχρι να ξεπλυθούν. Η πρώτη βροχή μπορεί να αποσυνδέσει αυτά τα γλιστερά υλικά από την άσφαλτο, δημιουργώντας μια λαδωμένη κηλίδα στην επιφάνεια του δρόμου που μπορεί να κάνει την οδήγηση πολύ επικίνδυνη. Μια παρατεταμένη, σφοδρή βροχόπτωση μπορεί επίσης να δημιουργήσει βαθιές νερολακούβες στην επιφάνεια του δρόμου το οποίο μπορεί να κάνει το αυτοκίνητό σας να συμπεριφερθεί σαν υδροπλάνο αναπηδώντας στο νερό. Οι δρόμοι με ελλιπή αποχέτευση μπορούν να καλυφθούν από τεράστιες επιφάνειες νερού οι οποίες ίσως να μην φαίνονται βαθιές ή σοβαρές μέχρι να οδηγήσετε μέσα σ’ αυτές και το όχημά σας να βγει εκτός ελέγχου. Επίσης, η κακή ορατότητα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης είναι μια μεγάλη απειλή καθώς δυσχεραίνει την γνώση μας για τα διερχόμενα αυτοκίνητα, τους πεζούς και τους κινδύνους του δρόμου. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 3000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από αυτοκινητικά ατυχήματα σχετικά με τη βροχή..

4. Ηλεκτροπληξία

Παρότι το εντελώς καθαρό νερό δεν άγει τον ηλεκτρισμό από μόνο του (σίγουρα δεν το γνωρίζατε αυτό!), η ύπαρξη ουσιών μέσα σ’ αυτό, όπως τα άλατα του νερού, το καθιστούν έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό αγωγό. Όταν τα άλατα διαλύονται στο νερό, χωρίζονται σε κατιόντα Νατρίου και ανιόντα Χλωρίου. Αυτά τα αντίθετα φορτία, όπως οι αντίθετοι πόλοι μιας μπαταρίας, δημιουργούν τις συνθήκες για να υπάρξει ηλεκτρική αγωγιμότητα. Οι αγώγιμες ιδιότητες του νερού το κάνουν πολύ επικίνδυνο καθώς επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να διεισδύσει σ’ αυτό ταχύτατα και να χτυπήσει οποιοδήποτε ανυποψίαστο άτομο που θα έρθει σε επαφή με το νερό.
Το ηλεκτροσόκ συμβαίνει με την επαφή ενός μέρους του ανθρώπινου σώματος με οποιαδήποτε πηγή ηλεκτρισμού που προκαλεί ισχυρό ρεύμα στο δέρμα, στους μύες ή στα μαλλιά. Όταν μεγάλα ρεύματα διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα, είναι αδύνατο για το χτυπημένο θύμα να απομακρυνθεί από ένα φορτισμένο αντικείμενο. Ακόμα μεγαλύτερα ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν μαρμαρυγή στην καρδιά, φθορά στους ιστούς και θάνατο. Για παράδειγμα, το 2012 δύο αγόρια έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ κολυμπούσαν σε μια λίμνη στην πόλη Knoxville του Tennessee. Όπως αποδείχτηκε, ένα λεμβοστάσιο στο κοντινό λιμάνι είχε φθαρμένη καλωδίωση η οποία εκτέθηκε και ήρθε σε επαφή με το νερό της λίμνης. Οι πέντε ενήλικες που πήδηξαν στο νερό για βοήθεια έπαθαν επίσης ηλεκτροσόκ.

3. Κινέζικο βασανιστήριο του νερού

Το κινέζικο βασανιστήριο του νερού είναι μια διαδικασία κατά την οποία το νερό πέφτει αργά πάνω στο μέτωπο ενός ατόμου φέρνοντάς το σε κατάσταση παραφροσύνης. Η εφεύρεση αυτής της μορφής βασανισμού με νερό, χρεώνεται στον Hippolytus de Marsiliis, γεννημένου στην Ιταλία το 1451. Έχοντας παρατηρήσει την κοιλότητα που ανοίγουν σταδιακά οι σταγόνες νερού όταν πέφτουν μία προς μία πάνω στην πέτρα, εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο στο ανθρώπινο σώμα. Ο όρος «κινέζικο βασανιστήριο του νερού» επινοήθηκε απλά για να προσδώσει στη μέθοδο μια αίσθηση φρικτού μυστηρίου. Μια καταγεγραμμένη αναφορά τέτοιου βασανισμού στη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης περιγράφει τα ακόλουθα: «Τα θύματα δέθηκαν με λουριά στο έδαφος ανήμπορα να κουνηθούν και κρύο ή ζεστό νερό ριχνόταν αργά σε μια μικρή επιφάνεια του σώματος, συνήθως στο μέτωπο. Το μέτωπο αποδείχτηκε ότι ήταν το πιο κατάλληλο σημείο για αυτού του τύπου το βασανιστήριο εξαιτίας της ευαισθησίας του. Δηλαδή οι φυλακισμένοι μπορούσαν να δουν την κάθε σταγόνα να πέφτει, και μετά από μεγάλη διάρκεια του βασανιστηρίου έχαναν το μυαλό τους καθώς αντιλαμβάνονταν την αίσθηση μιας κοιλότητας που σχηματιζόταν στο κέντρο του μετώπου τους».

2. Τσουνάμι

Το τσουνάμι είναι μια σειρά κυμάτων νερού που δημιουργούνται από τη μετακίνηση ενός μεγάλου όγκου υδάτινης επιφάνειας, συνήθως ενός ωκεανού ή μιας μεγάλης λίμνης. Σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, κατολισθήσεις, αποκολλήσεις παγετώνων, πτώσεις μετεωριτών στην επιφάνεια της γης και άλλες διαταραχές πάνω ή κάτω από το νερό, έχουν όλες τη δυναμική να προκαλέσουν τσουνάμι. Ενώ τα συνηθισμένα κύματα που δημιουργούνται από τον άνεμο έχουν μήκος (από κορυφή σε κορυφή κύματος) περίπου 100 μέτρα (330 πόδια) και ύψος περίπου 2 μέτρα (6,6 πόδια), ένα τσουνάμι στον βαθύ ωκεανό έχει μήκος κύματος γύρω στα 200 χιλιόμετρα (120 μίλια)! Πράγματι διαβάσατε σωστά. Ένα τέτοιο κύμα ταξιδεύει με πάνω από 800 χιλιόμετρα την ώρα (500 μίλια ανά ώρα).
Τα τσουνάμι προκαλούν καταστροφές με δύο τρόπους: με την συντριπτική δύναμη ενός τείχους νερού που ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα και με την καταστροφική δύναμη ενός μεγάλου όγκου νερού που παρασέρνει τα πάντα στην ξηρά, μεταφέροντας μια μεγάλη ποσότητα συντριμμιών μαζί του, ακόμα και όταν τα κύματα δεν φαίνονται μεγάλα. Παρότι η πρόσκρουση των τσουνάμι περιορίζεται σε παράκτιες περιοχές, η καταστροφική δύναμή τους μπορεί να είναι τεράστια, επηρεάζοντας ολόκληρες λεκάνες ωκεανών. Τα τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 ήταν μεταξύ των πιο θανατηφόρων φυσικών καταστροφών στην ανθρώπινη ιστορία με πάνω από 230.000 νεκρούς σε 14 χώρες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό.

1. Δηλητηρίαση από νερό

Η δηλητηρίαση από νερό, γνωστή επίσης και ως, υπονατριαιμία λόγω αραίωσης, είναι μια δυνητικά θανατηφόρος διαταραχή των εγκεφαλικών λειτουργιών που εκδηλώνεται όταν η φυσιολογική ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα διαταράσσεται πέρα από τα ασφαλή όρια λόγω υπερφόρτωσης με υγρά. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η τυχαία υπερκατανάλωση νερού είναι εξαιρετικά σπάνια. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με την δηλητηρίαση φυσιολογικών ανθρώπων από νερό έχουν συμβεί είτε σε διαγωνισμούς κατάποσης νερού στους οποίους τα άτομα επιχειρούν να πιουν μεγάλες ποσότητες νερού, είτε σε εκτεταμένους χρονικά αγώνες έντονης σωματικής άσκησης κατά την οποία οι ηλεκτρολύτες δεν έχουν αναπληρωθεί καταλλήλως και παρόλα αυτά τεράστιες ποσότητες υγρού συνεχίζουν να καταναλώνονται. Επιπλέον, η θεραπεία νερού, μια μέθοδος βασανισμού στην οποία το θύμα εξαναγκαζόταν να πιει υπερβολικές ποσότητες νερού, μπορεί να προκαλέσει την εν λόγω δηλητηρίαση.
Το νερό, όπως κάθε άλλη ουσία, μπορεί να θεωρηθεί δηλητήριο όταν καταναλωθεί σε υπέρμετρη ποσότητα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, το 2003 ο Walter Dean Jennings, ένας νέος φοιτητής ιστορίας στο SUNY Plattsburgh, πέθανε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του σε μια πανεπιστημιακή αδελφότητα. Την τελευταία νύχτα των καψονιών, ο δεκαοκτάχρονος αναγκάστηκε να πιει ολόκληρα γαλόνια νερού από χωνί, με αποτέλεσμα να πάθει οίδημα ο εγκέφαλός του από την δηλητηρίαση με νερό και τελικά να πεθάνει.

Μετάφραση - Απόδοση: Δημήτρης Μητρόπουλος, για το ESOTERICA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου