Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια από τότε που μία αρκετά εντυπωσιακή και πρωτοπόρα «Μπλε Πολυκατοικία» υψώθηκε στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, αποτελώντας πόλο έλξης για τους εκατοντάδες περίεργους Αθηναίους που κατέφθαναν στην περιοχή για να την χαζέψουν από κοντά.
Ψηλή και αγέρωχη, χρωματιστή και λαμπερή ερχόταν σε αντίθεση με το υπόλοιπο αστικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούσαν τα χαμηλά σπίτια – τα πιο ψηλά ήταν τα νεοκλασικά-, τα ισόγεια καταστήματα και οι χωμάτινοι δρόμοι. Αυτό το εξαώροφο οικοδόμημα στηρίχτηκε στα σχέδια του αρχιτέκτονα Κυριάκου Παναγιωτάκου, ενός από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, και οικοδομήθηκε για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνοπούλου.
Τριάντα δύο πολυτελέστατα για την εποχή διαμερίσματα ήταν μοιρασμένα σε δύο κτήρια, με διαφορετικές εισόδους, που επικοινωνούσαν με κοινούς φωταγωγούς. Τα διαμερίσματα (που στην πάροδο των χρόνων έγιναν 39) ήταν σχεδιασμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή ως την τελευταία λεπτομέρεια με σκοπό να διευκολύνουν τη νοικοκυρά να τα έχει όλα στην εντέλεια. Βαρύτητα είχε δοθεί όμως και στους κοινόχρηστους χώρους, την είσοδο, τα θυρωρεία, τους διαδρόμους, τα κλιμακοστάσια ενώ περιλάμβανε ακόμη και πλυντήρια, δώμα με καταπληκτική θέα για τη συνεύρεση των ενοίκων και (στα σχέδια) υπήρχε πλάνο για μία πισίνα στην ταράτσα που ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε.Η πρόσοψη της πολυκατοικίας με τις εναλλαγές των εσοχών και των εξοχών και με τους τολμηρούς χρωματισμούς (τερακότα, λευκό και μπλε) που επιμελήθηκε ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς, συνετέλεσαν στην ιδιαίτερη ομορφιά του κτηρίου την οποία μνημόνευσε και ο Ελβετός αρχιτέκτονας και πρωτοπόρος του μοντερνισμού Λε Κορμπιζιέ. Όταν επισκέφτηκε την Αθήνα και είδε το κτίριο λίγο πριν αποπερατωθεί, έγραψε στην είσοδό του: «C’ est tres beau» («είναι πολύ ωραίο»).
Σήμερα μπορεί να έχει χάσει το χρώμα της είναι όμως αδύνατον να χάσει και την ιστορία της. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου γιατί από ταράτσα της ήχησε η πρώτη σειρήνα μετά την ιταλική εισβολή στην Αθήνα και γιατί κατά τη διάρκεια της κατοχής συνέβαλε στον αντιστασιακό αγώνα λειτουργώντας ως το βασικό ορμητήριο του αγώνα κατά των Γερμανών.
Όλα τα χρόνια της ύπαρξής της αποτέλεσε κατοικία σημαντικών ανθρώπων της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας! Μεταξύ άλλων διέμεναν σε αυτήν ο πολιτικός Λεωνίδας Κύρκος, οι ηθοποιοί Αλέξης Μινωτής και Κατίνα Παξινού, η τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο και ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός.
Το σημερινό Floral, που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας, θα τιμήσει την ιστορία και το μύθο της Μπλε Πολυκατοικίας, μ’ ένα διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 80 της χρόνια. Το διήμερο θα περιλαμβάνει συζητήσεις με αρχιτέκτονες, ιστορικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ενοίκους της πολυκατοικίας, που θα διηγηθούν ιστορίες και θα αναπτύξουν τη «φιλοσοφία» της.
Και οι δύο μέρες θα ολοκληρώνονται με party και Live! Την πρώτη, ο Γιώργης Χριστοδούλου θα μας μεταφέρει μουσικά στην εποχή του μεσοπολέμου, αλλά και στις δεκαετίες του ’50 & ’60, όταν στο ισόγειο της ΜΠΛΕ τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης και στο υπόγειο λειτουργούσε «χοροδιδασκαλείο». Τη δεύτερη βραδιά η Χίλντα Παπαδημητρίου και ο Κώστας Αδαμόπουλος θα σερβίρουν στο FLORAL ό,τι προκύψει από το ευφάνταστο, διαχρονικό και πολυεθνικό μίξερ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου