Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Οι επιθανάτιες εμπειρίες έχουν επιστημονική εξήγηση: πρόκειται για το τελευταίο σκίρτημα ενός εγκεφάλου που πεθαίνει

Οι επιθανάτιες εμπειρίες έχουν επιστημονική εξήγηση: πρόκειται για το τελευταίο σκίρτημα ενός εγκεφάλου που πεθαίνει
Κάποιοι λένε ότι ένιωσαν να πλέουν πάνω από το ίδιο τους το σώμα, άλλοι υποστηρίζουν ότι προχώρησαν σε ένα τούνελ κατευθυνόμενοι προς ένα φως και άλλοι πλημμύρισαν με μια αίσθηση γαλήνης. Αλλά αντί να είναι μια γεύση της μεταθανάτιας ζωής, οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορεί απλά να προκαλούνται από μια ηλεκτρική καταιγίδα μέσα σε έναν ετοιμοθάνατο εγκέφαλο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες.
Μια έρευνα σε εγκεφάλους που έπασχαν από θανατηφόρες ασθένειες αποκάλυψε μια σύντομη έκρηξη δραστηριότητας λίγες στιγμές πριν τον θάνατο. Ο ερευνητής και ιατρός της μονάδας εντατικής θεραπείας Lakhmir Chawla δήλωσε: «πιστεύουμε πως οι επιθανάτιες εμπειρίες θα μπορούσαν να προκαλούνται από μια έκρηξη ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ο εγκέφαλος αποστερείται το οξυγόνο».
Καθώς μειώνεται η ροή του αίματος και πέφτουν τα επίπεδα οξυγόνου, τα εγκεφαλικά κύτταρα πυροδοτούνται για μια τελευταία φορά. «Ξεκινάει σε μια περιοχή του εγκεφάλου και διαδίδεται διαδοχικά, κάτι που μπορεί να δώσει στους ανθρώπους ζωντανές νοητικές εντυπώσεις».
Ο Δρ. Chawla, του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου George Washington στον Ουάσινγκτον, παρακολούθησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε επτά ετοιμοθάνατους ασθενείς ώστε να ελέγξει εάν τα παυσίπονα που δέχονταν λειτουργούσαν επαρκώς. Σε κάθε περιστατικό, η σταδιακή παύση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μια ώρα περίπου πριν τον θάνατο διακοπτόταν από μια σύντομη αναπήδηση δραστηριότητας που διαρκούσε από 30 δευτερόλεπτα μέχρι τρία λεπτά. Τα επίπεδα της δραστηριοποίησης ήταν όμοια με αυτά που υπάρχουν σε πλήρως συνειδητούς ανθρώπους, παρόλο που η πίεση του αίματος ήταν τόσο χαμηλή, σχεδόν ανύπαρκτη. Η δραστηριοποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει ζωηρές εικόνες και αισθήματα.
Ο ερευνητής σχολιάζει ότι οι επιστήμονες υποψιάζονται πως οι ασθενείς στους οποίους γίνεται επιτυχής αναβίωση, πιθανότατα ανακαλούν τις εικόνες και τις αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν από αυτήν την διαδοχική πυροδότηση. Συνεχίζει λέγοντας, «προσφέρουμε αυτήν την πιθανή εξήγηση για την διαύγεια με την οποία πολλοί από τους ασθενείς έχουν ‘εξωσωματικές’ εμπειρίες όταν αναβιώνουν επιτυχώς από ένα επιθανάτιο περιστατικό».
Πρόσφατες έρευνες κατέταξαν τις επιθανάτιες εμπειρίες ως εγκεφαλικές καταστάσεις με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, κάτι που αλλάζει τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου και τον κάνει να ‘βλέπει’ πράγματα. Προηγούμενη έρευνα βρήκε πως σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς με καρδιακή προσβολή που διασώθηκαν ανέφεραν επιθανάτιες εμπειρίες. Αυτές περιλάμβαναν εξωσωματικές εμπειρίες, αισθήματα ευχαρίστησης, τη θέαση τούνελ, φως, αποθανόντες συγγενείς ή σκηνές από την προηγούμενη ζωή τους.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Southampton προσπαθούν να βρουν εάν οι εμπειρίες έχουν ιατρική εξήγηση ρωτώντας 1500 ασθενείς με καρδιακή προσβολή να ανακαλέσουν μνήμες που είχαν αφότου συνήλθαν. Σε κάποια άλλη έρευνα στην οποία συμμετέχουν 25 Βρετανικά και Αμερικάνικα νοσοκομεία, έχουν τοποθετηθεί σε δωμάτια αναζωογόνησης σε ψηλά ράφια εικόνες που μπορούν να θεαθούν μονάχα από το ταβάνι. Εάν κάποιος ασθενής μπορεί να ανακαλέσει τις εικόνες αυτό θα είναι ένδειξη γνήσιας εξωσωματικής εμπειρίας.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Sam Parnia είπε: «βλέπουμε τον θάνατο ως μια στιγμή αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία την οποία συχνά μπορεί να αντιστρέψει η σύγχρονη ιατρική. Ο θάνατος ξεκινάει όταν η καρδιά σταματάει να χτυπάει, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε και να επαναφέρουμε κάποιους ανθρώπους στη ζωή, μερικές φορές ακόμα και τρεις με τέσσερις ώρες εάν έχουν κρατηθεί πολύ κρύοι. Θα μπορούσε να ισχύει και ότι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων έχουν βιώσει επιθανάτιες εμπειρίες αλλά δεν τις θυμούνται.» Συμπλήρωσε πως οι έρευνες του Δρ Chawla δεν απέδειξαν ότι συνδέονται με επιθανάτιες εμπειρίες, εφόσον όλοι οι ασθενείς πέθαναν κι έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν βίωσαν κάτι και τι ήταν αυτό που βίωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου