Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren

Όταν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι τεχνολογικές ευκολίες που μας προσφέρει σήμερα ένας υπολογιστής, τα μόνα δυνατά εργαλεία που είχαν οι καλλιτέχνες στα χέρια τους ήταν το μυαλό και η φαντασία τους τα οποία σε συνδυασμό με την ακόρεστη δημιουργικότητά τους έδιναν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που η τεχνολογία αδυνατούσε.
Στην κατηγορία των ταλαντούχων ανθρώπων που διοχέτευαν όλη τους την ενέργεια στο έργο τους προκειμένου να προχωρήσουν τελικά ένα βήμα μπροστά από την εποχή τους είναι και  o πρωτοπόρος “Pin Up” καλλιτέχνης, Gil Elvgren, ή αλλιώς ο προπομπός του Photoshop. Οι περισσότεροι μπορεί να αγνοούν το όνομά του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν και το έργο του.
Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren
Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα έργα του για τις διαφημίσεις της Coca Cola

Ο Gil Elvgren έζησε εξήντα έξι χρόνια από τα οποία τα σαράντα ασχολήθηκε επιμελώς με την τέχνη του «pinning» δημιουργώντας περισσότερα από 500 έργα. Τα έργα του, πρωτότυπα και πρωτοποριακά για την εποχή τους, χρησιμοποιήθηκαν αφενός στις γνωστές σε όλους μας διαφημίσεις της Coca Cola και «έντυσαν» αφετέρου ημερολόγια, καρτ ποστάλ, αφίσες και φυλλάδια. Την ενασχόλησή του με την τέχνη του δεν την εγκατέλειψε ποτέ ενώ διαρκώς αναζητούσε τρόπους να βελτιώσει τη φόρμα, τα χρώματα και γενικότερα να εξελίξει την τεχνική του. Μέσα από το έργο του άσκησε τεράστια επιρροή στη διαφήμιση, τη μόδα, τη φωτογραφία, τον πολιτισμό ενώ την ίδια στιγμή ανέδειξε την «Pin Up τέχνη» ως σύμβολο της εποχής και «σημαιοφόρο» της pop κουλτούρας.
Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren
Η γυναίκα πάντα στο επίκεντρο στα έργα του Gil Elvgren


Τι είναι όμως η τέχνη Pin Up ή Pin Up Girl; Είναι η τέχνη που δημιουργείται προκειμένου να «καρφιτσωθεί» (pin) στους τοίχους καθώς απεικονίζει ωραίες αναπαραστάσεις της καθημερινότητας με επίκεντρο τη γυναίκα. Το “Pin Up Girl” δεν είναι μία femme fatale ή μία γυναίκα αράχνη αλλά είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας ζωγραφισμένη σαν να τη συνέλαβε το μάτι σε τυχαίες στιγμές στη διάρκεια της ημέρας. Χαρωπή και ευδιάθετη διαθέτει έναν παιδικό αυθορμητισμό που εκπέμπει αθώο ερωτισμό εντείνοντας το ενδιαφέρον και προκαλώντας το μάτι. Σημαντικός ήταν όπως λέγεται και ο ρόλος των pin up έργων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών καθώς και για τον αποπροσανατολισμό τους από την ιδέα του θανάτου!
Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren
Δουλειές στο σπίτι - Gil Elvgren
Τα Pin Up Girls  γνωρίζουν τρομερή έξαρση την ίδια στιγμή που χωρίζουν τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα. Σε όσους πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν το πέρασμα σε μία νέα εποχή, μακριά από τις προκαταλήψεις και τις ενοχές για το ανθρώπινο σώμα, εξυψώνοντας τη γυναίκα και αναδεικνύοντας με σεβασμό και αξιοπρέπεια την ομορφιά. Και από την άλλη πλευρά σε όσους υποστηρίζουν  ότι οι εικόνες αυτές δεν προσφέρουν κάτι απεναντίας διαφθείρουν την κοινωνία και υποβαθμίζουν τη γυναίκα και το ρόλο της.
Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren
Το πριν και το μετά - GIL ELVGREN
Ο Gil Elvgren λοιπόν, δεν περιορίστηκε στην ασπρόμαυρη εικόνα των τότε φωτογραφικών μηχανών αλλά βρήκε τον τρόπο να μετατρέπει τις φωτογραφίες σε έγχρωμες εικονογραφήσεις. Φωτογράφιζε το μοντέλο του στη στάση που ήθελε και εν συνεχεία σχεδιάζοντας, τροποποιούσε το φόντο, διόρθωνε τις ατέλειες, ωραιοποιούσε το μοντέλο αλλά και το περιβάλλον, με άλλα λόγια …λειτουργούσε όπως περίπου λειτουργεί στις μέρες μας το Photoshop, αποδεικνύοντας ότι σε όλα υπάρχει μία κάποια λύση!
Όταν δεν υπήρχε Photoshop …υπήρχε ο Gin Elvgren

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου