Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πολλές παραδόσεις των Χριστουγέννων χρονολογούνται πάνω από 4.000 χρόνια

Πολλές παραδόσεις των Χριστουγέννων χρονολογούνται πάνω από 4.000 χρόνια?
Η ιστορία και η προέλευση της γιορτής των Χριστουγέννων ξεκίνησε πάνω από 4.000 χρόνια πριν, τουλάχιστον όσον αφορά τα έθιμα που υπάρχουν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι πολιτιστικές παραδόσεις από διάφορους πολιτισμούς έδωσαν την θέση τους στην γιορτή των Χριστουγέννων.
Αν πάμε πολύ πιο πίσω και εξετάσουμε προσεκτικά τις δώδεκα ημέρες των Χριστουγέννων με βάση το ημερολόγιο Υule, την ανταλλαγή δώρων, τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και τις εκκλησιαστικές ακολουθίες όλα αυτά μπορούν να αναχθούν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην Μεσοποταμία κατά το τέλος του έτους στην διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Εκείνη την εποχή στην Μεσοποταμία πίστευαν σε πολλούς θεούς, ο Marduk ήταν ο κορυφαίος θεός τους. Όταν ο Marduck κατέκτησε τον θεό Tiamat (που αντιπροσώπευε τον Θέο του Χάους) τότε ως ανταλλαγή οι Μεσοποτάμιοι πραγματοποίησαν γιορτή που διαρκούσε δώδεκα ημέρες και ονομαζόταν Zagmuk.
Στην Σκανδιναβία όταν τελείωνε το χειμερινό ηλιοστάσιο και εμφανιζόταν το πρώτο φως από το ήλιο άναβαν μεγάλες φωτιές και η γιορτή τους ονομαζόταν Yuletide. Αντίστοιχα οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον Θεό Κρόνο με μία γιορτή που ονομαζόταν Σατουρνάλια, ενώ οι Χριστιανοί γιόρταζαν μόνο τη γέννηση του Χριστού και με καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου