Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Οι Νεάντερνταλ έθαβαν τους νεκρούς τους όπως τελικά προκύπτει από έρευνα

Οι Νεάντερνταλ έθαβαν τους νεκρούς τους όπως τελικά προκύπτει από έρευνα
Κρανίο από Νεάντερνταλ
Οι σύγχρονοι άνθρωποι έθαβαν τους νεκρούς τους εδώ και περίπου 100.000 χρόνια, κάτι που ξεκίνησε όταν συζούσαν παρέα με άλλα είδη που ήταν στενά συνδεδεμένοι. Είχε υποτεθεί εδώ και καιρό πως κάτι τέτοιο ίσχυε και για τους Νεάντερνταλ, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία άφηναν το ενδεχόμενο για πολλές ερμηνείες μέχρι και σήμερα.
Μια περιοχή με απολιθώματα στην Νοτιοδυτική Γαλλία είχε αποκαλυφθεί πριν από έναν αιώνα, το 1908. Σχεδόν αμέσως, κάποιοι ισχυρίστηκαν πως ανακάλυψαν μια ταφική περιοχή και πως ευθυνόταν γι’ αυτή ένα πρώιμο ανθρωπόμορφο είδος. Αλλά δεν είχαν πειστεί όλοι ότι η τοποθέτηση των απομειναριών είχε κάποιου είδους νόημα επειδή δεν υπήρχαν ενδείξεις για σκάψιμο δίπλα στα απομεινάρια κι έτσι η διαφωνία μεταξύ των παλαιοανθρωπολόγων ξεκίνησε και διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα.
Για να δώσουν μια λύση στο θέμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αρχαιολόγοι από μια ποικιλία χωρών συνεργάστηκαν και ξεκίνησαν να ερευνούν επτά άλλες κοντινές περιοχές. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1999 και τελείωσαν το 2012. Μια από τις τελικές ανακαλύψεις περιλάμβανε οστά από δύο παιδιά και έναν ενήλικα που βρίσκονταν δίπλα σε απολιθωμένα απομεινάρια αρπακτικών ζώων όπως ο βίσωνας.
Η σύγχρονη ανάλυση της περιοχής που είχε ανακαλυφθεί το 1908 έδειξε ότι, παρόλο που δεν υπήρχαν απευθείας ενδείξεις για σκάψιμο, τα απομεινάρια δεν θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί εκεί με φυσικό τρόπο. Επιπρόσθετα, τα ηλικίας 50.000 χρόνων οστά των Νεάντερνταλ ήταν σε απίστευτη κατάσταση και είχαν διατηρηθεί πολύ καλύτερα από τα κοντινά οστά ζώων, κάτι που οδήγησε την ομάδα στην πεποίθηση πως είχαν ταφεί και είχαν έτσι προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης.
Ένα σημαντικό σημείο της διαφωνίας σχετικά με το εάν οι Νεάντερνταλ έθαβαν τους νεκρούς τους είναι πως κάποιοι θεωρούν ότι οι Νεάντερνταλ δεν είχαν τη νοητική ικανότητα για κάτι τέτοιο. Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο, οι περιστάσεις της ταφής δεν είναι κατανοητές. Είναι πιθανό πως απλά έθαβαν νεκρά σώματα για αισθητικούς λόγους, όπως τον έλεγχο της άσχημης οσμής. Αν και δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, πιθανόν να είχε υπάρξει τελετή κηδείας που συνόδευσε την ταφή.
Ανεξάρτητα από τον λόγο της ταφής των νεκρών, το καθεαυτό γεγονός ότι το έκαναν σημαίνει πως ήταν σε υψηλότερο νοητικό επίπεδο από αυτό που τους έχει αποδοθεί μέχρι στιγμής και ίσως να ήταν περισσότερο όμοιοι με τους Homo Sapiens απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου