Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τι λείπει φέτος τις γιορτές από την τηλεόραση

Σαν κάτι να λείπει από το γιορτινό κλίμα των ημερών. Κάτι, που δημιουργεί ένα καθόλου αμελητέο εσωτερικό κενό το οποίο από ό,τι φαίνεται δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.
Τι λείπει φέτος τις γιορτές από την τηλεόραση;
Ενώ βρισκόμαστε λοιπόν με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του χρόνου, αναρωτιόμαστε, μεταξύ άλλων, «ποιος θα μετρήσει αντίστροφα τα τελευταία δευτερόλεπτα της χρονιάς;» Παλαιότερα αυτό τον ρόλο είχαν αναλάβει η Ρούλα, η Ελένη, ο Βλάσσης, ο Ανδρέας και τα άλλα παιδιά, που φορούσαν τα καλά τους, προσκαλούσαν τους φίλους τους (βλ. Σάκη Ρουβά) και μέσα σε άκρως γιορτινά σκηνικά μας κρατούσαν συντροφιά τις τελευταίες ώρες της εκάστοτε χρονιάς. 
Στις 31 Δεκεμβρίου δεν υπήρχαν δικαιολογίες: η τηλεόραση επιβαλλόταν να βρίσκεται στη διαπασών ως πομπός θετικής ενέργειας, τραγουδιού και αστείρευτου κεφιού αλλά και ως γούρι για μία χαρούμενη και ευτυχισμένη καινούργια χρονιά… 

«Σβήστε τα φώτα η Ρούλα ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα!!»

Αναδρομή στα αγαπημένα μας πρωτοχρονιάτικα τηλεοπτικά σόου λοιπόν, με μία κρυφή ελπίδα να επανέλθουν κάποια στιγμή πιο φαντασμαγορικά και πιο λαμπερά από ποτέ!

1.    Πρωτοχρονιά 1988-1989
Ξεκινάμε, γυρίζοντας πίσω πολλά πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα στην πρωτοχρονιά του 1988 τότε που ο Διονύσης Σαββόπουλος σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και με πλειάδα γνωστών τηλεαστέρων της εποχής στο πλευρό του παρουσιάζει την πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή του χρόνου. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μίρκα Παπακωνσαντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Μελίνα Τανάγρη, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου και ο Παύλος Χαϊκάλης ετοίμασαν για τους τηλεθεατές μία ευχάριστη εκπομπή με πολύ τραγούδι, σκετσάκια και φυσικά θετική ενέργεια για ένα ευτυχισμένο 1988. 

Στη συγκεκριμένη εκπομπή τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Γιώργο Νταλάρα και τον Τζίμη Πανούση σε μία από τις λιγοστές φορές που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η αιώνια κόντρα τους! Απολαύστε τους:
2.    Πρωτοχρονιά 1989+1
Ένα χρόνο μετά  το πρωτοχρονιάτικο σόου της ΕΡΤ1 αναλαμβάνει η πάντα λαμπερή Αλίκη Βουγιουκλάκη που με το χαμογελαστό της πρόσωπο και την τσαχπινιά της φροντίζει να «διώξει» το 1988 και να υποδεχτεί ένα ακόμη καλύτερο 1989. Η εκπομπή που είχε τίτλο 1989+1 φιλοξένησε ονόματα της εποχής όπως η Άννα Βίσση, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Πωλίνα και πολλοί ακόμα επώνυμοι. Μπορείτε να πάρετε μία εικόνα από την αισθητική και την ατμόσφαιρα του σόου, παρακολουθώντας την Άννα Βίσση να τραγουδάει το τραγούδι: «Έμπνευση»
3.    Πρωτοχρονιά 1995-1996 
Ο ένας και μοναδικός Βλάσσης Μπονάτσος μαζί με την αγαπημένη του Μπονάτσα (Ισαβέλλα Βλασιάδου) μέσα από την εκπομπή «Άλλα Κόλπα» παρουσίασαν ένα φαντασμαγορικό δίωρο πρωτοχρονιάτικο σόου. Καλεσμένοι ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η ανερχόμενη Δέσποινα Βανδή, ο ήδη γνωστός Στέλιος Ρόκκος και άλλα πολλά ονόματα της τότε καλλιτεχνικής πραγματικότητας. Στο video που ακολουθεί η Μπονάτσα προλογίζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τη Δέσποινα Βανδή η οποία ανεβαίνει στη σκηνή και τραγουδάει το «Δεν υπάρχει τίποτα».
4.    Πρωτοχρονιά 1996-1997 
Και ναι… από το 1996 τα ηνία στα πρωτοχρονιάτικα τηλεοπτικά σόου παίρνει η Ρούλα Κορομηλά και από τότε θα μείνουν για πάντα σημαδεμένα με το όνομά της. Τα σόου της είναι διαφορετικά, ανατρεπτικά, με μοναδικούς καλλιτέχνες τόσο της εγχώριας σκηνής όσο και από το εξωτερικό. Χορός, τραγούδι, φώτα, συνεντεύξεις και πολλές πολλές εκπλήξεις συνθέτουν ένα πανηγυρικό και άκρως γιορτινό τηλεοπτικό σκηνικό. Από το πρώτο κιόλας σόου οι ανατροπές δίνουν και παίρνουν με αποκορύφωμα την περίφημη πρόταση γάμου του Διονύση Σχοινά στη Καίτη Γαρμπή! Για το λόγο του αληθές:  


5.    Πρωτοχρονιά 1998-1999
Πάλι την νέα χρονιά την υποδεχόμαστε με τη Ρούλα Κορομηλά. Αυτήν τη φορά στο πλευρό της έχει τη Ναταλία Γερμανού, την Ανίτα Πάνια και τη Πόπη Χατζηδημητρίου που όλες μαζί υποδέχονται σε ένα πλούσιο σκηνικό μεγάλα ονόματα της showbiz με κεντρικό καλεσμένο τον Σάκη Ρουβά (ο οποίος εμφανίζεται με φούστα). Στους καλεσμένους ήταν ο Βασίλης Καρράς, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο Αντώνης Λουδάρος, η Μάγκυ Χαραλαμπίδου, η Ίνα Λαζοπούλου, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η Κωνσταντίνα κ.α. Η Ρούλα όπως και σε κάθε σόου της εκτός από την παρουσίαση και το συντονισμό της βραδιάς, χόρευε και τραγουδούσε ξεσηκώνοντας το ζωντανό κοινό. 


6.    Πρωτοχρονιά 1999-2000

Το Millennium το περιμέναμε πώς και πώς (αχ και να ξέραμε) και το υποδεχτήκαμε με ένα δυνατό τρίο, τον Γιώργο Παπαδάκη, την Ελένη Μενεγάκη και τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Μας υποσχέθηκαν ένα λαμπερό σόου με πολλά αστέρια της showbiz και τήρησαν την υπόσχεσή τους. Οι καλεσμένοι ήταν: Αλκαίος, Ευρυδίκη, Χρήστος Αντωνιάδης, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Στέλιος Διονυσίου, Δημήτρης Κόκοτας, Λάμπης Λιβιεράτος, Δημήτρης Καρράς, Μαντώ, Λευτέρης Πανταζής, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Μαρίνος, Απόστολος Γκλέτσος, Βάσια Τριφύλλη, Βάνα Παναγοπούλου, Αντώνης Ευθυμιάδης, Στράτος Τζώρτζογλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Χαρδαβέλας, Τζένη Ιωακειμίδου, Κώστας Κόκλας, Θάνος Καληώρας, Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.  Με όλα αυτά τα ονόματα είναι πιθανά το σόου με τους περισσότερους καλεσμένους στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. 


7.    Πρωτοχρονιά 2001-2002
Αυτήν την πρωτοχρονιά το σκηνικό αλλάζει. Οι τηλεοπτικοί δέκτες δείχνουν Ant1 όπου και παρακολουθούμε live τον τελικό του πρώτου reality παιχνιδιού, του Big Brother. Ο Τσάκας και ο Πρόδρομος οι τελικοί εναπομείναντες στο παιχνίδι με συντονιστή της βραδιάς τον Ανδρέα Μικρούτσικο κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30,8% των θεατών και το 81% του τηλεμεριδίου, που σημαίνει ότι 3 στους 10 τηλεθεατές υποδέχτηκαν το 2002 με το βλέμμα στραμμένο στο σπίτι του Μεγάλου Αδερφού.  Αυτό το καινούργιο «φαινόμενο της ποπ κουλτούρας» σηματοδοτεί και τη στροφή στα όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε στα πρωτοχρονιάτικα τηλεοπτικά σόου. Για να το θυμηθούμε: 

Συντάκτης: Λάζαρης Θεοδόσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου