Οι Νεϋορκέζοι θα πλημμυρίσουν την Times Square για να παρακολουθήσουν την πτώση της μπάλας, οι Λονδρέζοι θα μαζευτούν στην Trafalgar Square για να ακούσουν τις καμπάνες του Big Ben, και οι περισσότεροι από εμάς, εδώ στην Ελλάδα, θα καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με τον παραδοσιακό μας τρόπο: παίζοντας χαρτιά.
Το έθιμο αυτό – όπως και η βασιλόπιτα και το κρατικό λαχείο - είναι βασισμένο σε παλιές παραδόσεις, κατά τις οποίες, αν κάποιος κερδίσει κάτι την Πρωτοχρονιά θα συνεχίσει να είναι τυχερός και για τον υπόλοιπο χρόνο. Και το παιχνίδι που προτιμούν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες για εκείνες τις ημέρες δεν είναι άλλο από το blackjack, γνωστό και ως “21”.
Αν και τα στοιχεία που υπάρχουν για το πού και πώς ακριβώς ξεκίνησε το blackjack είναι πολύ λίγα, οι θεωρίες γύρω από τις ρίζες του είναι πολλές. Σύμφωνα με μια από αυτές, ένα παιχνίδι παρόμοιας λογικής με το “21” παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, όπου όμως αντί για τραπουλόχαρτα χρησιμοποιούσαν ξύλινες πλάκες με διαφορετικές αριθμητικές αξίες.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στην Κίνα γύρω στο 900 πΧ. Το κινέζικο blackjack είναι γνωστό και ως 21-point ή ban-nag και είναι παρόμοιο με αυτό που παίζεται στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα, παρόλο που πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κουλτούρα, οι Κινέζοι έχουν το ίδιο έθιμο με εμάς, και παραδοσιακά παίζουν blackjack την Πρωτοχρονιά καθώς κι εκείνοι πιστεύουν ότι φέρνει τύχη για το νέο έτος.
Οι περισσότεροι μελετητές, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανότατα οι ρίζες του παιχνιδιού βρίσκονται στα γαλλικά καζίνο του 1700. Εκεί το blackjack ήταν γνωστό ως Vingt-et-Un (που σημαίνει 21), και πιθανολογείται ότι ήταν απόγονος δυο άλλων παιχνιδιών με χαρτιά που ήταν της μόδας την εποχή εκείνη, του Chemin de Fer, και του French Ferme.
Από εκεί, το Vingt-et-Un συνέχισε να κερδίζει δημοτικότητα και να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και αργότερα και την Αμερική. Κατέληξε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νεβάδα της Αμερικής, η οποία το 1931 έγινε και η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε τα τυχερά παιχνίδια.
Εκεί πήρε και την τελική του μορφή και ονομασία: ονομάστηκε blackjack επειδή όταν κάποιος παίκτης έπαιρνε ένα βαλέ (jack) σπαθί και έναν άσσο σπαθί για δυο πρώτα χαρτιά, πληρωνόταν έξτρα. Έτσι, επειδή τα σπαθιά είναι μαύρα (black) και ο Jack ήταν ένα ζωτικής σημασίας χαρτί, το παιχνίδι ονομάστηκε blackjack.
Συντάκτης: Ηλέκτρα Λιαρμακοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου