Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ενα ρομπότ με καλλιτεχνικές ανησυχίες

Ο media artist, Matthias Dorfelt, έχει φτάσει πολύ κοντά στο να κάνει τον εφιάλτη των περισσότερων γραφιστών και εικονογράφων πραγματικότητα, δημιουργώντας τον Robo Faber, “ένα αυτόνομο ρομπότ σχεδιασμού, αποφασισμένο να δημιουργήσει!”
Ενα ρομπότ με καλλιτεχνικές ανησυχίες
Το ρομπότ συνεχώς δημιουργεί σχέδια με τη βοήθεια ενός προκαθορισμένου συστήματος που ο Dorfelt ανέπτυξε για τα έργα του, Weird Faces και I Follow. Το σύστημα λειτουργεί με βάση το σκεπτικό του πώς δημιουργούνται σχέδια με το χέρι, και μεταφράζοντας αυτή τη λογική σε αλγόριθμο. 

"Μου αρέσει που, κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει ένα κομμάτι της δημιουργικής μου σκέψης σφραγισμένο μέσα στο Robo Faber για πάντα," λέει ο Dorfelt. "Ακόμα και αν δεν μου αρέσουν τα σχέδια αυτά 30 χρόνια αργότερα, το Robo Faber θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να δημιουργεί με τον τρόπο που είχα εγώ τα πράγματα στο μυαλό μου 30 χρόνια πριν, δηλαδή τώρα!"
Το κάθε σχήμα που σχεδιάζει το ρομπότ είναι εντελώς τυχαίο και μοναδικό, και οι διαφορετικοί συνδυασμοί σχημάτων που μπορεί να κάνει είναι άπειροι. Ο τρόπος που τα σχήματα συνδυάζονται μεταξύ τους δεν έχει συγκεκριμένη λογική, ωστόσο ο Dorfelt πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα προκύψει ένας συνδυασμός σχεδίων που θα βγάζει νόημα.

Παρόλο που σίγουρα είναι εντυπωσιακό να παρακολουθείς ένα μικρό ρομπότ να σχεδιάζει -τελείως αυτόνομα- αυθαίρετα σχήματα, κι ας μοιάζουν περισσότερο με μουτζούρες νηπίου παρά με τη δουλειά ενός γραφίστα, οι προβληματισμοί που προκύπτουν όσον αφορά το μέλλον της τέχνης είναι αρκετοί. Το να κάνουμε λόγο για την αρχή του τέλους της θα ήταν μάλλον υπερβολικό – από την άλλη, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί τι επιπτώσεις θα έχει αργότερα το να αφήνουμε την τέχνη, όχι μόνο στα χέρια, αλλά και στο "μυαλό" μιας μηχανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου