Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Καλή όρεξη! Ας είναι καλά το AthensBook …

Ένα από τα πάγια παράπονα του οικοδεσπότη αυτής της ενότητας είναι ότι πολύ θα το ήθελε, αλλά δεν μπορεί πια (καθώς τα αφιερώματα στο TechnoΛογείν ξεπέρασαν απο καιρό τα 100 …) να μάθει τι απέγιναν όλα αυτά τα σχέδια, οι προσπάθειες και οι υπηρεσίες που φιλοξενήθηκαν εδώ, τα τελευταία πέντε χρόνια ποιά προχώρησαν, ποιές βγήκαν στην αγορά, ποιοί έφυγαν και ποιοί ήλθαν …


Καλή όρεξη! Ας είναι καλά το AthensBook …
Γι' αυτό είναι μεγάλη η χαρά του, όταν κάποιοι (όχι πολλοί, είναι αλήθεια …) παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για επαφή και ενημέρωση. Όπως συνέβη, ας πούμε, στην περίπτωση του AthensBook, της εφαρμογής-οδηγού πόλης για «έξυπνα» κινητά, που οι δημιουργοί της, ο Γιώργος Πάνζαρης και ο Δημοσθένης Καπώνης, τη βελτίωσαντην εξέλιξαν και συμπλήρωσαν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό της.


Καλή όρεξη! Ας είναι καλά το AthensBook …
Οι ανακοινώσεις έγιναν  από τους ίδιους τους -δικαιολογημένα υπερήφανους- δημιουργούς, που έδωσαν πλήθος ενδιαφέροντα στοιχεία για την καλή πορεία της εφαρμογής (από τους 39.000 πιστούς χρήστες στα τέλη του 2009, έχει ξεπεράσει τους 130.000 σήμερα), την επέκτασή της σε άλλες πλατφόρμες εκτός του αρχικού iOS για συσκευές της Apple (η εφαρμογή υποστηρίζει πλέον εκατοντάδες παραλλαγές του Android, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και έκδοση για Windows 8, με προφανή «στόχο» τα ολοένα δημοφιλέστερα tablets), τη συνεργασία τους με αρκετά μεγάλα ονόματα της ελληνικής αγοράς που υποστηρίζουν διαφημιστικά το Athens (και το Thess, για τη συμπρωτεύουσα) Book, αλλά και την καινούρια συνέργειά τους με την έγκυρη ιστοσελίδα κριτικής εστιατορίων www.ask4food.gr


Καλή όρεξη! Ας είναι καλά το AthensBook …
Αν και έχει ζωή μόλις διόμισυ χρόνων, αυτή περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 15.000 εμπεριστατωμένες και ελεγμένες κριτικές από τους ίδιους τους πελάτες των εστιατορίων, που συχνά γίνονται ακόμα και επί τόπου, μέσω κινητού! Όσο για τη συνέργεια, βασίζεται στο ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές, στην πίστη τους ότι το καλό πρέπει να λέγεται και να επιβραβεύεται με αναγνωρισιμότητα, στην επιδίωξή τους για ακόμα μεγαλύτερη ανάδραση με τους χρήστες, αλλά και στην ακρίβεια και επάρκεια των στοιχείων που εξασφαλίζεται με «άνοιγμα» στους ίδιους τους εστιάτορες, ώστε να μεγιστοποηθεί το όφελος για τον πελάτη.
Ήταν Μάρτης του 2011, όταν λέγαμε πως είναι «Αγαθόν το ορθώς πληροφορείν», προσθέτοντας πως …«καλό το "εργαλείο" με τις πληροφορίες που μας προσφέρει, αλλά εκείνο που μετράει περισσότερο, είναι η προσωπική ματιά, ή άποψη, η γνώμη». Αυτή την προσωπική «χαρτογράφηση», το AthensBook θέλει πλέον να την κάνει κοινό κτήμα, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου crowdsourcing, με στόχο ό,τι επιλέξουμε να αξίζει τα λεφτά του …


Καλή όρεξη! Ας είναι καλά το AthensBook …
Διαβάστε παρακάτω όσα λέγαμε με τον Γιώργο Πάνζαρη και το Δημοσθένη Καπώνη για το AthensBook, τότε, το 2011 σχεδόν στο σύνολό τους ισχύουν και σήμερα …συν, το ότι θα τρώμε και καλύτερα! Λίγο είναι αυτό, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς;

AthensBook: Όλη η Αθήνα στο χέρι σου …

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν ήδη κατεβάσει και χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα iPhone της Apple (σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για δεκάδες άλλα μοντέλα από διάφορους κατασκευαστές που βασίζονται στο λειτουργικό Android της Google), την οποία δημιούργησαν δυο νέοι μηχανικοί, με στόχο να προσφέρει πλήθος χρηστικές και συνεχώς ανανεούμενες πληροφορίες, κάνοντας τη ζωή μας στην Αθήνα καλύτερη και ευκολότερη.
Η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας, η οποία έχει μετατρέψει τα κινητά μας τηλέφωνα σε κανονικούς υπολογιστές, αλλά τόσο μικρούς ώστε να χωράνε στην τσέπη μας, έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας ειδικά στις μικρότερες ηλικίες χρηστών - οι οποίες τροφοδοτούνται συνεχώς από την πραγματική κοσμογονία που βιώνουμε σ' ό,τι αφορά στις διαθέσιμες εφαρμογές.
Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σαν εφαρμογή κι ακόμα περισσότερα, θα βρείτε στα δικτυακά καταστήματα των βασικών «παικτών» της αγοράς, στα οποία ανατρέχει κάθε «ψαγμένος» χρήστης, για να βρει τρόπους καλύτερης αξιοποίησης του κινητού του, είτε επειδή το έχει ανάγκη είτε πάλι - για τους νεότερους, η αναφορά - επειδή θέλει να ακολουθήσει τα κελεύσματα της μόδας.
Η συντριπτική πλειοψηφία τους διατίθεται δωρεάν ή έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ οι εφαρμογές που το κατέβασμά τους κοστίζει ακριβά, κάνοντάς σε να το σκεφτείς δεύτερη φορά, είναι πολύ λίγες και έχουν να κάνουν κυρίως με εξειδικευμένες απαιτήσεις χρηστών.
Μέσα σ' αυτό το αχανές περιβάλλον, ξεχωριστή σημασία έχουν - όπως αποδεικνύει και η δημοφιλία τους - οι «οδηγοί πόλης», εφαρμογές που κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και ευκολότερη, προσφέροντάς μας χρηστικές πληροφορίες, όταν και όπου τις έχουμε περισσότερο ανάγκη: όταν ψάχνουμε για διανυκτερεύον φαρμακείο ή βενζινάδικο μέσα στην άγρια νύχτα, όταν αναρωτιόμαστε που έχει ΑΤΜ σε μιαν άγνωστη περιοχή, όταν γυρεύουμε ένα καλό μεζεδοπωλείο ή μπαράκι για να πάμε μετά το σινεμά ή όταν θέλουμε να μάθουμε - σε πραγματικό χρόνο, βέβαια - αν μια διαδρομή που σκοπεύουμε να κάνουμε στην πόλη, «πήζει» στην κίνηση ή όχι …
Σ' όλα αυτά και σε κάμποσα άλλα ερωτήματα, που «αυγαταίνουν» συνεχώς, το AthensBook, ο «έξυπνος» οδηγός πόλης για την Αθήνα, μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, με μόνιμο στόχο τη διευκόλυνσή μας.
Οι δυο δημιουργοί του, ο Γιώργος Πάνζαρης και ο Δημοσθένης Καπώνης, δυο νέοι και δεόντως ανήσυχοι μηχανικοί, εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του από τις δικές τους ανάγκες.
Άλλωστε, όλοι μας, λίγο ως πολύ, έχουμε πει κάποτε …«αν υπήρχε, βρε παιδί μου, αυτό κι εκείνο, πόσο κόσμο θα έσωζε!»
Το καλό στην περίπτωση του AthensBook (και του ThessBook, της αντίστοιχης εφαρμογής που δημιούργησαν οι ίδιοι για τη Θεσσαλονίκη) είναι ότι ο Γιώργος και ο Δημοσθένης προχώρησαν και έκαναν τη σκέψητους πράξη …

Κορυφαίο στις προτιμήσεις

Φυσικά, από το να σκεφτείς κάτι μέχρι να το κάνεις, η απόσταση είναι μεγάλη …
Η δημιουργία του AthensBook μόνο εύκολη δεν ήταν, όμως, η θέλησή τους (αλλά και οι ικανότητές τους, που δεν τις μνημόνευσαν, ίσως από μετριοφροσύνη) ήταν αρκετή για να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα ως τώρα και να φέρουν τον «έξυπνο» οδηγό πόλης στη 2η θέση όλων των εποχών από πλευράς δημοφιλίας στο ελληνικό App Store, το δικτυακό κατάστημα της Apple για την πώληση εφαρμογών του iPhone.
Βέβαια, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν πωλείται - οποιοσδήποτε μπορεί να την κατεβάσει από το Διαδίκτυο δωρεάν, καθώς οι δημιουργοί της ευθύς εξαρχής αποφάσισαν να υιοθετήσουν αυτή τη στάση, προτιμώντας να διεκδικήσουν τα (απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της, αλλά και τον βιοπορισμό όσων εργάζονται γιΆ αυτήν) έσοδα από την αγορά, μέσω διαφημίσεων και συνεργασιών.
«Όπλο» τους, η δυνατότητα της εφαρμογής να δίνει χρηστικές πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο όχι τυχαία, όπως αυτές παραλαμβάνονται από το σύστημα. Για παράδειγμα: ψάχνεις για διανυκτερεύον φαρμακείο; Ορίστε ο κατάλογος τον οποίο μας έστειλε το Σωματείο των Φαρμακοποιών, που «βγάζει» τις βάρδιες.
Όμως, τι να το κάνεις το σύνολο των φαρμακείων που περιλαμβάνει ο κατάλογος, αφού - προφανώς - εκείνο που χρειάζεσαι μεσ' στην ανάγκη σου, είναι απλώς το κοντινότερο σε σένα!
Αξιοποιώντας το ενσωματωμένο GPS και τη δυνατότητα προσδιορισμού θέσης την οποία διαθέτουν το iPhone και δεκάδες άλλα smartphones πλέον, το AthensBook έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο (και σ' αυτό συνίσταται η «εξυπνάδα» του) ώστε να δίνει στο χρήστη του πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες, ανάλογα με το πού βρίσκεται, για να κάνει απλά και γρήγορα τη δουλειά του.

Απ' όλα έχει ο μπαξές!

Είτε πρόκειται για το διανυκτερεύον φαρμακείο του παραδείγματος (το οποίο, μάλιστα, ο χρήστης βλέπει πού ακριβώς βρίσκεται στον χάρτη και, με το πάτημα ενός «κουμπιού», μπορεί να του τηλεφωνήσει άμεσα, για να επιβεβαιώσει ότι είναι ανοικτό και να ρωτήσει ό,τι τον ενδιαφέρει), είτε για τα ανοικτά βενζινάδικα στην ευρύτερη περιοχή (και μάλιστα, με κατάταξη ανάλογη της τιμής τους, κάτι που μετράει ιδιαίτερα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς!), είτε για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες και τους κάθε λογής «προορισμούς εξόδου» (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια, μπαρ κλπ), συχνά με κριτική και σχόλια εκ μέρους άλλων χρηστών, που τα έχουν επισκεφτεί πριν από εμάς και τα κρίνουν με την ψήφο τους!
Το AthensBook εμπλουτίζει συνεχώς τις προσφορές του με καινούριες υπηρεσίες, άλλες προγραμματισμένες από  καιρό κι άλλες σαν απάντηση στις ανάγκες των καιρών.
Στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από την πρώτη συνάντησή μου με τους δημιουργούς του ως τη συγγραφή του άρθρου που τώρα διαβάζετε, προστέθηκε μια ακόμα υπηρεσία με αντικείμενο τις πιάτσες των ταξί και τις κυριότερες εταιρίες ραδιοταξί, αλλά και μια «μπάρα», στο κάτω μέρος της οθόνης, που ενημερώνει το χρήστη για τις απεργίες οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει κάθε μέρα, ώστε να λάβει εγκαίρως τα μέτρα του.
Η μεγαλύτερη προσφορά, πάντως, της εφαρμογής για τους οδηγούς είναι σίγουρα η «ζωντανή» ενημέρωση σχετικά με την κίνηση η οποία καλύπτει όλους τους δρόμους του λεκανοπεδίου (σε συνεργασία με το MyRoute.gr) και ανανεώνεται κάθε 5 λεπτά.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοια πληροφόρηση παρέχεται μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα.

Επέκταση σε νέους χώρους

Οι φίλοι του AthensBook έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 70.000, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος αν σκεφτεί κανείς ότι ως τώρα η εφαρμογή απευθυνόταν μονάχα σε κατόχους iPhone.
Όμως, με δεδομένη την αλματώδη ανάπτυξη του λειτουργικού Android και την υιοθέτησή του από κινητά τηλέφωνα (η Google το προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο και έχει καταφέρει, σύμφωνα με εντελώς πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, να το ανεβάσει στην πρώτη θέση των λειτουργικών για κινητά στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το iOS της Apple και το BlackBerry OS της RIM) και tablet PC (γι' αυτά οι δυο δημιουργοί προγραμματίζουν ειδική έκδοση της εφαρμογής, που θα αξιοποιεί τις μεγαλύτερες δυνατότητες του νέου μέσου), ήδη ετοιμάστηκε ανάλογη πιλοτική έκδοση.
Πολλές δεκάδες εθελοντές την ελέγχουν τον τελευταίο μήνα σε κάθε της λεπτομέρεια και, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες εβδομάδες θα διατεθεί επισήμως, αν και δοκιμαστικά, στο ευρύ κοινό.

Αγαθόν το ορθώς πληροφορείν …

Μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά όλοι μας, υπάρχουν σίγουρα κάποιες που ξεχωρίζουν, που περνάνε από το προσωπικό μας φίλτρο, τις αποδεχόμαστε και τις υιοθετούμε.
Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και η «προσωπική» χαρτογράφηση της πόλης μας είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής.
Δίπλα στην αντικειμενική ματιά (γιατί, σε κάποιο ρεαλιστικό κάναβο πρέπει να πατήσουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά), αν όχι επάνω της, κάθεται η προσωπική ματιά, η «δική μας πόλη», ο δικός μας υβριδικός χάρτης, που πάνω στους δρόμους και τις πλατείες, τα κτήρια και τα πάρκα κουβαλάει εν είδει φωτογραφίας και βίντεο τις μνήμες μας, τις εντυπώσεις, τις αντιλήψεις και τις γνώσεις μας.
Στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης και ίσως, αύριο μεθαύριο, μιας κατάστασης επαυξημένης πραγματικότητας, οι «έξυπνοι» οδηγοί πόλης σαν το AthensBook έχουν πολλά να προσφέρουν …




Συντάκτης: Γιάννης Ριζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου