Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

O χαρακτήρας του Άγιου Βασίλη είναι βασισμένος σε δύο χριστουγεννιάτικους θρύλους

O χαρακτήρας του Άγιου Βασίλη είναι βασισμένος σε δύο χριστουγεννιάτικους θρύλους;
Ο Santa Claus, γνωστός και ως Άγιος Νικόλαος ή Άγιος Βασίλης ή απλά «Σάντα», είναι μία φιγούρα με θρυλικές, μυθικές, ιστορικές και λαογραφικές ρίζες. Σε πολλές δυτικές χώρες ονομάζεται έτσι η φιγούρα, που φέρνει δώρα το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων στα «καλά» παιδιά. Ωστόσο, σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά λαμβάνουν τα δώρα τους την ημέρα του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).
Η σύγχρονη μορφή του Santa Claus προέρχεται από την ολλανδική φιγούρα του Sinterklaas, η οποία αποτελούσε την βάση σε ιστορίες αγίων και συνδεόταν άμεσα με την φυσιογνωμία του χριστιανού επισκόπου και δωρητή δώρων του Αγίου Νικολάου.
Κατά την διάρκεια του εκχριστιανισμού της Γερμανικής Ευρώπης, η παραπάνω φιγούρα, απέσπασε στοιχεία από τον Θεό Odin, που έπαιρνε μέρος σε γερμανική παγανιστική τελετή κατά την διάρκεια του χειμώνα που ονομαζότανε Yule και η μορφή εξαϋλωνόταν σαν φάντασμα στον ουρανό.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί

Ψωνίσαμε, στολίσαμε, φάγαμε, ήπιαμε, κάναμε πολλά δώρα και ακόμα περισσότερες ευχές, πήραμε δώρα, ξανα-φάγαμε, ξανα-ήπιαμε, και κάπως έτσι φτάσαμε και στο αποκορύφωμα των γιορτών και την τελευταία νύχτα του χρόνου.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί
Είτε το πλάνο είναι μια ξέφρενη Πρωτοχρονιάτικη έξοδος είτε ένα πιο ήσυχο οικογενειακό ρεβεγιόν, ένα είναι το σίγουρο – θα ξαναπιούμε. Πολύ. Και επειδή αυτό μπορεί να συνεπάγεται με ένα όμορφο βράδυ αλλά και με ένα αφόρητο hangover το επόμενο πρωί, ας δούμε κάποια πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά επακόλουθα του Πρωτοχρονιάτικου πάρτι …

Σε αυτό το σημείο η λογική λέει να σας πούμε για το νερό: ότι το νερό είναι ζωή, ότι βοηθάει τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ, ότι πρέπει να πιείτε άφθονο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από την έξοδο και ούτω καθεξής. 

Επειδή όμως το νεράκι (καλό, πολύτιμο, κτλ κτλ) αλλά δυστυχώς από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι λίγο ανορθόδοξο, αλλά και πολύ αποτελεσματικό:  ένα καλό Bloody Mary! Οι χυμοί και τα κομματάκια λαχανικών και φρούτων που περιέχει θα σας ενισχύσουν με βιταμίνες, τα μπαχαρικά θα σας ξυπνήσουν, και η βότκα θα βοηθήσει με τα συμπτώματα του hangover. 

Πως να φτιάξετε το Bloody Mary;
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί
Credit: tasty-trials.com
Θα χρειαστείτε
- ένα ποτήρι τοματοχυμό
- ένα κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- ένα κουταλάκι αλάτι
- τον χυμό ενός λεμονιού
- μια κούπα βότκα
- μερικές σταγόνες ταμπάσκο
- μερικά κοτσάνια σέλερι ή σέλινο

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βάζετε τον χυμό σε μια μεγάλη κανάτα, προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό του λεμονιού, τη βότκα και το ταμπάσκο, και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε με πάγο και χρησιμοποιήστε τα κοτσάνια του σέλερι για να το ανακατεύετε μέσα στο ποτήρι. 

Αν πάλι η ιδέα του τοματοχυμού το πρωί σας απωθεί και προτιμάτε κάτι πιο γνώριμο και χειμωνιάτικο, μπορείτε να φτιάξετε έναν Irish Coffee. Η καφεΐνη θα σας τονώσει και το ουίσκι πάλι θα βοηθήσει να καταπολεμήσετε το hangover. Απλά φτιάξτε έναν δυνατό καφέ (φίλτρου ή εσπρέσο), προσθέστε λίγο ουίσκι και γαρνίρετε με σαντιγί.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί
Credit: irishcoffeerecipe.com
Όσο απολαμβάνετε το κοκτέιλ ή τον καφέ σας, (και ανάλογα με το πόσο εκτός ελέγχου ήταν η προηγούμενη νύχτα) μια καλή ιδέα θα ήταν να ψαχτείτε λιγάκι για πράγματα (ή μνήμες) που μπορεί να σας λείπουν. Ξεκινήστε τσεκάροντας την τσάντα, το πορτοφόλι, τα κλειδιά και το τηλέφωνο. Αν τα πράγματα παραείναι θολά, μπορείτε επίσης και να ψάξετε το τηλέφωνό σας για τυχόν κλήσεις ή μηνύματα που δεν θυμάστε. Αν μέσα στα ευρήματά σας είναι κάτι για το οποίο μετανιώνετε, μπορείτε να φτιάξετε άλλο ένα Bloody Mary – θα βοηθήσει. 

Σειρά έχει ένα πλούσιο πρωινό. Είναι κλισέ, αλλά είναι επίσης και αλήθεια ότι ένα καλό πρωινό είναι το καλύτερο αντίδοτο στο hangover. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα fry up, δηλαδή το παραδοσιακό εγγλέζικο πρωινό, που αποτελείται κυρίως από τηγανητά αυγά, φασόλια, τηγανιτή ντομάτα, λουκάνικο, μπέικον, και φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο. Αν κάνετε δίαιτα απλά ξεχάστε την για (ακόμα) μια μέρα, γιατί γενικά ο κανόνας για το αντίδοτο στο hangover είναι “όσο πιο λιπαρά, τόσο πιο καλά”. Αυτό που θα ήταν καλό να αποφύγετε, ωστόσο, είναι η ζάχαρη και τα γλυκά, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα σας ανακατέψουν το στομάχι και θα σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί
credit: beauforthehousechelsea.co.uk


Και αφού έχετε φάει και έχετε τώρα λίγη παραπάνω ενέργεια, μπορείτε να κάνετε ένα πολύ ζεστό ντους. Ο λόγος που το ντους δεν είναι πιο πάνω στη λίστα είναι επειδή, αν είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις σηκωθείτε από το κρεββάτι (ή τον καναπέ ή το πάτωμα) με hangover, μπορεί να σας φέρει ζαλάδα. Μετά από ένα πρωινό όμως, ένα καυτό ντους θα σας βοηθήσει να ιδρώσετε και με αυτόν τον τρόπο να αποβάλλετε τοξίνες από τον οργανισμό σας. 

Επίσης καλό θα ήταν να βγείτε, έστω και για λίγο, από το σπίτι. Μπορεί να κάνει κρύο, αλλά ο καθαρός αέρας πάντα βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα. Ακόμα και αν δεν έχετε συγκεκριμένα σχέδια, μπορείτε να βγείτε για έναν περίπατο μόνοι, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο, ή να συναντήσετε φίλους για έναν απογευματινό καφέ.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο πρωί
credit: seriously-maybe.com


Τέλος, ένας - όχι τόσο δημιουργικός, αλλά σίγουρα διασκεδαστικός - τρόπος να χαλαρώσετε μετά από μια νύχτα κραιπάλης, είναι ένας τηλεοπτικός μαραθώνιος. Κουλουριαστείτε στον καναπέ παρέα με τον σύντροφό σας ή με λίγους καλούς φίλους και ένα μεγάλο μπολ με ποπ κορν και αφεθείτε  στην μαγεία των Χριστουγεννιάτικων ταινιών, ή των αγαπημένων σας ξένων και ελληνικών σειρών

Πηγή: PATHFINDER
Συντάκτης: Ηλέκτρα Λιαρμακοπούλου

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;

Με τις ώρες να μετρούν αντίστροφα για τον αποχαιρετισμό του 2013, αναζητούμε τους λόγους που καθιερώθηκε το νέο έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, από τη Βαβυλώνα μέχρι τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ', ανακαλύπτουμε, τελικά, ότι η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζεται από όλους την ίδια μέρα.
Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;

Η Πρωτοχρονιά, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι δημόσια αργία και γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Σηματοδοτεί, όπως λέει και το όνομά της, την πρώτη μέρα κάθε χρόνου. Χορός, μουσική, πυροτεχνήματα και πολύ ποτό συνθέτουν την εικόνα των περισσότερων εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για να καλωσορίσουμε το νέο έτος. 

Ο εορτασμός της πρώτης μέρας του χρόνου, όμως, δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών. Η ανάγκη να γιορτάζεται η έλευση του νέου έτους, σαν μία καινούρια αρχή, έχει της ρίζες της στους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Στο πέρασμα των αιώνων, αυτός ο εορτασμός άλλαξε μορφές, αλλά πάνω από όλα, άλλαξε ημερομηνίες.

Η Βαβυλώνα και το ανοιξιάτικο φεστιβάλ Ακίτου

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Πρωτοχρονιά στη Βαβυλώνα (πηγή: Getty Images)

Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς είναι, λοιπόν, ίσως η αρχαιότερη από όλες τις άλλες. Και η ιστορία της, μας πάει πίσω τέσσερις χιλιετίες. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Βαβυλώνα. Συγκεκριμένα, γύρω στο 2000 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κατά την πρώτη Νέα Σελήνη μετά την εαρινή ισημερία, η οποία συμβαίνει περίπου στις 21 Μαρτίου. 

Οι γιορτές των Βαβυλώνιων για την έλευση του νέου έτους ήταν γνωστές με το όνομα Ακίτου, αφιερωμένες στη νίκη του νέου θεού Μαρντούκ εναντίον της παλιάς θεάς Τιαμάτ και διαρκούσαν δέκα ή έντεκα ημέρες. Είναι, μάλλον, ασφαλές να πούμε ότι ο δικός μας τρόπος καλωσορίσματος του χρόνου, με χαρτάκι στο σπίτι ή στρίμωγμα σε πλατείες, ωχριά μπροστά στην αρχαία γιορτή.

Κι αν ο ερχομός της άνοιξης φαντάζει μια λογική εκκίνηση για το νέο έτος – είναι η εποχή της αναγέννησης, της άνθησης των λουλουδιών και της φύτευσης των νέων σοδειών – η 1η Ιανουαρίου φαντάζει εντελώς αυθαίρετη ημερομηνία. Με μια πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να έχει καμία γεωργική, αστρολογική ή άλλη σημασία. Πώς καθιερώθηκε, λοιπόν;

Οι νουμηνίες στην αρχαία Ελλάδα

Πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση των λόγων που η 1η Ιανουαρίου θεωρείται η πρώτη μέρα του έτους, πρέπει να πούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, αφού για εκείνους ήταν πιο σημαντική η αρχή κάθε μήνα, η οποία ονομαζόταν νουμηνία και γιορτάζονταν ανάλογα.

Όταν ο ελλαδικός χώρος πέρασε στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Έλληνες υιοθέτησαν, μάλλον αναγκαστικά, την πρακτική εορτασμού της Πρωτοχρονιάς των Ρωμαίων, που θα δούμε παρακάτω.

Οι Ρωμαίοι αυξάνουν τους μήνες από δέκα σε δώδεκα

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο, σε τοιχογραφία που βρέθηκε στην έπαυλη του Νέρωνα.

Στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αρχή του νέου έτους θεωρούνταν, όπως και κατά τη χρυσή εποχή της Βαβυλώνας, ο Μάρτιος. Συγκεκριμένα, το ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε σαν βάση τον σεληνιακό κύκλο, ξεκινούσε από τον Μάρτιο και τελείωνε στον Δεκέμβριο. 

Μάλιστα, τα ονόματα των σύγχρονων μηνών Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος φανερώνουν, μέχρι σήμερα, τη θέση τους σε εκείνο το ημερολόγιο. Αυτό γιατί, στα λατινικά, septem σημαίνει επτά, octo σημαίνει οχτώ, novem σημαίνει εννιά και decem σημαίνει δέκα.

Αργότερα, προστέθηκαν δύο ακόμα μήνες στο ημερολόγιο των Ρωμαίων, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και το 153 π.Χ., η ρωμαϊκή σύγκλητος αποφάσισε το ρωμαϊκό πολιτικό έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, όταν και ορκίζονταν οι ετήσιοι ύπατοι και οι πραίτορες.

Το ημερολόγιο του Ιουλίου Καίσαρα και ο ρόλος του θεού Ιανού

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Ο θεός Ιανός των Ρωμαίων (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/User:Loudon_dodd)

Παρόλα αυτά, δεν ήταν παρά μόνο μέχρι το 46 π.Χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που η 1η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, ο Καίσαρας, για να καταφέρει να συγχρονίσει το νέο ημερολόγιο με τον ήλιο αντί με τη σελήνη, αναγκάστηκε να παρατείνει τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στις 445 ημέρες.

Ο Ιανουάριος είχε πάρει το όνομά του από τον Ιανό, τον ρωμαϊκό θεό των ενάρξεων και των μεταβάσεων και ο Καίσαρας θεώρησε ότι η πρώτη μέρα του μήνα αφιερωμένου σε αυτόν ήταν η ιδανική για να σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι ο Ιανός απεικονίζονταν με δύο πρόσωπα: το ένα κοιτούσε εμπρός (μέλλον) και το άλλο πίσω (παρελθόν).

Οι Ρωμαίοι δεν σταμάτησαν να γιορτάζουν την έλευση της νέας χρονιάς, ούτε μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, αν και η Εκκλησία καταδίκασε τις εορταστικές εκδηλώσεις ως παγανιστικές. Η αλήθεια είναι ότι οι Ρωμαίοι δεν γιόρταζαν με τον πιο σεμνό τρόπο την Πρωτοχρονιά. Επιδίδονταν σε όργια και μεθύσι, ξορκίζοντας, έτσι, το χάος που ήλπιζαν να μην τους ακολουθήσει στο νέο έτος.

Αλλαγές από την επικράτηση του Χριστιανισμού έως τον Μεσαίωνα

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επικράτηση του Χριστιανισμού έφερε αλλαγές στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/User:Sir_Gawain)

Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι παγανιστικές γιορτές καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν με τις νέες χριστιανικές που καθιερώθηκαν και η Πρωτοχρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η Εκκλησία παρέμενε αντίθετη με τους έντονους εορτασμούς για την έλευση του νέου χρόνου, για πολλούς αιώνες, μετατρέποντας την Πρωτοχρονιά σε ημέρα προσευχής και νηστείας. 

Μάλιστα, μέχρι τον Μεσαίωνα, είχε μεταφέρει και πάλι την Πρωτοχρονιά, ορίζοντάς την ως την 25η Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το γεγονός αυτό είχε αρκετά τραγελαφικά αποτελέσματα, αφού η ημερολογιακή αρχή της χρονιάς κατέληξε να διαφέρει ακόμη και ανάμεσα στις ίδιες εθνοτικές ομάδες. 

Κλασικό παράδειγμα του παραπάνω παραλογισμού υπήρξε η ιταλική χερσόνησος, όπου η χρονιά άρχιζε αλλού την 1η Ιανουαρίου, αλλού την 25η Μαρτίου και αλλού την 1η Μαρτίου. Αν το σκεφτούμε λίγο, θα δούμε ότι ένας ταξιδιώτης στην Ιταλία του Μεσαίωνα, κατά μία έννοια, μπορούσε να ταξιδέψει πίσω ή μπροστά στον χρόνο!

Οι ανακρίβειες επιβάλλουν νέες αλλαγές

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Το άγαλμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄, στον Βασιλικό του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Η 1η Ιανουαρίου επανήλθε ως επίσημη Πρωτοχρονιά, μόλις πριν από, περίπου, μισό αιώνα, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' αποφάσισε να εγκαταλείψει εντελώς το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αναζητώντας ένα πιο ακριβές σύστημα χρονολόγησης και επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που γεννούσε η ύπαρξη διαφορετικών ημερολογιακών εκκινήσεων.

Με βάση το σύστημα μέτρησης του Ιουλιανού Ημερολογίου, το ηλιακό έτος αποτελούνταν από 365 μέρες και ένα τέταρτο της ημέρας. Κάθε τέσσερα χρόνια, μία εμβόλιμη μέρα προστίθετο στον χρόνο, ώστε να διατηρείται η αντιστοίχηση του ημερολογίου με τις εποχές. Ωστόσο, αν και αρκετά ακριβές, το Ιουλιανό Ημερολόγιο δεν ήταν τέλειο.

Στην πραγματικότητα, ένα ηλιακό έτος διαρκεί 365 μέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, δηλαδή 365,2422 μέρες. Η απόκλιση από τις 365,25 μέρες του ημερολογίου του Ιουλίου Καίσαρα δεν φαντάζει μεγάλη, αλλά, ακόμα και έτσι, είχε ως αποτέλεσμα το Ιουλιανό Ημερολόγιο να μένει πίσω από τις εποχές, κατά μία μέρα κάθε αιώνα.

Καθιερώνεται το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο καθιερώθηκε το 1582 και ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέχρι σήμερα

Έτσι, ο Γρηγόριος πήρε την απόφαση να καθιερώσει ένα νέο ημερολογιακό σύστημα, το γνωστό και ισχύον μέχρι σήμερα στον δυτικό κόσμο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, με στόχο τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου ήταν η 4η Οκτωβρίου 1582 και η πρώτη του Γρηγοριανού ήταν η αμέσως επόμενη, αλλά όχι ως 5η αλλά ως 15η Οκτωβρίου 1582.

Παράλληλα με την καθιέρωση του νέου ημερολογίου, ο Πάπας κάλεσε τους Χριστιανούς, να θεωρούν ως πρώτη μέρα κάθε χρονιάς την 1η Ιανουαρίου. Το νέο ημερολόγιο υιοθετήθηκε άμεσα από τους Καθολικούς και στη συνέχεια και από τους Προτεστάντες. Σιγά και σταθερά, η 1η Ιανουαρίου αναγνωρίστηκε και γιορτάζεται από ολόκληρο τον κόσμο ως η Πρωτοχρονιά.

Λαοί με διαφορετικές Πρωτοχρονιές 

Γιατί η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου;
Σκηνή από τους εορτασμούς της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Φέτος, όπως και η Θιβετιανή, θα γιορταστεί στις 31 Ιανουαρίου 2014. (πηγή: ownbond.com)

Ωστόσο, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πολιτισμοί και θρησκευτικές ομάδες που γιορτάζουν άλλες Πρωτοχρονιές. Πιο γνωστό σε εμάς είναι το παράδειγμα των Παλαιοημερολογιτών Χριστιανών, που ακολουθούν ακόμα το Ιουλιανό Ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να φτάνουν στη δική τους 1η Ιανουαρίου, όταν το δικό μας ημερολόγιο δείχνει, ήδη, τις 14 Ιανουαρίου.

Άλλα παραδείγματα είναι η Κινέζικη και η Βιετναμέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζονται τη μέρα της δεύτερης Νέας Σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Πρόκειται για κινητή γιορτή, η οποία μπορεί να πέσει οποιαδήποτε μέρα, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου, με βάση το δικό μας ημερολόγιο. Παρομοίως, γιορτάζεται και η Μογγολική Πρωτοχρονιά.

Η Θιβετιανή Πρωτοχρονιά, επίσης, δεν συμβαδίζει με τη δική μας. Ονομάζεται Λόσαρ, γιορτάζεται για δεκαπέντε μέρες (τις τρεις πρώτες πιο έντονα) και είναι κινητή, με βάση το θιβετιανό σεληνιακό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο φέτος είναι το έτος 2140. Η Πρωτοχρονιά του 2141 (το δικό μας 2014) θα είναι στις 31 Ιανουαρίου του δικού μας ημερολογίου.

Ξεχωριστή Πρωτοχρονιά έχουν και οι Εβραίοι (Ρος Χασάνα), η οποία γιορτάζεται τις δύο πρώτες μέρες του Τισρέι, του πρώτου μήνα του πολιτικού έτους και έβδομου μήνα του εκκλησιαστικού έτους με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο. Ο Τισρέι αντιστοιχεί στους δικούς μας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και για το 2014 πέφτει στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου.

Καλό νέο ξεκίνημα


Το βέβαιο είναι ότι, ανέκαθεν, οι άνθρωποι αναζητούμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, μία νέα αφετηρία, κατά την οποία μπορούμε να αφήσουμε, συμβολικά, πίσω μας όλα τα δεινά του προηγούμενου διαστήματος και να πορευθούμε στο μέλλον, κρατώντας τα θετικά. Η Πρωτοχρονιά έχει αυτόν, ακριβώς, τον ρόλο.

Αυτό το συμβολικό γύρισμα της σελίδας μάς γεμίζει αισιοδοξία. Αποτελεί μία βάση για να πατήσουμε πάνω και να αναζητήσουμε ένα πιο θετικό αύριο. Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζουμε με τον Ιανό. Κοιτάμε πίσω, για να ξέρουμε από που ερχόμαστε, αλλά περισσότερο μπροστά, ελπίζοντας ότι προς τα εκεί που θα προχωρήσουμε, θα είναι καλύτερα. Καλό νέο έτος, λοιπόν και καλό νέο ξεκίνημα!

Πηγή: PATHFINDER
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμα και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν διάλειμμα για τα Χριστούγεννα

Ακόμα και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν διάλειμμα για τα Χριστούγεννα;
Πέντε μήνες αφού είχε ξεκινήσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, τα στρατεύματα του δυτικού μετώπου έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων σταμάτησαν τον πόλεμο και άρχισαν να τραγουδούν όλοι μαζί τα κάλαντα ο ένας στον άλλο, μέσα στο πεδίο της μάχης. Το επόμενο πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί στρατιώτες βγήκαν έξω από τα χαρακώματα και πλησίασαν τα αντίπαλα στρατεύματα, φωνάζοντας δυνατά “Καλά Χριστούγεννα” στα αγγλικά. 

Ευτυχώς δεν ήταν κόλπο. Δεκάδες Βρετανοί στρατιώτες βγήκαν έξω για να τους χαιρετήσουν και να τους σφίξουν το χέρι. Μερικοί, μάλιστα, αντάλλαξαν και τσιγάρα σαν δώρα. 

Αργότερα, η κίνηση αυτή ονομάστηκε Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του 1914.

Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού της Πρωτοχρονιάς

Οι Νεϋορκέζοι θα πλημμυρίσουν την Times Square για να παρακολουθήσουν την πτώση της μπάλας, οι Λονδρέζοι θα μαζευτούν στην Trafalgar Square για να ακούσουν τις καμπάνες του Big Ben, και οι περισσότεροι από εμάς, εδώ στην Ελλάδα, θα καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με τον παραδοσιακό μας τρόπο: παίζοντας χαρτιά.


Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού της Πρωτοχρονιάς

Το έθιμο αυτό – όπως και η βασιλόπιτα και το κρατικό λαχείο -  είναι βασισμένο σε παλιές παραδόσεις, κατά τις οποίες, αν κάποιος κερδίσει κάτι την Πρωτοχρονιά θα συνεχίσει να είναι τυχερός και για τον υπόλοιπο χρόνο. Και το παιχνίδι που προτιμούν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες για εκείνες τις ημέρες δεν είναι άλλο από το blackjack, γνωστό και ως “21”. 

Αν και τα στοιχεία που υπάρχουν για το πού και πώς ακριβώς ξεκίνησε το blackjack είναι πολύ λίγα, οι θεωρίες γύρω από τις ρίζες του είναι πολλές. Σύμφωνα με μια από αυτές, ένα παιχνίδι παρόμοιας λογικής με το “21” παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, όπου όμως αντί για τραπουλόχαρτα χρησιμοποιούσαν ξύλινες πλάκες με διαφορετικές αριθμητικές αξίες. 

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στην Κίνα γύρω στο 900 πΧ. Το κινέζικο blackjack είναι γνωστό και ως 21-point ή ban-nag και είναι παρόμοιο με αυτό που παίζεται στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα, παρόλο που πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κουλτούρα, οι Κινέζοι έχουν το ίδιο έθιμο με εμάς, και παραδοσιακά παίζουν blackjack την Πρωτοχρονιά καθώς κι εκείνοι πιστεύουν ότι φέρνει τύχη για το νέο έτος. 

Οι περισσότεροι μελετητές, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανότατα οι ρίζες του παιχνιδιού βρίσκονται στα γαλλικά καζίνο του 1700. Εκεί το blackjack ήταν γνωστό ως Vingt-et-Un (που σημαίνει 21), και πιθανολογείται ότι ήταν απόγονος δυο άλλων παιχνιδιών με χαρτιά που ήταν της μόδας την εποχή εκείνη, του Chemin de Fer, και του French Ferme.


Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού της Πρωτοχρονιάς


Από εκεί, το Vingt-et-Un συνέχισε να κερδίζει δημοτικότητα και να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και αργότερα και την Αμερική. Κατέληξε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νεβάδα της Αμερικής, η οποία το 1931 έγινε και η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε τα τυχερά παιχνίδια. 

Εκεί πήρε και την τελική του μορφή και ονομασία: ονομάστηκε blackjack επειδή όταν κάποιος παίκτης έπαιρνε ένα βαλέ (jack) σπαθί και έναν άσσο σπαθί για δυο πρώτα χαρτιά, πληρωνόταν έξτρα. Έτσι, επειδή τα σπαθιά είναι μαύρα (black) και ο Jack ήταν ένα ζωτικής σημασίας χαρτί, το παιχνίδι ονομάστηκε blackjack.


Συντάκτης: Ηλέκτρα Λιαρμακοπούλου

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μαγευτικές νιφάδες χιονιού όπως δεν τις έχετε ξαναδεί

Ένας Ρώσος φωτογράφος συλλαμβάνει, εδώ και 4 χρόνια, μοναδικές φωτογραφίες νιφάδων χιονιού. Και αν βλέποντάς τις πιστέψετε ότι χρησιμοποιεί πανάκριβα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, θα κάνετε λάθος. Οι υπέροχες εικόνες δημιουργούνται στο μπαλκόνι του, με τη βοήθεια μιας, τροποποιημένης από τον ίδιο, παλιάς φωτογραφικής μηχανής, ενός γυάλινου τραπεζιού και ενός φακού.
Μαγευτικές νιφάδες χιονιού όπως δεν τις έχετε ξαναδεί

Όταν το χιόνι πέφτει από τον ουρανό, είναι λες και παγώνει ο χρόνος. Λες και τα πάντα κινούνται πιο αργά, στον ράθυμο ρυθμό των νιφάδων που αφήνονται στις ορέξεις του αέρα, για να τις ταξιδέψει δεξιά και αριστερά, πριν τις αφήσει να ξαποστάσουν στο χώμα. Κι όταν μαζευτούν πολλές, στρώνουν το πιο όμορφο, αν και εφήμερο, χαλί της φύσης.

“Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει”, λέει το πασίγνωστο μελοποιημένο ποίημα του Στέλιου Σπεράντσα. Και είχε τόσο δίκαιο ο Μικρασιάτης (γεννημένος στη Σμύρνη, το 1888) λογοτέχνης. Το ολόλευκο πέπλο του χιονιού είναι ο πιο ταιριαστός διάκοσμος για τις μέρες των γιορτών. Και κάνει κάθε σκηνικό λίγο πιο μαγικό και μυστηριώδες.

Ακόμα πιο μαγική είναι η μοναδικότητα των νιφάδων του χιονιού. Μην γελιέστε από όσα μπορεί να διακρίνει το γυμνό μάτι. Στην πραγματικότητα, καμία νιφάδα δεν είναι ακριβώς ίδια με την άλλη. Αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο οφείλεται στις πολλές μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία που βιώνουν όσο πέφτουν από ψηλά, μέχρι να παγώσουν.

Επιπλέον, οι νιφάδες έχουν ένα συμμετρικά εξάγωνο σχήμα, το οποίο είναι τέτοιο επειδή η κρυσταλλική δομή του πάγου είναι, επίσης, εξαγωνική. Και όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται αρμονικά, για να δημιουργήσουν υπέροχα σχέδια, τα οποία αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την απεριόριστη ομορφιά της φύσης.

Ο Ρώσος φωτογράφος Alexey Kljatov, χρησιμοποιώντας μία ταπεινή φωτογραφική μηχανή Canon Powershot A650, την οποία έχει τροποποιήσει μόνος του με ένα ξύλο, λίγη κολλητική ταινία και έναν επιπλέον φακό, φωτογραφίζει τέτοιες νιφάδες χιονιού, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο μπαλκόνι του. Τις περιμένει να προσγειωθούν σε μια γυάλινη επιφάνεια και τις φωτίζει από κάτω με έναν φακό.

Το αποτέλεσμα; Απλά εντυπωσιακό! 

Της έκανε πρόταση γάμου μέσω ενός game που ανέπτυξε

Της έκανε πρόταση γάμου μέσω ενός game που ανέπτυξε
Μια μεγάλη έκπληξη την περίμενε στον τερματισμό του παιχνιδιού!
Το να κάνεις πρόταση γάμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον αν θέλεις να την θυμάσαι εσύ και το έτερον σου ήμισυ για πάντα. Ο Robert Fink όμως που δουλεύει ως 3D artist σε μια προγραμματιστική εταιρεία, βρήκε έναν πολύ όμορφο τρόπο για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Angel. Και οι δύο αγαπούν τα video games, οπότε το επόμενο στάδιο ήταν ο 30χρονος Robert να …αναπτύξει ένα video game μέσα από το οποίο θα αποκαλύψει τις προθέσεις του στην κοπέλα του.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Knight Man, ενός retro Platform game στον τερματισμό του οποίου ο πρωταγωνιστής πέφτει στα γόνατα και κάνει πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Angel (να ένα μάθημα για σένα αγαπημένε Mario!). H Angel που έκατσε να παίξει το game έως το τέλος του, παρακολουθεί συγκινημένη τον τερματισμό του Knight Man και στην ερώτηση "Will you marry me?" επιλέγει "Yes". Δε θα θέλαμε να ξέραμε τι θα γινόταν αν πατούσε στο "No" ή αν τα παρατούσε πριν τον τερματισμό. Ευτυχώς για τον Robert όλα πήγαν όπως τα είχε φανταστεί.
Ο Robert ανέπτυξε μέσα σε πέντε μήνες κρυφά από την Angel το παιχνίδι με την βοήθεια των δύο φίλων του Ryan και Jack. Η κοπέλα του όλο αυτό το καιρό νόμιζε πώς αυτός δούλευε πάνω σε ένα project για την SuperGenious, εταιρεία στην οποία εργάζεται και δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι την περίμενε. Τους ευχόμαστε σύντομα να βγάλουν και το DLC Knight Man: My Wife is Pregnant! Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς το Knight Man μέσα από το site του παιχνιδιού.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει πρόταση γάμου με αυτόν τον τρόπο. Τον Αύγουστο του 2011 ο Gary Hudson συνεργάστηκε με την Valve για να δημιουργήσουν μια Co-op πίστα για το Portal 2 με σκοπό να ζητήσει σε γάμο την κοπέλα του Stephanie. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του Alex Marchak που ανέπτυξε το Michele's Quest και έβαλε την κοπέλα του Michele Wunder να το παίξει. Μέσα στις τέσσερις ώρες που διήρκησε το παιχνίδι, η Michele βρήκε τις τοποθεσίες τεσσάρων κλειδιών που ήταν κρυμμένα μέσα στο σπίτι της. Αυτά τα κλειδιά ξεκλείδωναν ένα ξύλινο μπαούλο μέσα στο οποίο υπήρχε ένα σημείωμα που έλεγε στην Michele να γυρίσει προς την άλλη μεριά. Εκεί καθόταν ο Marchak ο οποίος είχε πέσει στα γόνατα για να της ζητήσει να τον παντρευτεί. Μπορείτε να κατεβάσετε το Michele's Quest. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, τα games μας φέρνουν πολύ κοντά.