Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

The Voice: όσο έχω φωνή θα σου τραγουδάω!

Διαφημίζεται ως το παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο που ανέδειξε τις καλύτερες φωνές και στις 49 χώρες που προβλήθηκε. Οι πρώτες παρασκηνιακές ειδήσεις έχουν ήδη απασχολήσει τηλεκριτικούς και κοινό οι οποίοι αναμένουν με αγωνία την αποψινή πρεμιέρα ενός ακόμη talent show.
The Voice: όσο έχω φωνή θα σου τραγουδάω!
Ο λόγος για το περίφημο The Voice, το νέο, αμερικάνικο talent show του Ant1 με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάγκα και κριτές τον Αντώνη Ρέμο, τη Δέσποινα Βανδή, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Μιχάλη Κουϊνέλη.  
Στην πρώτη φάση του παιχνιδιού (Blind Auditions), οι συμμετέχοντες ερμηνεύουν με ζωντανή ορχήστρα το τραγούδι της επιλογής τους ενώ οι κριτές (οι coaches σύμφωνα με τους όρους του show) ακούνε με την πλάτη γυρισμένη, σε μία προσπάθεια να κρίνουν τις φωνητικές ικανότητες των υποψηφίων ανεπηρέαστοι από άλλους παράγοντες π.χ. την εμφάνιση. Στην περίπτωση που συγκινηθούν από τη φωνή που ακούνε, η καρέκλα τους περιστρέφεται και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους συμμετέχοντες.
Η επόμενη φάση περιλαμβάνει τα λεγόμενα «Battles», τις φωνητικές μονομαχίες μεταξύ των μελών των ομάδων των τεσσάρων, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι τελικές οκταμελείς ομάδες, τα 32 ταλαντούχα άτομα στα οποία θα δοθεί το πράσινο φως για τα Live Shows, τα οποία σχεδόν πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των θεατών και συγκεντρώνουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης.
Υπάρχει χώρος για ένα ακόμη Talent Show;
Τα Talent Shows που έχουν προβληθεί κατά καιρούς (Fame Story, Pop Idol, Super Idol, Dream Show, Greek Idol, X Factor) έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες ικανούς και μη υποψηφίους οι οποίοι άλλοτε διεκδικούν απλά τα 15 λεπτά δημοσιότητας και άλλοτε ευελπιστούν ότι η προβολή τους στην τηλεόραση θα σημάνει και το άνοιγμα κλειστών πορτών και άρα ένα πρώτο βήμα προς το όνειρό τους. Η δύναμη της τηλεόρασης είναι τέτοια βέβαια που μπορεί να κατασκευάσει καριέρες την ίδια στιγμή που μπορεί να τις καταστρέψει με ολέθριες συνέπειες σε μη κατάλληλα προετοιμασμένες προσωπικότητες.
Οι πρώτες ακροάσεις του περίφημου σόου τραγουδιού έχουν προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον εκατοντάδων φερέλπιδων νέων που με όχημα τη θέληση για σταδιοδρομία στη μουσική βιομηχανία κατέφθασαν στην Αθήνα από όλα τα σημεία της χώρας, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στα Live. Για μία ακόμα φορά φαίνεται  ότι ο λαμπερός χώρος της μουσικής βιομηχανίας εξακολουθεί να μαγεύει τους Έλληνες οι οποίοι προσπαθούν να διεκδικήσουν τον προσωπικό τους χώρο στο σύστημα.  
Νέοι κάθε ειδικότητας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, φιλόλογοι, μηχανικοί, ψυχολόγοι παρευρέθηκαν στις πρώτες ακροάσεις του Show αποδεικνύοντας ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε το τραγούδι αποτελεί μία κάποια διέξοδο. Διέξοδο αποτελεί βέβαια και για τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο οποίος ευελπιστεί να δει τα συνολικά νούμερα τηλεθέασης να αυξάνονται.
Τι απέγιναν όμως οι νικητές των προηγούμενων Talent Show;
The Voice: όσο έχω φωνή θα σου τραγουδάω!
Οι Hi5 αναδείχθηκαν μέσα από το Pop Stars και για λίγα χρόνια σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διαλύθηκαν σύντομα και οι περισσότερες ακολούθησαν solo καριέρα. Νικητής του Super Idol ο Σταύρος Κωνσταντίνου ξεχάστηκε πριν προλάβει να πανηγυρίσει τη νίκη του ενώ η Τάμτα που βρέθηκε στη δεύτερη θέση την ίδια χρονιά απασχολεί μέχρι σήμερα και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες pop τραγουδίστριες της χώρας.
Ευτυχή κατάληξη για την Καλομοίρα, νικήτρια του Fame Story 2 που μεταξύ άλλων εκπροσώπησε τη χώρα στη Eurovision για να παντρευτεί κάποια χρόνια αργότερα και να αποσυρθεί στην Αμερική. Στο Λούκα Γιώρκα από το X Factor 1 και τον Νίκο Οικονομόπουλο του Dream Show The Music 2 τελειώνει όμως η λίστα με τους νικητές talent show που έκαναν επιτυχία βγαίνοντας από τα τηλεοπτικά πλατό.
Εξαφανισμένοι παραμένουν η Αμαλία Αυγουστάκη, νικήτρια του Dream Show The Music, ο Νότης Χριστοδούλου, νικητής του Fame Story 1 ο οποίος τελικά δεν ακολούθησε καριέρα τραγουδιστή και περιπλανήθηκε στα τηλεοπτικά πλατό ως συμπαρουσιαστής, ο Περικλής Στεργιανούδης που ξόδεψε το χρηματικό έπαθλο και επέστρεψε στην Αμερική καθώς και η Κύπρια Βαλάντω Τρύφωνος νικήτρια του Greek Idol.  Αγνοείται επίσης η τύχη των περισσότερων συμμετεχόντων των εκάστοτε Talent Shows για τους οποίους τα φώτα και οι προβολής έσβησαν με το τέλος των παιχνιδιών.
Λίγες ώρες έχουν μείνει μέχρι την αποψινή μεγάλη πρεμιέρα και δεν μένει παρά να κάνουμε υπομονή για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Ας ελπίσουμε μόνο, οι φετινοί υποψήφιοι να μας χαρίσουν επιτυχημένες στιγμές και μετά το «πέσιμο» της τηλεοπτικής αυλαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου