Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

12 Υπέροχα μικροσκοπικά σπίτια

Τελικά το μέγεθος μετράει; Μάλλον όχι και τόσο πολύ. Τουλάχιστον, όχι όσον αφορά στο μέγεθος του σπιτιού που επιλέγουμε να μένουμε με τις οικογένειές μας.
12 Υπέροχα μικροσκοπικά σπίτια
Το μέγεθος της πρώτης κατοικίας ποικίλλει στον κόσμο. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μένουν σε καλύβες με ένα δωμάτιο, άλλοι έχουν τεράστια σπίτια, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού ξεκινούν και πού τελειώνουν. Τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1970 και μετά, κυριαρχεί η τάση των μεγάλων σπιτιών. Περισσότερο, βέβαια, στις δυτικές χώρες. 

Όμως, για κάθε τάση υπάρχει και η αντίθετή της. Έτσι, την ίδια στιγμή που πολλοί επιθυμούν να αποκτήσουν τεράστια σπίτια, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να ζουν σε μικρότερα. Και όταν λέμε μικρότερα, εννοούμε πραγματικά μικρά! 

Μάλλον, το μέγεθος δεν μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού είναι πλήρως εξοπλισμένα, με υπνοδωμάτια, κουζίνες, μπάνια και χώρους χαλάρωσης. Τα παρακάτω είναι μερικά από αυτά. 


1. Η καμπίνα του ερημίτη
Η Arvesund είναι μία σουηδική εταιρεία, που κατασκευάζει και παράγει την καμπίνα του ερημίτη. Η κατοικία αυτή αποτελείται από ένα μόνο δωμάτιο, με μονό κρεβάτι και κουζίνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δημιουργήσει πολλά πρωτότυπα σπίτια σε όλο τον κόσμο, όπως και το δικό τους ειδικό φούρνο και σύστημα θέρμανσης νερού για το σπίτι.
2. Το σπίτι κουτί
Μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως περιλαμβάνει κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο και καθιστικό. Είναι ένα νεωτεριστικό ορθογώνιο πρίσμα, επενδυμένο με μέταλλο στο εξωτερικό και ξύλο στο εσωτερικό. Παρόλο που έχει πολλά παράθυρα, είναι ιδιαίτερα σκοτεινό, γεγονός που δίνει την αίσθηση διαμονής σε σπηλιά.
3. Δενδρόσπιτα
Αν και δεν θεωρούνται κατάλληλα για μόνιμες κατοικίες, νέα σχέδια φαίνεται να μπορούν να ικανοποιήσουν τις φαντασιώσεις της παιδικής ηλικίας των ενηλίκων. Η “σφαίρα το ελεύθερο πνεύμα” αποτελεί ένα από τα νέα, πλέον βιώσιμα, δενδρόσπιτα. Βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, ανάμεσα στα δένδρα και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο μέσω μίας σκάλας.
Η Baumraum είναι μία γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, που ειδικεύεται στα δενδρόσπιτα. Τα σχέδιά της υπάρχουν σε διάφορες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Βραζιλία. Επενδυμένα με χάλυβα και κατασκευασμένα σε γεωμετρικά σχήματα, τα σπίτια αυτά αποδεικνύουν ότι τα πάντα μπορούν να φτιαχτούν. 

4. Το κοκαλιάρικο σπίτι
Είναι το σπίτι με τις τέσσερις ιστορίες, την μία πάνω στην άλλη. Τέσσερις διαφορετικοί χώροι, το γραφείο, η τραπεζαρία, σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα και όλα σε μία στήλη. Το κτήριο έχει παντού τζάμια και αποτελεί έναν χώρο “έκθεσης” για τους περαστικούς. Η μπανιέρα, βέβαια, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο, για να μην “τραβάει” τα αδιάκριτα βλέμματα. 

5. Το πιο λεπτό σπίτι του κόσμου
12 Υπέροχα μικροσκοπικά σπίτια
Το στενότερο σπίτι του κόσμου βρίσκεται στην Βραζιλία και έχει πλάτος μόλις 1 μέτρο. Μέσα έχει δύο καθιστικά, κουζίνα, μπάνιο και τρία υπνοδωμάτια. Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα μικροσκοπικό, όμως μέσα έχει και πολλά δωμάτια και πολλά πράγματα. Συγχαρητήρια στον αρχιτέκτονα.

6. Τα μοναχικά σπίτια
Σχεδιάστηκαν από μία πολωνική εταιρεία και αποτελούν πρωτότυπα σπίτια, που δημιουργήθηκαν για ένα συγκεκριμένο άτομο. Το σχέδιο είναι επηρεασμένο από τις πινακίδες που υπάρχουν συνήθως κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα λεπτά, τα καθιστά κατάλληλα για περιοχές όπου η δόμηση είναι δύσκολη, συμπεριλαμβανομένου και του νερού. 

7. Ένα φρέσκο ξεκίνημα
Το “νέο ξεκίνημα” αποτελεί το τέλειο φορητό σπίτι, που έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα τρέιλερ. Περιλαμβάνει κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο σε σοφίτα και πολλά παράθυρα. Αρχικά σχεδιάστηκε από την Julie Martin, μία νεαρή από την Ορλεάνη, που έχασε το σπίτι στης από τον τυφώνα “Κατρίνα”. 

8. Μίνι σπίτια
Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει να θέσει τα κινητά σπίτια σε άλλο επίπεδο. Αν και βρίσκεται πάνω σε ρόδες, είναι ιδανικό για την παραμονή σε μία συγκεκριμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προκατασκευασμένα σπίτια αυτά διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και διαμορφώσεις, με μοντέρνο σχεδιασμό και πλούσια υλικά. 

9. Στρογγυλές καλύβες
Οι στρογγυλές καλύβες είναι κατασκευασμένες βάση των δομών των νομαδικών σκηνών, που χρησιμοποιούνταν στις φυλές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Αποτελούν κυκλικά σπίτια, που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν. Για να στηριχθεί το πανί, που λειτουργεί σαν οροφή και τοίχοι, στο εσωτερικό υπάρχει μία ξύλινη κατασκευή. Μικρό, αλλά τέλειο. 

10. Κινητές μονάδες
Έχοντας σαν βάση ένα κοντέινερ, η κινητή μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από προεξοχές για να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο στο σπίτι. Είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να υπάρχει η λογική του κουτιού, αλλά όλοι οι χώροι να είναι λειτουργικοί. Η κουζίνα και το μπάνιο βρίσκονται μέσα στις εσοχές, για να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για τα υπόλοιπα δωμάτια. 

11. Το συμπαγές σπίτι
Πρόκειται για μία ελαφριά κατασκευή, ικανή να στεγάσει ένα ή δύο άτομα. Μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Ένας ενιαίος χώρος, που λειτουργεί σαν κρεβατοκάμαρα, τραπεζαρία, γραφείο και κουζίνα, κατάλληλος για καθημερινή χρήση. Οι συνολικές διαστάσεις του είναι 2.6 τετραγωνικά μέτρα. 

12. Το σπίτι του Colani
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία προσχεδιασμένων σπιτιών Hanse Haus. Το σπίτι του Colani μεγιστοποιεί τον εσωτερικό χώρο, καθώς συνδυάζει την κουζίνα, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο σε μία περιστρεφόμενη στήλη. Το πρωτότυπο αυτό σπίτι, που θυμίζει λίγο διάστημα, σχεδιάστηκε από τον Luigi Colani.

Έξυπνες λύσεις να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού σας. Τι και αν είναι μικρό; Για όλα υπάρχει χώρος …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου