Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"Όταν σε χτυπήσει, δεν νιώθεις πόνο"

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο Eleven, Eleven είναι ότι δεν υπάρχει διάλογος. Μόνο υπότιτλοι, και ένα βελούδινο μουσικό χαλί. Στα πρώτα λεπτά της ταινίας, μια κοπέλα πέφτει στο δρόμο, και ένας νεαρός την πλησιάζει για να τη βοηθήσει.

"Όταν σε χτυπήσει, δεν νιώθεις πόνο"
“Τι είσαι, κουφός; Σου είπα να φύγεις!” του λέει η κοπέλα. “Βασικά, ναι, είμαι …” της απαντάει εκείνος. Η απαλή μουσική συνεχίζει, αλλά ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Austin Chapman δεν την άκουσε ποτέ όταν δημιουργούσε την ταινία. 

Το Eleven, Eleven, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ ταινιών του Πανεπιστημίου Pepperdine το 2010, ήταν βασισμένο στις εμπειρίες ενός νεαρού κωφού – του ίδιου του Chapman. 

Δυο χρόνια αργότερα, η ζωή του Chapman άλλαξε για πάντα όταν, με τη βοήθεια νέων ακουστικών υψηλής τεχνολογίας, κατάφερε να ακούσει ένα μεγάλο φάσμα ήχων για πρώτη φορά. “Με τα παλιά μου ακουστικά μπορούσα να ακούω μόνο χαμηλές συχνότητες και ο ήχος δεν ήταν καθόλου καθαρός,” εξηγεί ο Chapman σε συνέντευξή του στο Vice. “Είναι σαν να πήγα από έναν ασπρόμαυρο κόσμο σε μια τρισδιάστατη HD πραγματικότητα!” Η ομορφιά του κομματιού με έκανε να λυγίσω - ήταν σαν τον στίχο του Marley που λέει When it hits you, you feel no pain

Μην έχοντας ακούσει ποτέ στη ζωή του μουσική, ο Chapman αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των χρηστών του Reddit για την επιλογή του παρθενικού του μουσικού ακούσματος. Η ερώτησή του “Μπορώ να ακούσω μουσική για πρώτη φορά στη ζωή μου, τι με συμβουλεύετε να ακούσω;” έλαβε σχεδόν 14000 απαντήσεις, καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα προτάσεων, από Beethoven μέχρι Jeff Buckley. 

Τελικά, η πρώτη του επαφή με τη μαγεία της μουσικής έγινε μέσω του Lacrimosa του Mozart. “Με συνεπήρε αμέσως και σκεφτόμουν πόσο όμορφα ακούγονται οι νότες,” λέει περιγράφοντας αυτή την εμπειρία. “Μετά συνειδητοποίησα ότι ποτέ ξανά δεν είχα ακούσει τέτοιους ήχους και ένιωσα ένα μούδιασμα να ξεκινάει από το κεφάλι μου και να τρέχει κατά μήκος της σπονδυλικής μου στήλης. Ήταν ακριβώς σαν εκείνο τονστίχο του Bob Marley που λέει 'When it hits you, you feel no pain' (όταν σε χτυπήσει δεν νιώθεις πόνο). Η συναίσθηση και η ομορφιά του κομματιού με έκανε να λυγίσω, και προσπάθησα στην αρχή να κρύψω τα δάκρυά μου αλλά μετά είδα ότι και όλοι οι υπόλοιποι γύρω μου έκλαιγαν από συγκίνηση.” 


Ο Chapman προτιμάει την κλασσική μουσική επειδή, όπως εξηγεί, δεν χρειάζεται να προσπαθεί να καταλάβει στίχους, ωστόσο ως αγαπημένο του κομμάτι ανέφερε τοBohemian Rhapsody των Queen. Όταν τον ρώτησαν για το χειρότερο κομμάτι που έχει ακούσει, απάντησε με το Call Me Maybe και το What Does The Fox Say. “Είναι ευκολότερο να βρεις καλά κομμάτια στην προ-ψηφιακή εποχή,” εξηγεί. “Τελικά καταλήγουν να ακούγονται πιο αυθεντικά. Η μοντέρνα μουσική παραείναι δυνατή σε ένταση. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες καινούριες μπάντες που σπρώχνουν τη μουσική στο επόμενο επίπεδο. Απλά ποτέ δεν περίμενα οτι θα μου άρεσε η κλασσική μουσική περισσότερο από κάθε άλλο είδος.”

Σήμερα ο Chapman εργάζεται ως video editor, κυρίως για μουσικά βίντεο και γάμους. Καμία από τις ταινίες του δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στη μεγάλη οθόνη, αλλά ελπίζει σύντομα να σκηνοθετήσει την πρώτη του μεγάλη μήκους ταινία η οποία θα είναι ένα ήμι-αυτοβιογραφικό δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου