Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

2014: Έτος αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Σιγά-σιγά οι εκδηλώσεις για τον Κ. Καβάφη φτάνουν στο τέλος τους, την ίδια στιγμή όμως συστάθηκε η επιτροπή που θα αποφασίσει για μία σειρά νέων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Ηράκλειο τιμώντας τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (γνωστός και ως El Greco).

2014: Έτος αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο
Το όραμα του Αγίου Ιωάννη

Το 2014 έχει επισήμως ανακηρυχθεί  "Έτος Greco" και είναι αφιερωμένο σε αυτήν τη σπάνια καλλιτεχνική μορφή η οποία μέσα από το έργο της έχει καταφέρει  να σημαδέψει την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα με την Ελλάδα πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν , με την ίδια αφορμή, και στην Ισπανία μιας και πρόκειται για τον καλλιτέχνη που οι ρίζες του εντοπίζονται και στις δύο χώρες. 
Στην επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετέχουν:  Λίνα Μενδώνη, Γεννική Γραμματέας του Υπουργείου, η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, ο  Άγγελος Δεληβορριάς, δ/ντής του Μουσείου Μπενάκη, ο Νικόλαος Σταμπολίδης, δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η  Ευγενία Χαλκιά, δ/ντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, ο  Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός δ/ντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο  Νικόλαος Χατζηνικολάου, επίτιμο μέλος Ινστιτούτου Μεσόγεια. 
Οι πολιτιστικοί οργανισμοί που θα φιλοξενήσουν μικρές ή και μεγαλύτερες εκθέσεις έργων του ζωγράφου είναι το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

2014: Έτος αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο
Θέα στο Τολέδο

Η δεύτερη πατρίδα του El Greco μπορεί να σήμανε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων με τη «Συναυλία των Κουδουνιών», στην Ελλάδα όμως οι εκδηλώσεις προς τιμήν του δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Νοέμβρη του 2014. 

Ποιος ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος; 

Γεννήθηκε στην Κρήτη όπου πήρε και την πρώτη του εκπαίδευση στην αγιογραφία αλλά έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, ζωγραφίζοντας στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους κορυφαίους δασκάλους της εποχής τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο υιοθετώντας στοιχεία από την τέχνη του μανιερισμού. Αργότερα και σε ηλικία 35 περίπου χρόνων εγκαθίσταται στο Τολέδο της Ισπανίας όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του ολοκληρώνοντας κάποια από τα πιο γνωστά του έργα.

Ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες των καλλιτεχνών που το έργο του αμφισβητήθηκε έντονα και χρειάστηκε να φτάσουμε στον 20ο αιώνα προκειμένου να επανεκτιμηθεί και να αναγνωρισθεί επισήμως ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης.  Έχει δημιουργήσει μια τέχνη με υψηλή πνευματικότητα, όπου Βυζάντιο, Αναγέννηση και Μανιερισμός συγχωνεύονται σε ένα ολότελα πρωτότυπο και μοναδικό ύφος. Πέθανε το 1614 στο Τολέδο, χωρίς να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του. Τα έργα του υπέγραφε πάντοτε ελληνικά με βυζαντινούς χαρακτήρες:  «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου