Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

“Diaspora”: Οι πρώτες στιγμές ενός μετανάστη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα έντονο κύμα μετανάστευσης προς διάφορες χώρες της Ευρώπης τόσο από Έλληνες που εγκαταλείπουν τη χώρα μας αδυνατώντας να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της όσο και από άλλους Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την ανεργία να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τις ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη να περιορίζονται αισθητά.
“Diaspora”: Οι πρώτες στιγμές ενός μετανάστη
Olaia
Για κάθε έναν από τους μετανάστες η πρώτη περίοδος στη νέα του χώρα είναι μία περίοδος προσαρμογής που τις περισσότερες φορές είναι και η πιο δύσκολη. Όσο γίνεται πιο γρήγορα, πρέπει να απαλλαγεί από τις συνήθειες και τη νοοτροπία που έχει στην πατρίδα του και να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον με διαφορετικές απαιτήσεις κι σε πολλές περιπτώσεις με τελείως ανοίκεια φιλοσοφία.
Αυτή η πρώτη λοιπόν, περίοδος προσαρμογής των μεταναστών αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος και έμπνευσης για τον Ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Oscar Parasiego ο οποίος μέσα από τη δουλειά του προσπαθεί να εξερευνήσει τη ψυχολογία αλλά και τις προσκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας μετανάστης στο νέο του περιβάλλον.
“Diaspora”: Οι πρώτες στιγμές ενός μετανάστη
Ο καλλιτέχνης Oscar Parasiego
Το έργο του “Diaspora” περιλαμβάνει μία σειρά φωτογραφιών μέσα από την οποία παρατηρεί πώς διαμορφώνεται η νέα ταυτότητα του μετανάστη σε συσχετισμό πάντα με το καινούργιο του, ευμετάβλητο περιβάλλον. Η περίοδος προσαρμογής ασκεί μία ιδιαίτερη γοητεία στον καλλιτέχνη επειδή πιστεύει ότι είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή όπου ο μετανάστης καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο ταυτότητες παλεύοντας με τον “εαυτό” που είχε στη γενέτειρά του και με τον “εαυτό” που πρόκειται να αλλάξει αναγκαστικά στο νέο περιβάλλον.
Στις φωτογραφίες του, επιλέγει να παρουσιάσει τους μετανάστες ως διαφανείς σιλουέτες θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι πρόκειται για ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν συνδεθεί με τον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρωτικά, ότι δεν έχουν καταφέρει να γίνουν “ένα” με αυτό. “Οι σιλουέτες καταλαμβάνουν έναν καινούργιο χώρο και μόνο σταδιακά θα καταφέρουν να συγχωνευτούν στο νέο τους περιβάλλον όπως ακριβώς κι ένας χαμαιλέοντας”. 
Oscar Parasiego είναι Ισπανός εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και δραστηριοποιείται προσωρινά στο Μπέρμιγχαμ. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει απασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά projects σε αρκετές χώρες. Μέσα από τη δουλειά του προσπαθεί να εξερευνήσει το συσχετισμό φωτογραφίας και αλήθειας. Τα έργα του περισσότερο σουρεαλιστικά μένουν ημιτελή μέχρι ο θεατής με τη φαντασία του και τη σκέψη του τα ολοκληρώσει. Κι αυτό γιατί ο Parasiego δεν αφηγείται μία ιστορία με αρχή,μέση και τέλος αλλά αφήνει ανοικτό κάθε πιθανό σενάριο. 
Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ισπανία, την Αργεντινή, την Αγγλία, τον Παναμά και την Πορτογαλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου