Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μετατρέποντας 6700 όργανα θανάτου σε όργανα μουσικής

Για το project του με τίτλο Imagine, ο Μεξικανός καλλιτέχνης Pedro Reyes, πήρε 6,700 όπλα τα οποία οι αρχές ετοιμάζονταν να καταστρέψουν, και με τη βοήθεια έξι άλλων μουσικών δημιούργησε 50 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα.
Μετατρέποντας 6700 όργανα θανάτου σε όργανα μουσικής
Η ιστορία του συγκεκριμένου project ξεκινάει το 2008 με μια άλλη, εξίσου εντυπωσιακή ιδέα: το Palas por Pistolas. Για το Palas por Pistolas, ο Reyes πήρε 1527 κατεστραμμένα όπλα, τα οποία έλιωσε και μετέτρεψε σε φτυάρια που στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να φυτέψει 1,527 δέντρα. 

"Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την κυβέρνηση, που είχε ακούσει για το Palas por Pistolas, και ήθελε να με ρωτήσει αν ενδιαφέρομαι να κρατήσω το μέταλλο από άλλα κατασχεμένα όπλα, τα οποία θα κατέστρεφαν," λέει ο Reyes μέσω του προσωπικού τουblog. "Δέχτηκα το υλικό, αλλά αυτή τη φορά ήθελα να κάνω κάτι καινούριο με αυτό. Βρέθηκα με 6700 όπλα στα χέρια μου, κατεστραμμένα και κομμένα σε κομμάτια έτσι ώστε να είναι άχρηστα, και αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μουσικά όργανα."
Σύμφωνα με τον Reyes, χρειάστηκε μια ομάδα έξι μουσικών και σκληρή δουλεία δυο εβδομάδων για να μετατραπούν τα όπλα από όργανα θανάτου σε όργανα μουσικής. Τελικά κατάφεραν με επιτυχία να δημιουργήσουν μια σειρά οργάνων, από κρουστά μέχρι έγχορδα και πνευστά. "Είναι δύσκολο να το εξηγήσω," συνεχίζει ο Reyes, "αλλά η μεταμόρφωση ήταν κάτι παραπάνω από υλική. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές ζωές έχουν χαθεί από αυτά τα όπλα. Ήταν σαν ένα είδος εξορκισμού, σαν η μουσική να απέβαλλε τους 'δαίμονες' που υπήρχαν μέσα στα όπλα, και σαν να παίζαμε έναν ύμνο στις ζωές που χάθηκαν από αυτά."

Για τον Reyes και την ομάδα του, το Imagine ήταν επίσης ένας τρόπος επαγρύπνησης του κοινού. "Υπάρχει μια ανισότητα ανάμεσα στην ορατή και την αόρατη βια," εξηγεί. "Οι 80,000 θάνατοι από όπλα που έχουν προκύψει στο Μεξικό μέσα στους έξι τελευταίους μήνες, ή οι πυροβολισμοί σε σχολεία της Αμερκής είναι η ορατή πλευρά της βίας. Η αόρατη πλευρά είναι εκείνη του εμπορίου όπλων, της έλλειψης νόμων κατά της ιδιοκτησίας και χρήσης τους, και το κέρδος των μετόχων κρατικών και μη οργανισμών."

"Πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανία πόνου και θανάτου για την οποία δεν υπάρχει σχεδόν καμία πολιτισμική απόρριψη. Τα όπλα συνεχίζουν να απεικονίζονται ως κάτι σέξι, τόσο μέσα από τις ταινίες όσο και από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είναι ειρωνικό το ότι σε πολλές ταινίες απαγορεύεται να υπάρχουν σκηνές όπου οι ηθοποιοί καπνίζουν ή κρατούν τσιγάρο, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με το να χρησιμοποιούν κρατούν ένα όπλο."

"Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές οργανωμένες κινήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την ισότητα των δυο φύλων, τον ρατσισμό, και το περιβάλλον, ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα να εκφράζουμε την επιθυμία μας για έναν κόσμο χωρίς όπλα. Η ζωή σε μια κοινωνία χωρίς όπλα θα έπρεπε να είναι ανθρώπινο δικαίωμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου