Διάβασα ένα ωραίο άρθρο με τίτλο “ο σκλάβος και το αφεντικό του”, στο blog του Μπορισλάβ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
3 Μεγάλοι απατεώνες
Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι ένας καλός τρόπος να διεκδικήσεις αυτό που μπορείς να πάρεις αφού όλα την ζωή μας είναι δούναι και λαβείν. 8 στους 10 εργοδότες στον κόσμο ενδιαφέρονται για το κέρδος της επιχείρησης τους, ενώ οι άλλοι 2 ενδιαφέρονται ΜΌΝΟ για το κέρδος της επιχείρησης τους. Πως θα πετύχουν, πως θα το μεγιστοποιήσουν, και πως θα δώσουν λιγότερα λεφτά σε αυτούς τους σκλάβους που το δημιουργούν. Κανείς εργοδότης δεν ενδιαφέρεται εάν σας φτάνουν τα λεφτά που παίρνετε, αν είστε άρρωστοι και πηγαίνετε στην δουλειά γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης, και αν βρουν κάποιον άλλο πιο πρόθυμο σκλάβο που θα δουλέψει για μικρότερο μισθό θα σας απολύσουν στην στιγμή. Το αφεντικό σου θεωρεί τον εαυτό του “άρια φυλή” και ότι πρέπει να του είσαι υπόχρεος για το γεγονός ότι σου δίνει εργασία, δυο έννοιες με της οποίες διαφωνώ κάθετα.
Όσοι από τους εργαζόμενους δεν έχουν αυταπάτες, δεν “τρώνε” στα συνδικαλιστικά τραπέζια, ούτε είναι “κομματόσκυλα” μπορούν να εφαρμόσουν της ακόλουθες στρατηγικές για να αποσπάσουν περισσότερα λεφτά από τους εργοδότες τους.
8 μυστικές συμβουλές επιβίωσης ενός εργαζόμενου
8) Τα προβλήματα του εργοδότη δεν είναι δικά σου προβλήματα. Σκέψου πρώτα για τον εαυτό σου και μετά για την επιχείρηση στην οποία προσφέρεις μισθωτή εργασία, όπως ακριβώς σκέφτεται και το αφεντικό σου, που δεν του καίγεται καρφί αν δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις το ρεύμα, ή τα παιδιά σου κοιμούνται νηστικά.
7) Στην δουλειά σου σε έχουνε προσλάβει για να εργαστείς και όχι για να κάθεσαι, οπότε ΔΟΎΛΕΨΕ. Μάθε καινούρια πράγματα, βελτίωσε της αδυναμίες σου και γίνε ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Και όταν φτάσεις εκεί, ζήτησε από το αφεντικό σου τον μισθό που ΕΣΎ θεωρείς ότι αξίζεις. Αν δεν σου τον δώσει βρες άλλον εργοδότη που θα ικανοποιήσει της οικονομικές σου απαιτήσεις.
6) Δεν υπάρχει σωστό αφεντικό, ούτε σωστή επιχείρηση. Οι 10 εντολές στην Βίβλο έχουν εφευρεθεί από τους παπάδες για να σε καθυποτάξουν και δεν ισχύουν για τους εργοδότες. Η Καθολική Εκκλησία δίνει συγχωροχάρτια έναντι πληρωμής που διαγράφουν όλες σου της αμαρτίες στην γη και σε οδηγούν στον Παράδεισο από την πίσω πόρτα. Στην δική μας Εκκλησία οι παπάδες είναι πιο διπρόσωποι όμως έναντι της σωστής χορηγίας στον σωστό παπά η παραμονή στον Παράδεισο είναι επίσης εγγυημένη. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τα εργασιακά σου δικαιώματα και να τα διεκδικείς ΑΤΟΜΙΚΆ. Με τους άλλους συναδέλφους σου δεν έχετε ούτε κοινή κοιλιά, ούτε κοινή ζωή, ούτε κοινά παιδιά να θρέψετε.
5) Δεν υπάρχουν αναντικατάστατο άνθρωποι για καμιά δουλειά, όμως υπάρχουν ΑΚΡΙΒΌΤΕΡΟΙ και ΦΘΗΝΌΤΕΡΟΙ που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά. Παράδειγμα ο Αμπράμοβιτς το αφεντικό της Τσέλσι, που σε 9 συνεχόμενες σεζόν απέλυσε 9 διαφορετικούς προπονητές, παρόλο που πήρε και πρωτάθλημα και champions league. Ο μισθός όλων όμως ήταν διαφορετικός.
4) Ο εργαζόμενος πουλάει γνώσεις και εμπειρία, συν την εργατική δύναμη στον εργοδότη του. Όσο περισσότερες εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία έχει τόσο ακριβότερα πρέπει να κοστίζει. Στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων πρέπει να ξέρεις τα ισχυρά σου χαρτιά καθώς και της αδυναμίες ή εμμονές του εργοδότη σου και να παίξεις τα χαρτιά σου όπως ακριβώς και στο πόκερ.
3) Μην πάρεις δάνεια από τράπεζες και γίνεις σκλάβος τους. ΠΟΤΈ! Εκτός αν έχεις βρει σύστημα να μην τα επιστρέψεις ποτέ τα λεφτά στην τράπεζα. Αν ο εργοδότης σου ξέρει ότι χρωστάς κάπου θα έχει ακόμη έναν άσσο στο μανίκι του για να σε πατήσει στο κεφάλι.
2) Χαμογέλα ευγενικά όταν σου λένε για αφοσίωση στην εταιρεία. Αφοσίωση μπορείς να έχεις στον εαυτό σου και στην οικογένεια σου, και όχι στον εργοδότη που πουλάς της γνώσεις και της ικανότητες σου έναντι χρημάτων. Αν βρεις αλλού καλύτερη δουλειά, ή καλύτερους όρους εργασίας, ή απλά περισσότερα λεφτά ζήτα επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών εργασίας σου, και αν το παρόν αφεντικό σου δεν μπορεί να ικανοποιήσει πες του “γεια” και “θα παραμείνουμε φίλοι”.
1) ΠΆΝΤΑ φρόντιζε να παίρνεις τον νόμιμο μισθό και όχι τα “μαύρα” κάτω από το τραπέζι. Όταν έρθει η ώρα για σύνταξη και καταλάβεις ότι δικαιούσαι την κατώτερη, παρόλο που δούλευες σαν σκυλί 40 χρόνια, αλλά χωρίς ένσημα και ασφάλεια τότε θα με θυμηθείς. Και θα βρίσεις τα αφεντικά σου που κλέβοντας το δημόσιο, ουσιαστικά κλέβανε ΕΣΈΝΑ.
Οικονομική ανεξαρτησία
Ο εργαζόμενος πουλάει της εξειδικευμένες γνώσεις, την εμπειρία και την γνώση του αντικειμένου, συν την γνώση του ανταγωνισμού και την ανάλυση της παρούσας κατάστασης, με σκοπό την δημιουργία κέρδους για την επιχείρηση που τον έχει προσλάβει. Όσο καλύτερα το κάνει, τόσο μεγαλύτερη αμοιβή μπορεί να ζητήσει. Αν δεν την ζητήσει είναι άξιος της μοίρας του. Στην συνέντευξη εργασίας ο εργοδότης θα σε ρωτήσει 2 πράγματα:
- Τι μισθό θέλεις;
- Γιατί να επιλέξει εσένα για την θέση;
Εσύ πρέπει να έχεις 2 τιμές στο μυαλό σου έτοιμες πριν την διαπραγμάτευση (την κατώτερη και την επιθυμητή) και να προσπαθήσεις να συμφωνήσεις στην επιθυμητή. Στην δεύτερη ερώτηση θα εκθέσεις τα προτερήματα σου, προσπαθώντας να αγοράσεις παρά να πουλήσεις.
Business is fuck and trump. Και όποιος το κάνει γρηγορότερα κερδίζει…άλλωστε αφεντικά έχουν μόνο οι σκύλοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου