Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

3 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΜΑΘΉΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΠ. ΦΡΆΝΚΛΙΝ

Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν θα σου ήταν πιο γνωστός αν ζούσες στην Αμερική, η χρησιμοποιούσες τα δολάρια ως νόμισμα στης συναλλαγές σου. Ως Έλληνας, όμως μπορεί και να μην τον ξέρεις. Ε, να που σήμερα θέλω να σου πω μερικά πράγματα για τον τύπο που είναι στο χαρτονόμισμα των 100 US $. Ίσως το πιο αγαπημένο και παραχαραγμένο χαρτονόμισμα στον κόσμο. ;-)
Πριν από 200 χρόνια ο Φράνκλιν είπε 3 πράγματα που έμειναν στα βιβλία. 3 οικονομικά μαθήματα αλλά και φιλοσοφικές απόψεις ενός πραγματικά σπουδαίου Αμερικανού.
Αυτές της 3 φράσεις μπορείς να της χρησιμοποιήσεις και κάνοντας blogging για να αποκτήσεις οικονομική επιφάνεια που θα σου δώσει την ελευθερία να ασχοληθείς με πράγματα που σε ενδιαφέρουν. ;-)
Number 1 : Φρόντισε να μάθεις την πραγματική αξία των πραγμάτων
Οικονομικά μαθήματα ΔΕΝ διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Ελληνική εκπαίδευση καθώς οι ιθύνοντες νους του Υπουργείου, θεωρούν ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών δεν τα χρειάζονται. Για αυτά φροντίζουν ο μπαμπάς και η μαμά, μετά αναλαμβάνει η πατρίδα για τα αγόρια, και μετά ο “μπάρμπας-πολιτικός” βολεύει το τέκνο εφόρου ζωής σε δουλίτσα, που πριν την κρίση καλοπληρωνόταν.
Ο μικρός Μπέντζαμιν όμως ζούσε στην Αμερική, όπου το βόλεμα στην εποχή του ήταν μικρό, και έπρεπε να μάθει μόνος του να τα βγάζει πέρα.  Έτσι λοιπόν στην ηλικία των 7 ετών, επιστρέφοντας από το σχολείο στο σπίτι του, είδε έναν πιτσιρικά να παίζει μια φλογέρα. Ο ήχος του άρεσε πάρα πολύ και ζήτησε να την αγοράσει. Ο πιτσιρικάς δέχτηκε να του πουλήσει την φλογέρα όμως πήρε όλα τα λεφτά που είχε στην τσέπη του ο Μπέντζαμιν. Τα χρήματα για τον μικρό δεν σήμαιναν τίποτε, ενώ την φλογέρα την ήθελε πολύ. Έτσι νόμιζε ότι έκανε ” good deal“. Στο σπίτι ο πατέρας του όμως του εξήγησε ότι η συγκεκριμένη φλογέρα κόστιζε 4 φορές λιγότερα χρήματα από αυτά που ο γιος του είχε δώσει.
Τότε ο Φράνκλιν έμαθε το πρώτο του μάθημα. Μην δίνεις περισσότερα λεφτά για κάτι που στην πραγματικότητα δεν τα αξίζει. Πολλά χρόνια αργότερα οι Βρετανοί έκαναν την δική τους παροιμία “Γιατί να αγοράσω την αγελάδα, όταν μπορώ να έχω το γάλα της δωρεάν?”
Number 2 : Επένδυσε στον εαυτό σου
Από μικρός ο Μπέντζαμιν διάβαζε όσο περισσότερα βιβλία μπορούσε. Τότε δεν υπήρχε ίντερνετ και όλη η γνώση του κόσμου ήταν συγκεντρωμένη στα βιβλία. Συσσωρεύοντας γνώσεις κατάφερε να γίνει επιστήμονας, διπλωμάτης, και πολιτικός.
Έτσι το δεύτερο μάθημα λέει : Αν θέλεις μακροπρόθεσμα να κερδίζεις πολλά λεφτά και να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, φρόντισε τώρα να επενδύσεις στον εαυτό σου.
Number 3 : Ο χρόνος είναι χρήμα
Ένας πελάτης επισκέφτηκε το τυπογραφείο του Φράνκλιν, και θέλησε να αγοράσει ένα βιβλίο.
- Πόσο κάνει ρώτησε τον υπάλληλο
- 1 δολάριο
- Α, πολύ ακριβό, μήπως θα μπορούσατε να μου κάνετε καλύτερη τιμή?
- Όχι κύριε μου, Το βιβλίο αυτό κοστίζει 1 δολάριο. Αν θέλετε αγοράστε το η αφήστε το.
- Θέλω να φωνάξετε τον κύριο Φράνκλιν για να διαπραγματευτώ μαζί του την τιμή του συγκεκριμένου βιβλίου.
Αφού ο υπάλληλος φώναξε τον Μπέντζαμιν ο πελάτης των ρώτησε πόσο κάνει εκείνο το βιβλίο.
- 1 δολάριο και 15 σεντς – είπε ο Φράνκλιν
- Μα πως είναι δυνατόν? – απόρησε ο πελάτης. Πριν λίγο ο υπάλληλος σας μου είπε ότι κοστίζει 1 δολάριο.
- Ακριβώς, απάντησε ο Φράνκλιν. Για μένα θα ήταν καλύτερα να το πουλούσα για 1 δολάριο, παρά να διακόψω την εργασία μου.
Ο πελάτης όμως είχε τον συνδυασμό επιμονής και πάθους για διαπραγμάτευση, που μαζί με την μικρόνοια πάνε μαζί, δυστυχώς, και  συνέχισε το βιολί του.
- Θέλω να μου δώσετε την καλύτερη σας τιμή για να αγοράσω αυτό το βιβλίο κ. Φράνκλιν
- Αυτή την στιγμή το βιβλίο κοστίζει 1 δολάριο και μισό κύριε -του απάντησε ατάραχος ο Φράνκλιν.
Μα εσείς πριν λίγο μου είπατε 1 δολάριο και 15 σεντ, και τώρα μου λέτε 1 δολάριο και μισό? Γιατί?
- Θα προτιμούσα να έχω πουλήσει το βιβλίο στην τιμή 1 δολάριο και 15 σεντ, παρά να δεχτώ το ένα δολάριο και 30 σεντ τώρα – είπε ο Μπέντζαμιν.
Τελικά ο πελάτης πλήρωσε 1 δολάριο και 30 σεντ και αγόρασε το βιβλίο.
Ο χρόνος κοστίζει χρήματα -είπε ο Φράνκλιν στον σαστισμένο υπάλληλο του.
Με αυτήν την φράση ήθελε να πει ότι ο λογικός καταμερισμός του χρόνου έχει εξαιρετική σημασία για την επίτευξη οικονομικής επιφάνειας. Καθώς και ότι όταν ο άνθρωπος καταφέρει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος,θα έχει περισσότερο χρόνο για να κάνει πράγματα που του αρέσουν.
Στα 42 του χρόνια ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν αποσύρεται από την εργασία του ως τυπογράφος και μέχρι το τέλος της ζωής του κάνει πράγματα που του αρέσουν και τον ενδιαφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου