Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Υπολογιστής για λίγους.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις δεν κάνει καφέ και δεν πλένει πιάτα.   


The Tower of the Beast

Ο υπολογιστής που περιγράφω παρακάτω δεν θα σας πω πόσο κοστίζει, παρά μόνο στο τέλος του άρθρου (έτσι, να σας κρατήσω σε αγωνία). Πρόκειται πάντως για ό,τι καλύτερο, ό,τι γρηγορότερο, ό,τι ισχυρότερο και ό,τι ακριβότερο μπορεί να συναρμολογηθεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, ανεξαρτήτως κόστους.
Οι προδιαγραφές που έθεσα κατά την έρευνά μου ήταν οι εξής:
-Να είναι ξεχωριστά κομμάτια, όχι να πωλείται σαν έτοιμο, συναρμολογημένο πακέτο τύπου "Alienware"
-Να περιέχει "οικιακής χρήσης" υποσυστήματα. Δηλαδή όχι εξωτικές motherboard με 4 επεξεργαστές, Hardware SATA Raid Controllers, δίσκοι τύπου SAS ή επαγγελματικές κάρτες γραφικών.
-Τα υποσυστήματα να είναι εδώ και τώρα διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, από τις επίσημες αντιπροσωπείες.
-Να μην χρειάζεται παράξενες πατέντες για να συναρμολογηθεί (πχ να συνδυαστούν ταυτόχρονα δύο τροφοδοτικά)
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, ας προχωρήσουμε στο κτήνος των κτηνών, το μεγαλύτερο θηρίο που είναι δυνατόν να συναρμολογηθεί εδώ και τώρα στην Ελληνική αγορά.

Κουτί: IN WIN KING SIZE H FRAME HPTX TOWER USB 3.0 BLACK/RED € 1579,32

Έχω μια μικρή εξομολόγηση. Σε όλα τα προηγούμενα άρθρα του οδηγού αγοράς, έδωσα τη μικρότερη δυνατή βαρύτητα στο Tower, καθώς δεν ήθελα να αφαιρέσω χρήματα από τα υποσυστήματα που επηρεάζουν τις επιδόσεις.
Η αλήθεια όμως είναι πως ένα καλό κουτί είναι σημαντικό για τον υπολογιστή, έτσι ώστε να δημιουργείται σωστή ροή αέρα στο εσωτερικό, να μην μπλέκονται τα καλώδια, και να είναι εύκολο όσον αφορά την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση του υπολογιστή.
Επιπλέον, το tower είναι η μοναδική σταθερή επένδυση στον υπολογιστή. Ένα καλής ποιότητας κουτί μπορεί να κρατήσει ουσιαστικά για πάντα, ή τουλάχιστον μέχρι να καταργηθεί ο τύπος Motherboard ATX, που δεν προβλέπεται για το απώτερο μέλλον.
Το In-Win King Size H Frame HPTX είναι ο βασιλιάς των Tower. Δεν είναι τυχαίο που μόνο το κουτί, χωρίς τροφοδοτικό, κοστίζει πάνω από 1500 ευρώ.
1.tower
Πρόκειται για ένα κουτί ιδιαίτερα μεγάλο σε διαστάσεις (26,5x71,5x73,8 εκατοστά, ΠλάτοςxΎψοςxΒάθος) και βάρος (23,7 κιλά άδειο). Ο σχεδιασμός του είναι επιθετικός και ξεχωρίζει, ενώ είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από αλουμίνιο. Στην πλευρά που δεν φαίνεται στη φωτογραφία, διαθέτει πάνελ από ενισχυμένο γυαλί, για να δείχνει το εσωτερικό του.
Στο εσωτερικό του μπορεί να δεχτεί motherboard τύπου  ATX, XL-ATX, E-ATX, HPTX, και SSI EEB / CEB. Δέχεται μέχρι έξι δίσκους 2,5 ή 3,5 ιντσών, επιπλέον δύο δίσκους 2,5 ιντσών, ενώ έχει μία μόνο υποδοχή 5,25 ιντσών για Blu-Ray Recorder (γιατί ποιός θα βάλει σκέτο DVD-RW στο κουτί του ενάμισι χιλιάρικου?).
Μπορεί να δεχτεί μέχρι 7 κάρτες επέκτασης, ενώ υποστηρίζει κάρτα γραφικών έως 42 εκατοστών, ψύκτρα επεξεργαστή ύψους μέχρι και 19 εκατοστά, και τροφοδοτικό μήκους μέχρι 20 εκατοστά.
Τέλος, το μπροστινό πάνελ περιλαμβάνει 7 θύρες USB 3.0, εισόδο και έξοδο ήχου, και στο πάνω μέρος έχει υποδοχή για απευθείας σύνδεση e-sata.
Συνολικά, πρόκειται για ένα κουτί-θηρίο, για το χρήστη που έχει βαρεθεί τα σκέτα μαύρα, πλαστικά κουτιά.

Επεξεργαστής: INTEL CORE I7-4960X 3.60GHZ EXTREME EDITION LGA2011 - BOX € 1.025,00

Ο κορυφαίος επεξεργαστής που διαθέτει η Intel αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. Η extreme έκδοση του 4960 τρέχει στα 3,60GHz (4.00 στο turbo mode), έχει 6 πυρήνες που γίνονται 12 χάρη στο HyperThreading, 15 MB L3 Cache, ελεγκτή μνήμης Quad-channel DDR3 και υποστηρίζει το PCI-Express 3.
2.processor
Σημειωτέον πως ο συγκεκριμένος επεξεργαστής, παρ' ότι στη σειρά Extreme, έρχεται σε απλό μπλε κουτί, και όχι στο μαύρο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος η εταιρεία για τους Extreme.
Θα μου πείτε, ποιός νοιάζεται? Θα σας πω "Καλωσήρθατε στο Internet, που οι χρήστες γκρινιάζουν για το παραμικρό".

Motherboard: ASUS RAMPAGE IV EXTREME € 386,40

Ένας Extreme επεξεργαστής δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται και από μία extreme motherboard.

3.motherboard
Το συγκεκριμένο μοντέλο της Asus, με το socket 2011 αποκλειστικά για Intel i7, είναι ένα από τα λίγα "οικιακά" μοντέλα μητρικής που υποστηρίζουν μέχρι 8 DIMM μνήμης DDR3, για μέγιστη χωρητικότητα μνήμης έως 64Gigabytes.
Επίσης, διαθέτει τέσσερις υποδοχές για κάρτες γραφικών PCI Express 3.0, με δυνατότητα τριπλού ή τετραπλού SLI ή Crossfire.

Κάρτες γραφικών: GAINWARD GEFORCE GTX TITAN 6GB GDDR5 PCI-E RETAILx4 €4.216,4

Το GTX Titan είναι το μεγαλύτερο τσιπάκι της Nvidia, και το υπερσύστημά μας θα διαθέτει τέσσερις κάρτες με αυτό.
4.Titan
Οι συγκεκριμένες κάρτες έχουν 6Gigabytes μνήμης GDDR5 έκαστη, που τρέχει στα 3Gigaherz, ο επεξεργαστής είναι συγχρονισμένος στα 876MHz, και βεβαίως τρέχουν σε Quad SLI.
Θα μπορούσα να είχα βάλει δύο HD7990, ώστε να κάνω Quad Crossfire με δύο μόνο κάρτες γραφικών και περίπου το μισό κόστος, αλλά τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα?
Σκεφτόμουν επίσης να προσέθετε ψύκτρες για τις κάρτες γραφικών (για να μην ακούγονται σαν Jumbo 747 λειτουργώντας και οι τέσσερις μαζί), αλλά έτσι στριμωγμένες όπως θα είναι, μάλλον δεν θα χωρούσε. (χώρια που δεν βρήκα ψύκτρα η οποία ρητώς να υποστηρίζει την GTX Titan).
Θα γινόταν να αντικατασταθούν οι ανεμιστήρες τους με υδρόψυξη, αλλά θέλει custoμια, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι απλό και εύκολο για το μέσο χρήστη/γιο εφοπλιστή.

Μνήμη: KHX21C11T3FK8/64X 64GB (8X8GB) DDR3 2133MHZ XMP BEAST SERIES 8-CHANNEL KIT € 804,96

64GB μνήμης σε 8 DIMM των 8GB που μπορούν να τρέξουν σε overclock μέχρι τα 2133MHz. Enough said.
5.kingston
Σε περίπτωση που θέλει κάποιος χρήστης, την ώρα που παίζει battlefield 4, να έχει ταυτόχρονα ανοιχτά καμιά πενηνταριά ακόμα προγράμματα, μαζί με ολόκληρη τη σουίτα της Adobe.

SSD: SAMSUNG MZ-7TE1T0BW 840 EVO SERIES SSD 1TB 2.5'' SATA3x4 € 2.796

Η Samsung έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες όσον αφορά τους SSD. Οι συγκεκριμένοι έχουν χωρητικότητα ενός Terrabyte, και θα είναι στημένοι σε RAID 10.
6.samsung
Αυτό σημαίνει πως οι δύο μεταξύ τους θα είναι σε Raid 0 (Stripping) για σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις, και θα συχρονίζονται με Raid 1 (mirroring) με τους άλλους δύο, που θα είναι επίσης σε Raid 0.
Μπορεί να χάνονται δύο Terrabyte χωρητικότητας με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες απ' ότι με ένα Raid 5.
Στο κάτω-κάτω, για τη χωρητικότητα θα έχουμε έναν... 

Σκληρός Δίσκος: HGST ULTRASTAR 7K4000 HUS724040ALE640 4TB SATA3 € 399,00

Ο πρώτος μου υπολογιστής είχε σκληρό δίσκο 2GB (δεν είχα προλάβει τους δίσκους των 40MB). Αν μου έλεγε κάποιος τότε πως θα υπήρχε σήμερα σκληρός δίσκος 2048 φορές μεγαλύτερος, πιο εύκολα θα πίστευα πως θα είχαν φτιάξει ιπτάμενο αυτοκίνητο...
7.ultrastar
Σκεφτόμουν να βάλω και δεύτερο δίσκο των 4ων GB και να τους έβαζα σε mirroring, αλλά αμφιβάλλω αν η Motherboard μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα δύο διαφορετικά είδη Raid.

Τροφοδοτικό: ENERMAX EPM1500EGT PLATIMAX PC POWER SUPPLY 1500W € 410,77

Το κορυφαίο μοντέλο της Enermax, εκτός από τα 1500watt ισχύος, είναι ένα από τα λίγα στην αγορά με απόδοση 80Plus Platinum.
8.enermax
Είναι τόσο μεγάλη η προσοχή στη λεπτομέρεια κατά το σχεδιασμό του, που έχει προβλεφθεί μετά τον τερματισμό του υπολογιστή το τροφοδοτικό να παραμένει σε λειτουργεία για 30-60 δευτερόλεπτα, ώστε ο ανεμιστήρας του να απομακρύνει τη θερμότητα, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Blu-Ray Recorder: PIONEER BDR-S08XLT BD WRITER & COMBO € 99,90

Ξέρετε κανέναν που να χρησιμοποιεί ακόμα δισκάκια? Όταν ένα USB 64GB είναι πλέον ψωμοτύρι, ποιός ο λόγος να έχουμε blu-ray recorder στον υπολογιστή μας?
9.pioneer
Γιατί μπορούμε, να γιατί. Κι ας οδεύουμε σταδιακά στην εποχή που τα δισκάκια θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα μπαλκόνια για να διώχνουν τα περιστέρια.

Kit Υδρόψυξης: XSPC RAYSTORM D5 EX420 WATERCOOLING KIT € 482,01

Το θόρυβο μπορεί να μην τον γλιτώνουμε εντελώς χάρις στις τέσσερις κάρτες γραφικών, αλλά με το κιτ αυτό υδρόψυξης μπορούμε να κάνουμε άνετα overclock τον επεξεργαστή, έτσι, για να πούμε ότι τον κάναμε.
11.watercooling

Ψύξη μνημών CORSAIR DOMINATOR TRIPLE CHANNEL AIRFLOW KITx2 € 58,00

Το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης καλύπτει μέχρι τρεις μνήμες το καθένα, αλλά πιστεύω τα δύο θα την παλέψουν με τα 8 DIMM.
10.corsair

Η λυπητερή

Αν δεν έκανα πουθενά κανένα λάθος κι αν δεν μου ξέφυγε κανένα κρατούμενο, ο υπολογιστής αυτός κοστίζει 12.257,76 ευρώ, περισσότερα απ' όσα κόστισε το πρώτο μου αυτοκίνητο (που το είχα αγοράσει καινούριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου