Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

«Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου με τα χρόνια γίνεται ολοένα και καλύτερο. Φέτος η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο τις ημέρες των προβολών όσο και μέσω του Διαδικτύου», όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χρήστος Προσύλης.
Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ΛονδίνουΌπως επισήμανε «σε αυτό βοήθησαν και οι εξαιρετικές συμμετοχές ταινιών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν πρώτης προβολής στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κάποιες από αυτές προβάλλονται για πρώτη φορά παγκοσμίως». 
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο Westbourne Studios δίπλα στην πιο καλλιτεχνική συνοικία του Λονδίνου, το Πορτομπέλο. Συνολικά συμμετέχουν 69 ταινίες κάθε είδους: Μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες, animation και ταινίες βιντεοτέχνης. Από αυτές οι 43 προβάλλονται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι 14 προβάλλονται για πρώτη φορά στο κόσμο.
Μεταξύ των ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους συμπεριλαμβάνονται και οι εξής: «Η 10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, «Μια νύχτα στην Αθήνα» του Δημήτρη Αρβανίτη, «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, «Η επιστροφή του Λαζάρου» του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα και «The Telemachy» του Αλεξάντερ Νάλι. Από τα ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν το «Μίτσιγκαν-Ομορφιές και Δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη, το «Welcome to the Show-Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου» των Κώστα Πλιάκου και Αλέξη Ψαρρού, το «Ένα βήμα Μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη, καθώς και το «Ίμβρος: της Μνήμης και της Λήθης» της Ειρήνης Σαριόγλου και του Πάνου Αγγελόπουλου. Παράλληλα στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν και 19 σενάρια.
Το Φεστιβάλ δέχεται συμμετοχές από Έλληνες δημιουργούς από όλο τον κόσμο καθώς επίσης και από ξένους που τα έργα τους έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία η οποία όμως συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο με εταιρίες παραγωγής, οργανισμούς κ.ά. Όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές του, παραμένει «ανεξάρτητο, μαχητικό, και δημιουργικό». Άλλωστε έχει καθιερωθεί στο δύσκολο βρετανικό κοινό το οποίο το έχει αγκαλιάσει για 6η διαδοχική χρονιά. Το Φεστιβάλ παραμένει πιστό στον στόχο του που είναι «να γίνει το διεθνές σημείο συνάντησης για το σύγχρονο ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο».
«Με τις παράλληλες διαδικτυακές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου δημιουργεί τις συνθήκες για την προώθηση των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, ανοίγει ευκαιρίες διαδικτύωσης και συνεργασίας και προωθεί τις νέες τεχνολογίες, συνδυάζοντας το παλιό καλό σινεμά με τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της εποχής μας», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ. Φέτος για πρώτη φορά η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, σε όλες τις προβολές. Σκοπός αυτής της απόφασης, όπως εξήγησαν οι διοργανωτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήταν να έρθουν ακόμη περισσότεροι Βρετανοί σινεφίλ με στόχο να γίνουν γνωστές οι ελληνικές παραγωγές στο ευρύ κοινό της Βρετανίας».
Ο κ. Προσύλης δεν παρέλειψε να επισημάνει στο ΑΜΕ-ΜΠΕ τη σημαντικότητα της προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προσπάθειες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Παρότι το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο σημαντικές δράσεις πολιτιστικής διπλωματίας για τη χώρα μας στη Μεγάλη Βρετανία, δυστυχώς δεν απολαμβάνει αυτή τη στιγμή της στήριξης της ελληνικής Πολιτείας. Και αν αυτό είναι κατανοητό έως ένα βαθμό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από την άλλη πεποίθησή μας είναι ότι η προώθηση του πολιτισμού μας στο εξωτερικό ίσως να είναι η μόνη λύση για την αλλαγή της εικόνας της χώρας μας προς το θετικότερο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Προσύλης.
Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του την προηγούμενη εβδομάδα και οι εκδηλώσεις του θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου με τη βραδιά των «Βραβείων Οδυσσέας». Την ημέρα αυτή θα βραβευτούν οι καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, καθώς και δημιουργοί και καλλιτέχνες. Σημειώνεται ότι τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν από τις 4 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου