Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η Νιγηρία στην Αθήνα

Η Νιγηρία στην Αθήνα
Από νωρίς το απόγευμα, όμορφοι άνθρωποι, πολύχρωμα παραδοσιακά φορέματα και μεθυστικά αρώματα φαγητών πλημμύρισαν τον συναυλιακό χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νιγηριανού Πολιτισμού στην Αθήνα.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Η Νιγηρία αποτελεί την ανερχόμενη οικονομική δύναμη της Αφρικής, με μεγάλη ανάπτυξη των τεχνών, με το Nollywood, 2η σε μέγεθος βιομηχανία παραγωγής ταινιών μετά το Βollywood, αλλά και με σημαντική μουσική κουλτούρα. Νιγηριανός ο μεγάλος Fela Kuti, πατέρας του afrobeat αλλά και ο νεότερος Keziah Jones που θα εμφανιζόταν ως το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Λίγο μετά τις 20.00 ο εθνικός ύμνος της Νιγηρίας σήμανε την έναρξη και μια ομάδα παιδιών με παραδοσιακές στολές τραγούδησαν, χόρεψαν και μετάφεραν τον παλμό της Νιγηριανής μουσικής στο κοινό.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Αμέσως μετά, ο γνωστός MC Yinca έδωσε με τα τραγούδια του το στίγμα του φεστιβάλ για την προώθηση της φιλίας των λαών, της αποδοχής της διαφορετικότητας, ενάντια στο φασισμό και την ξενοφοβία, ειδικά σήμερα που οι μέρες είναι περίεργες.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Εκεί, γύρω στις 21.00, ήταν και το πρώτο σημάδι της βροχής, που ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν για λίγο και έδωσε την ευκαιρία στον Νιγηριανό Πρέσβη να απευθύνει μήνυμα συνεργασίας και ευχαριστιών στη χώρα μας και στην κοινότητα των 2000 Νιγηριανών που ζουν στην Ελλάδα.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Αμέσως μετά και αφού κόπασε η βροχή, ο εξαιρετικός κιθαρίστας Adedeji Adetayo, με τη συνοδεία του “δικού μας” David Lynch στο σαξόφωνο, τη συνοδεία φωνητικών αλλά και τη φιλική συμμετοχή του MC Yinca, ξεσήκωσε το κοινό στους ρυθμούς του afrobeat και της κιθάρας του.
Η Νιγηρία στην Αθήνα
Το κοινό, ζεσταμένο και πολυπληθές, ετοιμάστηκε για τον μεγάλο Keziah Jones, που κάποιοι θυμούνται το Rythme Ιs Love, και εκείνος δεν τους απογοήτευσε. Με το κλασικό, δυναμικό του στιλ, άρπαξε την κιθάρα του και ηλέκτρισε με τα τραγούδια του την ατμόσφαιρα. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η καταρακτώδης βροχή που ξεκίνησε 10 λεπτά αργότερα και ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν οριστικά τη συναυλία, ανανεώνοντας το ραντεβού για το άμεσο μέλλον και την υπόσχεση του Keziah πως θα είναι κοντά μας και την επόμενη εβδομάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου