Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η πραγματική Jessica Rabbit

Γνωρίστε τη δεσποινίς Vikki Dougan, το “it girl” της δεκαετίας του 1950, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για την πανέμορφη σύζυγο του Roger Rabbit.
Η πραγματική Jessica Rabbit


Αυτό που θυμόνται οι περισσότεροι εντονότερα για τη Jessica Rabbit είναι που πάντα, ακόμα και για μια σύντομη βόλτα στην πόλη, φόραγε εκείνο το προκλητικό κόκκινο φόρεμα, με το τεράστιο άνοιγμα στην πλάτη.

Παρόλο που η ηθοποιός Veronica Lake είχε θεωρηθεί στο παρελθόν η μούσα πίσω από την Jessica Rabbit, στην πραγματικότητα, η έμπνευση  για αυτόν τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, ήταν η λιγότερο γνωστή, σχεδόν ξεχασμένη ηθοποιός – μοντέλο Vikki Dougan και η διαβόητη πίσω όψη της. Μάλιστα, το Hollywood του 1950 είχε δώσει στην Dougan το παρατσούκλι “The Back” (Η Πλάτη), επειδή φορούσε τόσο συχνά προκλητικά φορέματα με τεράστια ανοίγματα στην πλάτη.



Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit


Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Oakland Tribune το 1957 ρίχνει λίγο φως στο πώς η καριέρα της ως “The Back” ξεκίνησε χάρη σε έναν χολιγουντιανό δημοσιοσχεσίτη, τον Milton Weiss …

Η πρώτη του κίνηση ήταν να της ράψει τρία ακριβά εξώπλατα φορέματα. Μετά της έδωσε το ψευδώνυμο “The Back” και την έβαλε να παρευρεθεί σε διάφορα κοσμικά πάρτι, μέσα τα προκλητικά φορέματα της. Η γυμνή σπονδυλική της στήλη γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον των φωτογράφων, και πολλοί ξεκίνησαν να γράφουν για εκείνη ατάκες όπως “Η Vikki Dougan κάνει τις καλύτερες εξόδους στην πόλη!”



Η πραγματική Jessica Rabbit

Τελικά της απαγορεύτηκε η είσοδος σε ένα κοσμικό γεγονός γιατί ο διοργανωτής θεώρησε ότι η πλάτη της Vikki τραβούσε πάνω της όλη την προσοχή. Το γεγονός αυτό πήρε διαστάσεις και αρκετά μεγάλη κάλυψη από τον τύπο. 

Σήμερα, η Vikki – γεννημένη Edith Tooker στο Brooklyn της Νέας Υόρκης – έχει ξεκινήσει την πορεία της προς τη διασημότητα με μεγάλο όπλο τα ρούχα της, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτά. Πάντως σίγουρα είναι μόδα.”

Στη συνέχεια η Dougan έκανε μεγάλη εντύπωση όταν φωτογραφήθηκε για ένα τεύχος του περιοδικού Playboy, το 1957.



Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit

Η Αμερική είχε μια περίεργη σχέση αγάπης και μίσους με τη Dougan και την πλάτη της, και πολύ συχνά δεχόταν αρνητικά και καυστικά σχόλια από τα κουτσομπολίστικα περιοδικά της εποχής.
Μέχρι το 1959, η Dougan και η προκλητική της φιγούρα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τη σκηνή του Hollywood, καθώς δεν μπορούσε να βρει δουλειά ούτε σαν ηθοποιός, ούτε σαν μοντέλο. Από εκεί και μετά παρέμεινε ξεχασμένη, μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν καριέρα στο Hollywood, μέχρι που η Disney/Touchstone έβγαλε το 1988 την ταινία με τίτλο “Who Framed Roger Rabbit?”. Παρόλο που λίγοι αναγνώρισαν την Dougan μέσα στο χαρακτήρα της Jessica Rabbit, το στυλ της, που ήταν και το σήμα κατατεθέν της, έμεινε στην ιστορία.



Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit
Η πραγματική Jessica Rabbit

Όπως η Dougan, της οποίας το image είχε δημιουργήσει ο δημοσιοσχεσίτης της, έτσι και η Jessica Rabbit αφήνει το υπονοούμενο για μια τέτοια σχέση με τον άνθρωπο που την ανέδειξε, με μια από τις πιο αξέχαστες ατάκες της: “Δεν είμαι κακιά, απλά έτσι με έχουν σχεδιάσει.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου