Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ποιά είναι η ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο της τέχνης

Ποιά είναι η ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο της τέχνηςΗ αδελφή του εμίρη του Κατάρ, η Αλ Μαγιάσα μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, ανακηρύχθηκε σήμερα η πιο ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης ύστερα από τα τεράστια ποσά που δαπάνησε το εμιράτο για την αγορά έργων τέχνης σε δημοπρασίες και με ιδιωτικές αγορές ανά τον κόσμο ώστε αυτά να εκτεθούν στα νέα του μουσεία, των οποίων εκείνη προεδρεύει.
Η Αλ Μαγιάσα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με Τις 100 Πιο Ισχυρές Προσωπικότητες που συνέταξε το διεθνές περιοδικό τέχνης Art Review. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα εισήχθη το 2011 στην 90ή θέση.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Αρχή Μουσείων του Κατάρ δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο για έργα τέχνης προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό είναι κατά 30 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που δαπανά το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).
Το 2012, η Αρχή κατέβαλε το ποσό-ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του έργου του Σεζάν "Οι Χαρτοπαίκτες" του 1895 κι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του κόσμου. Ο πίνακας πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.
"Αν και όποτε η Ντόχα αντιληφθεί ότι έχει αγοράσει αρκετά έργα τέχνης, θα δημιουργηθεί μία 'τρύπα' στην αγορά που κανένας δεν θα μπορέσει να κλείσει", αναφέρει το έντυπο.
Ο Ντέιβιντ Ζουίρνερ, ένας έμπορος έργων τέχνης και ιδιοκτήτης γκαλερί στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, ενώ στην τρίτη είναι ο ελβετός έμπορος έργων τέχνης Άιουαν Γουέρθ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης Αϊ Γουέι Γουέι, ο οποίος το 2011 βρισκόταν στην πρώτη θέση.
Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου