Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σε πανελλήνια πρώτη «Ο κυκλισμός του τετραγώνου»

Σε πανελλήνια πρώτη «Ο κυκλισμός του τετραγώνου»
Τον πολυβραβευμένο Έλληνα δραματουργό, Δημήτρη Δημητριάδη, συστήνει στο ευρύτερο κοινό η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με ένα αφιέρωμα στα λιγότερο γνωστά έργα του, από τις 15 έως τις 27 Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους -και σε πανελλήνια πρώτη- παρουσιάζει το έργο του «Ο κυκλισμός του τετραγώνου», σε σκηνοθεσία του νεαρού σκηνοθέτη, Δημήτρη Καραντζά (από τις 16 Οκτωβρίου).
Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά το 2010 σε σκηνοθεσία Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι, στο περίφημο παρισινό θέατρο «Οdeon», το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολιβιέ Πι, είχε αναγορεύσει τότε τον Δ. Δημητριάδη, ως σύγχρονο Ευρωπαίο συγγραφέα της χρονιάς. Στο πλαίσιο εκείνου του αφιερώματος, είχε επίσης παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο του συγγραφέα «Πεθαίνω σαν χώρα» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή» σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Γκότζι.
«Η ζωή είναι κάτι το αμείλικτο, κάτι πολύ πιο εχθρικό από αυτό που νομίζουμε», έχει πει ο Δημήτρης Δημητριάδης. Γι' αυτό το αμείλικτο της ζωής και το εξίσου αμείλικτο του έρωτα μιλά «Ο κυκλισμός του τετραγώνου», έργο αφιερωμένο από το συγγραφέα «σ' αυτούς που ζουν».
Στην παράσταση της Στέγης Γραμμάτων, ο 26χρονος Δ. Καραντζάς επιστρατεύει σημαντικούς ηθοποιούς για να ερμηνεύσουν ρόλους διαφορετικών φύλων, ηλικιών, σεξουαλικών προτιμήσεων αλλά με το ίδιο ανυποχώρητο αίτημα: να γίνουν αποδεκτοί και να αγαπηθούν. Παίζουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γάλλος, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Γιάννος Περλέγκας, Όμηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.
Σε μορφή αναλογίου θα παρουσιαστούν τρία ακόμα έργα του Δημήτρη Δημητριάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου