Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα…6/9

Σαν σήμερα…6/9

  1. Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Γιαπωνέζος σκηνοθέτης Akira Kurosawa.
  2. γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι.
  3. ο εισαγγελέας Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Τιερί Ρουσέλ, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση για κακοδιαχείριση.
  4. η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη, από τις οκτώ προγραμματισμένες, πυρηνική της δοκιμή στο νότιο Ειρηνικό, με έκρηξη ισχύος 20 κιλοτόνων, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
  5. πέντε Έλληνες δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων συλλαμβάνονται από τις αλβανικές αρχές στα Τίρανα, όπου βρίσκονται για την κάλυψη της δίκης των στελεχών της "Ομόνοιας".
  6. έκθεση της UNESCO αναφέρει ότι, πάνω από 948 εκατομμύρια ενηλίκων στον κόσμο, εκ των οποίων τα 2/3 γυναίκες, είναι αναλφάβητοι.
  7. το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία Πετρούπολη.
  8. ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.
  9. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές.
  10. στην ανατολική Τουρκία, ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 2.350 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.
  11. Ανακοινώνεται από τους αρχαιολόγους η ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Πέλλα (πρωτεύουσα του κράτους των Μακεδόνων) σημαντικού κτιρίου, πιθανώς ανακτόρου.
  12. μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
  13. Κατευθυνόμενος από πράκτορες της τουρκικής κυβέρνησης, όχλος καταστρέφει και λεηλατεί καταστήματα και οικίες Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Δύο νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες θα είναι ο τελικός τραγικός απολογισμός των θλιβερών γεγονότων
  14. στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.
  15. η Μορίν Κόνολι, γνωστή και ως "Μικρή Μο" γίνεται η νεότερη τενίστρια που κερδίζει το 1ο από τα 3 συνεχόμενα US Open σε ηλικία 16 ετών και εννέα μηνών.
  16. η γερμανική μυστική αστυνομία εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά το άστρο του Δαβίδ.
  17. το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δίνεται εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.
  18. δοκιμάζεται από το στρατό της Βρετανίας το πρώτο τανκ.
  19. στις ΗΠΑ, ο δρ. Νογκούτσι ανακοινώνει ότι απομόνωσε το μικρόβιο της λύσσας.
  20. ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.
  21. η γαλακτοβιομηχανία "Carnation" κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.
  22. το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου