Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το Φλιπεράκι ήταν παράνομο στην Νέα Υόρκη για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Φλιπεράκι ήταν παράνομο στην Νέα Υόρκη για περισσότερα από 30 χρόνια:

Το Φλιπεράκι είναι ένα παιχνίδι που συνήθως λειτουργεί με κέρματα και ο παίκτης κερδίζει πόντους με το να διατηρεί όση περισσότερη ώρα μπορεί μία ή περισσότερες σιδερένιες μπαλίτσες σε ένα “γήπεδο”, μέσα σε ένα γυάλινο περίβλημα. 

Ο πρωταρχικός στόχος του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να σκοράρει πολλούς πόντους. Οι πόντοι  κερδίζονται, όταν η μπάλα χτυπά διαφορετικούς στόχους στο “γήπεδο”.  Στο κάτω μέρος της πίστας υπάρχει ένα άνοιγμα, όπου αν πέσει η μπάλα ο παίκτης χάνει. Μπορεί να το αποφύγει με την βοήθεια δύο ροπάλων, που τα χειρίζεται εκείνος, και ονομάζονται flippers.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλες οι μπάλες πέσουν στο κενό. 

Δευτερεύον στόχος είναι να ο χρόνος. Αν παίζουν αρκετή ώρα μπορούν να κερδίσουν άλλο ένα παιχνίδι, χωρίς να το πληρώσουν. 

Το παιχνίδι είναι καταπληκτικό σχεδόν για όλους. Και αυτό γιατί στην Νέα Υόρκη, τουλάχιστον για τις δεκαετίες 1940-1970, είχε απαγορευτεί! 

Τα flippers δημιουργήθηκαν το 1947, μερικά χρόνια αργότερα δηλαδή από όταν το Φλιπεράκι τέθηκε εκτός νόμου. Μέχρι τότε οι παίκτες χτυπούσαν ή κουνούσαν το μηχάνημα για να μην χάσουν, πράγμα που έδωσε την εντύπωση ότι το παιχνίδι δεν χρειαζόταν κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα. Αυτομάτως θεωρήθηκε τυχερό παιχνίδι!

Ευτυχώς το παιχνίδι νομιμοποιήθηκε το 1976, όταν αποδείχτηκε ότι για να νικήσει κάποιος χρειαζόταν ορισμένες δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου