Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα…19/9

Σαν σήμερα…19/9

  1. Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.
  2. Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222,5 κιλά.
  3. Ο "τσάρος των αιθέρων", Σεργκέι Μπούμπκα, κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.13 μ. στο Τόκιο.
  4. Καταστρεπτικός σεισμός στο Μεξικό, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 4.200 και πλέον ατόμων.
  5. Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Ούλοφ Πάλμε κερδίζουν μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
  6. Ανακοινώνεται ότι θα απαγορευτεί η μετάδοση έργων του Μίκη Θεοδωράκη κατά την προεκλογική περίοδο, λόγω της καθόδου του ως επικεφαλής συνδυασμού στον αγώνα για τη Δημαρχία της Αθήνας.
  7. Την ίδια μέρα στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
  8. Στο Μεξικό, η αστυνομία εισβάλλει στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού για να τερματίσει τις φοιτητικές αναταραχές, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 18 φοιτητές.
  9. Ιδρύεται από το Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή και του Σοφοκλή Βενιζέλου η Ένωση Κέντρου, με την ένωση πολλών κομμάτων του κέντρου.
  10. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, τίθεται για πρώτη φορά θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
  11. Η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοινώνει ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες για τη μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού σε άλλο σημείο του Λεκανοπεδίου.
  12. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
  13. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.
  14. Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.
  15. Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.
  16. Η κυβέρνηση Βενιζέλου συστήνει επιτροπή με πρόεδρο τον Α.Παπαναστασίου και τεχνικό σύμβουλο τον Ερνέστο Εμπράερ, η οποία θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τη φωτιά περιοχής της Θεσσαλονίκης.
  17. Αποκαλύπτεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει οργανώσει παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με την κατατρομοκράτηση των ελληνικών πληθυσμών της Μ. Ασίας. Εν τω μεταξύ, κύμα προσφύγων συρρέει στην Ελλάδα.
  18. Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς, στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου