Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα…11/9

Σαν σήμερα…11/9

  1. Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ' με τους συνεργάτες του ιερωμένους.
  2. Στις ΗΠΑ, δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, που καταρρέουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα. Ένα ακόμα αεροπλάνο προσκρούει στο Πεντάγωνο και ένα συντρίβεται στην ύπαιθρο της Πενσυλβανίας. Ο απολογισμός: περίπου 3.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες.
  3. Η Σκωτία υπερψηφίζει με δημοψήφισμα την επανίδρυση του Κοινοβουλίου της, μετά από 290 χρόνια ένωσης με την Αγγλία.
  4. Τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη.
  5. Πεθαίνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σημαντικό πολιτικό πρόσωπο με πλούσια πνευματική δράση.
  6. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ και με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.
  7. Καθιερώνεται στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Γεώργιου Παπανδρέου.
  8. H κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.
  9. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στο Λονδίνο, οι Γερμανοί χτυπούν το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χωρίς όμως να απειληθεί η βασιλική οικογένεια.
  10. Αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας στην Επίδαυρο. Με πρωτοβουλία του διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, Κωστή Μπαστιά, ανεβαίνει, πρώτη φορά μετά την αρχαιότητα, τραγωδία και δη στο φυσικό της χώρο. Πρόκειται για την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.
  11. Στη Ρώμη 8 περαστικοί τραυματίζονται σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.
  12. Την ίδια μέρα οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μην επιτρέψουν στους Τούρκους τον έλεγχο των Δαρδανελίων.
  13. Διαλύεται η ελληνική Βουλή, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου.
  14. H κυβέρνηση Βενιζέλου αίρει το στρατιωτικό νόμο, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.
  15. Καταπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ. Γίνεται δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό, μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή από όλα τα πλωτά μέσα της περιοχής, που είναι κατάμεστα κόσμου.
  16. Στις ΗΠΑ, σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στην Ενάτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όταν εναέριος σιδηρόδρομος καταπέφτει, σκοτώνοντας 12 άτομα.
  17. Εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ, όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Αστον Βίλα το είχε εκθέσει. Το Κύπελλο δε θα βρεθεί και η ομάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα.
  18. Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.
  19. Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου