Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Λιβάδι από στάχυα στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Λιβάδι από στάχυα στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας:

Αυτές τις ημέρες ο επισκέπτης στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, αντικρίζει ένα λιβάδι από χρυσοκίτρινα στάχυα. Περπατά μέσα από στενούς χωμάτινους διαδρόμους, ακούει το ελαφρύ θρόισμα του αέρα στα στάχυα και περιτριγυρισμένος από τα εγκαταλειμμένα κτίρια του Ελαιουργείου, αισθάνεται ότι η φύση διεκδικεί τον δικό της χρόνο, την δική της μνήμη.
Πρόκειται για την τεράστια επιτόπια εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη, ειδικά κατασκευασμένη για τα Αισχύλεια 2013 και εγκαινιάζεται επίσημα στις 5 του μηνός.
«Στα στάχυα αναπνέει η Ελευσίνα και πρέπει ο θεατής να είναι έτοιμος να ακούσει την ανάσα της για να βυθιστεί μέσα στον κόσμο που μας αποκαλύπτεται. Εναν κόσμο από το παρελθόν και το παρόν», λέει, ο διεθνής εικαστικός.
Το βράδυ, το τοπίο γίνεται κόκκινο από το φως που φέγγει μια γιγάντια ταμπέλα, με τη φράση του Σάμουελ Μπέκετ Try again. Fail again. Fail better ( Ξαναπροσπάθησε, Ξαναπότυχε, Απότυχε καλύτερα).
Μια άλλη επιγραφή απέναντι στη θάλασσα, βυθισμένη στην ειδικά κατασκευασμένη εξέδρα 21 μ., ανάβει τη νύχτα για να φωτίσει την άλλη μισή μπεκετική φράση Ever tried. Ever failed. No matter (Προσπαθούσες, Λάθευες, Δεν πειράζει).
Ο Νίκος Ναυρίδης, χρησιμοποιεί τη ρήση του Μπέκετ, «σαν προφητεία, ένα Σύγχρονο Χρησμό όμως πιο τρυφερό, πιο παρηγορητικό …γι αυτό και ιαματικό που ενεργοποιεί συνειδήσεις» λέει ο Ελληνας καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου