http://www.newsit.gr/
400 και πλέον σπουδαστές και πάνω από 80 καθηγητές του μοναδικού κρατικού Ωδείου της χώρας, που σε λίγους μήνες θα γίνει αιωνόβιο, κινδυνεύουν ξανά με έξωση από το ιστορικό κτίριο (την πρώην Οθωμανική Τράπεζα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης - τον πρώην "Φραγκομαχαλά") - ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο οποίο στεγάζεται από το 1987.
Αφορμή για τις νέες ανησυχίες της διοίκησης υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία διεθνής επιχειρηματικός όμιλος διεκδικεί (από τον ιδιοκτήτη του, το ΙΚΑ) το ιστορικό κτίριο έναντι υψηλότατου τιμήματος αγοράς, αλλά και το ότι δύο μήνες μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης, καμία επίσημη συμφωνία και πράξη δεν δεσμεύει τον ιδιοκτήτη στο να μη προχωρήσει στην έξωση και αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του.
Το ιστορικό και η …έξωση
Το κτίριο, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, είχε παραχωρηθεί στο ΚΩΘ το 1987 με 12ετές συμβόλαιο και με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα 15,20 ευρώ! Ως το 1999 οπότε το συμβόλαιο έληξε. Το ΙΚΑ ζήτησε δικαστικά την …εκκένωση και επιστροφή του κτιρίου, κέρδισε τη δίκη, ελήφθη απόφαση έξωσης, αλλά η απόφαση παρέμεινε μη εκτελεστέα και ανενεργή ως το 2011 (άλλα 12 χρόνια).
Το ΙΚΑ την επανενεργοποίησε το καλοκαίρι του 2012, ζήτησε μηνιαίο μίσθωμα 12.000 ευρώ και η διοίκηση του Κρατικού Ωδείου (με τα ήδη περιορισμένα οικονομικά της και με σειρά διοικητικών και άλλων προβλημάτων που κλυδώνιζαν ήδη τη λειτουργία του Ωδείου) αντιπρότεινε μηναίο μίσθωμα 4.000 ευρώ.
Το ΙΚΑ επανήλθε με αντιπρόταση για το ύψος του μισθώματος στα 9.000 ευρώ, η διοίκηση του Ωδείου που έχει να διαχειρισθεί έναν ήδη μειωμένο (σχεδόν κατά το ήμισυ των περασμένων ετών) προϋπολογισμό λειτουργίας, αντιπρότεινε και πάλι τα 4.000 ευρώ - με παράλληλη προσπάθεια ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επισκευή-ανακαίνιση του παλαιού και προβληματικού πλέον κτιρίου - αλλά η αντιπρόταση δεν έγινε δεκτή
Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και εν μέσω των εξετάσεων των σπουδαστών η διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου κ. Λόλα Τότσιου δέχθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή το έγγραφο …έξωσης από το Ωδείο.
Η κ. Τότσιου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ακολούθησαν επαφές με τη διοίκηση του ΙΚΑ και ενέργειες για την αναστολή της έξωσης, παρενέβη προσωπικά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης με πρόταση σύμφωνα με την οποία ο δήμος θα αναλάβει με δαπάνες του την ανακαίνιση του κτιρίου και το ποσό θα αφαιρεθεί από το μίσθωμα που τελικά θα ορισθεί.
"Σε καμία περίπτωση δεν θα βγουν στον δρόμο εργαζόμενοι" δήλωσε και …"δεσμεύτηκε" για αυτό ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ.Παναγιωτόπουλος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούλιο.
"Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα δοθεί εντολή να εκτελεστεί η έξωση", δήλωνε έκτοτε η υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Β. Τριανταφυλλίδη επικαλούμενη την ανάγκη χρηστής διαχείρισης της περιουσίας του ιδρύματος
Σήμερα -δυο μήνες μετά- τίποτα δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, πολύ δε περισσότερο το σχεδιαζόμενο γιορτασμό των 100ων του γενεθλίων, καθώς:
- Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα μαθήματα γα τους 430 σπουδαστές του.
- Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν οι εισαγωγικές εξετάσεις για τις θέσεις των 70 περίπου νέων σπουδαστών του.
- Οι 80 και πλέον καθηγητές (η πλειονότητα εξ αυτών έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου) είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο καθώς καθυστέρησε η δόση της επιχορήγησης.
- Η διετής θητεία του Δ.Σ. του έληξε στις 23 του περασμένου Αυγούστου και έκτοτε το υπουργείο δεν διόρισε νέο ούτε ανανέωσε με απόφασή του τη θητεία του παλαιού, οπότε υπάρχει αδυναμία υπογραφής νέων προσλήψεων και …η έξωση επικρέμαται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου