Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Είσαι νέος; Εκφράσου δημιουργικά!

Είσαι νέος από 18 έως 25 χρόνων; Νιώθεις την ανάγκη να εκφραστείς δημιουργικά για όσα σε προβληματίζουν; Ανέλαβε δράση! Όπλισε τη φωτογραφική σου μηχανή και επικοινώνησε μέσα από τις φωτογραφίες σου τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα.
Είσαι νέος; Εκφράσου δημιουργικά!
Φωτογραφία: Μανώλης Συμεωνίδης 19 ετών- Σπουδαστής στο ΤΕΙ Αθήνας - Σχολή Καλλιτεχνικών σπουδών Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν στην Αθήνα την Έκθεση Φωτογραφίας “HAVING THEIR SAY” που θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό από τις 18 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2014 στο χώρο του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας. Αποτελεί ένα εν εξελίξει έργο φωτογραφικής καταγραφής των πτυχών της ζωής των νέων Ευρωπαίων σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα με πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. 
Η Έκθεση γεννήθηκε στο πλαίσιο του project "SEA CHANGE" το οποίο ξεκίνησε το 2012 με τη χρηματοδότηση των ΕΕΑ Grants και Norway Grants, αναθέτοντας σε διακεκριμένους φωτογράφους από την Τσεχία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα να καταγράψουν μέσω της δυναμικής της φωτογραφίας στιγμές της νεολαίας των χωρών τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό καμβά ιστοριών ικανών να αναδείξουν την προοπτική των επίκαιρων κοινωνικών προκλήσεων της Ευρώπης.
Στοχεύει στη δημιουργία ενός πυρήνα διαλόγου που θα αποκαλύψει την συνεχή και έντονη παρουσία των νέων στον χώρο, τις ανάγκες τους για έκφραση μέσω του χώρου, την επιθυμία τους να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, να νιώθουν την υπευθυνότητα ότι λαμβάνουν δράση. Την απαράμιλλη ικανότητά τους να ανα-μορφώνουν ένα graffiti σε εικαστική τοιχογραφία.
Είσαι νέος; Εκφράσου δημιουργικά!
Φωτογραφία: Μανώλης Συμεωνίδης 19 ετών -Σπουδαστής στο ΤΕΙ Αθήνας-Σχολή Καλλιτεχνικών σπουδών Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών

"Υπέροχο εφόδιο για μια Ανθρώπινη Κοινωνία Πολιτών: Η ικανότητα να συλλαμβάνεις την καθημερινή ζωή από τη μεριά του ονείρου" αναφέρει η επιμελήτρια και υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης Μαρία Σφυράκη.
Συνέλαβε λοιπόν με τον φακό σου εκφάνσεις της καθημερινότητας στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στη διαδήλωση, στην εργασία, στην ανεργία, στο παιχνίδι, στη δημιουργία, στη μουσική, στην παρέα, στον έρωτα και προώθησε τις φωτογραφίες στο havingtheirsay@gmail.com  μέχρι τις 15 Μαρτίου 2014. Σημείωσε ονοματεπώνυμο, ηλικία, στοιχεία επικοινωνίας καθώς και μία φράση που αντιπροσωπεύει την κάθε μία και διεκδίκησε μία θέση στην έκθεση.  Οι φωτογραφίες θα αναρτώνται στην ανάλογη σελίδα του Facebook σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός χώρος έκφρασης, επικοινωνίας και βιωματικής μάθησης, μία διαδικασία σκέψης και στοχασμού με “ομιλητές” τους νέους. 

Μετά τη λήξη του OPEN CALL, διακεκριμένοι Έλληνες φωτογράφοι θα αξιολογήσουν το σύνολο των φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες  θα εκτυπωθούν και θα συνθέσουν μέσα στο χώρο του Κέντρου Τεχνών ένα ομαδικό, πολύχρωμο έργο [το δικό τους έργο] που θα συνυπάρχει σε "ζωντανό διάλογο" με τις φωτογραφίες από τα υπόλοιπα κράτη.
Είσαι νέος; Εκφράσου δημιουργικά!
Φωτογραφία: Μανώλης Συμεωνίδης 19 ετών-Σπουδαστής στο ΤΕΙ Αθήνας - Σχολή Καλλιτεχνικών σπουδών Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών
Η Μ.  Σφυράκη πιστεύει ότι είναι μία καλή αφορμή να αναρωτηθούμε “τι εφόδια παρέχουμε στους νέους ώστε να αποτελούν ενεργό τμήμα της λύσης των κοινωνικών ζητημάτων” και αναφέρει ότι “η έκθεση φωτογραφίας «HAVING THEIR SAY» επιθυμεί να αναδείξει πως η "τέχνη" των νέων προσφέρει έναν τρόπο όρασης που ερμηνεύει τον κόσμο” με απώτερο στόχο “να αντιληφθούμε το γεγονός πως αντί να αντιμετωπίζουμε τους νέους ως πρόβλημα προς επίλυση, η πρόκληση έγκειται στο να ενεργοποιήσουμε τους τρόπους εκείνους τους ικανούς να ανα-μορφώσουν την ενέργειά τους σε κομβικό μέσο αναβάθμισης της κοινωνικής ζωής τόσο της δικής τους όσο και του γενικότερου κοινωνικού συνόλου”. 

Στο επίσημο κλείσιμο της Έκθεσης που θα διεξαχθεί Κυριακή 13 Απριλίου 2014 θα απονεμηθούν σε δυο νέους υποτροφίες στους τομείς της φωτογραφίας και των εικαστικών.
Μοιραστείτε τις εικόνες σας. Το Μέλλον είναι χειροποίητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου