Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

10 γνωστά τραγούδια που δεν ξέρατε ότι είναι διασκευές

Διασκευές – μας ανεβάζουν, μας εκνευρίζουν, μας ιντριγκάρουν, μας εξαπατούν …Σε έναν κόσμο αόρατων συνθετών και άλλων μορφών μουσικού πλαγιαρισμού, γνωστοί καλλιτέχνες κάνουν επιτυχίες με κομμάτια που δεν γεννήθηκαν από τη δική τους πέννα. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά, που ίσως μέχρι τώρα να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι είναι διασκευές …
10 γνωστά τραγούδια που δεν ξέρατε ότι είναι διασκευές
“Hey Joe” - The Jimi Hendrix Experience / The Leaves

Γνωστό στους περισσότερους ως το ντεμπούτο των The Jimi Hendrix Experiece, το Hey Joe (aka Hey Joe, Where You Gonna Go) είναι  ένα κομμάτι του οποίου οι συνθετικές ρίζες παραμένουν άγνωστες. Πολλοί μουσικοί και μουσικολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραδοσιακό τραγούδι αγνώστου συνθέτη – άλλοι, το αποδίδουν στην πένα του Αμερικανού μουσικοσυνθέτη Dino Valenti. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα πάντως, είναι ότι πρώτη φορά καταγράφηκε στα αρχεία πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αμερική το 1962 υπό το όνομα του συνθέτη Billy Roberts. 

Αλλά ούτε η πρώτη του ηχογραφημένη εκδοχή που γνωρίζουμε είναι του Hendrix. Η garage μπάντα The Leaves, από το Los Angeles της Καλιφόρνια, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη δική της εκδοχή του Hey Joe το Νοέμβρη του 1965, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν την ηχογράφηση της εκδοχής των The Jimi Hendrix Experience (Οκτώβρης '66).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου