Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

9 πραγματικά ανατριχιαστικές ιστορίες

9 πραγματικά ανατριχιαστικές ιστορίες
Η οντότητα και η Doris
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν αδυναμία στις ανατριχιαστικές ιστορίες και η παρούσα συλλογή έχει κάνει μια καλή επιλογή από τέτοιες ιστορίες. Εάν δεν σας αρέσει να τρομάζετε είναι καιρός να σταματήσετε να διαβάζετε το άρθρο αυτό, εάν όμως το διασκεδάζετε τότε βρίσκεστε στο στοιχείο σας. Αφήστε μας λοιπόν να σας τρομάξουμε.

Η διαβολική Καρδιά

Στις 16 Μαρτίου του 1995, ο Terry Cottle αυτοπυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο μπάνιο του σπιτιού του που μοιραζόταν με τη γυναίκα του, Cheryl. Είχε υπάρξει ένας καυγάς, πάντα υπήρχαν καυγάδες και ο Terry είχε απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όπλο, πριν από μερικούς μήνες. Η Cheryl άκουσε τον κρότο από την άλλη μεριά της πόρτας αφότου είδε τον σύζυγό της να μπαίνει στο μπάνιο με το περίστροφο. Τον άκουσε να φωνάζει, «βοήθησέ με, πεθαίνω» και μετά πέθανε. Είχε ρίξει μια σφαίρα στον εγκέφαλό του.
Το μόνο θετικό στην ιστορία ήταν το γεγονός ότι ο Terry, ετών 33, ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ήταν δωρητής οργάνων. Η καρδιά του έσωσε τη ζωή του 57χρονου Sonny Graham, που είχε μολυνθεί με έναν ανίατο ιό της καρδιάς πριν από έναν χρόνο.
Το 1996, ο Sonny έγραψε ένα ευχαριστήριο γράμμα στη χήρα του Terry και παρόλο που το γραφείο που συντόνιζε την δωρεά οργάνων είχε συστήσει να μην υπάρξει επαφή, αποφάσισαν να συναντηθούν. Όταν το έκαναν, ο Sonny ένιωσε αστραπιαία έλξη για τη χήρα του άνδρα, η καρδιά του οποίου βρισκόταν τώρα πλέον στο δικό του στήθος. «Ένιωσα σα να την ξέρω για χρόνια, δεν μπορούσα να τραβήξω τα μάτια μου από πάνω της», είχε δηλώσει ο Sonny σε μια τοπική εφημερίδα μετά από χρόνια, το 2006. Την εποχή εκείνη ήταν και οι δύο παντρεμένοι αλλά μετά από καιρό χώρισαν και αποφάσισαν να συγκατοικήσουν το 2001. Ήταν μια περιπετειώδης σχέση, όπως ήταν και ο γάμος της Cheryl και του Terry, αλλά τελικά παντρεύτηκαν το 2004.
Τέσσερα χρόνια μετά, χωρίς καμία ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, ο Sonny έβαλε τέρμα στη ζωή του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχε κάνει ο Terry. Αυτοκτόνησε με έναν πυροβολισμό. Η καρδιά που χτυπούσε μέσα του για 12 δανεισμένα χρόνια, έπαψε πλέον να χτυπάει.

Το Ανείπωτο Γεύμα

Να σας προειδοποιήσουμε στο σημείο αυτό, πως κάποιες από τις παρατιθέμενες ιστορίες είναι ακατάλληλες τόσο για τον φοβητσιάρη, όσο και για τον σιχασιάρη και η συγκεκριμένη ιστορία απευθύνεται στον δεύτερο τύπο.
Ο χαρακτηρισμός ‘ασεξουαλικός’ αποτελεί μια ισχύουσα σεξουαλική κατεύθυνση, ή καλύτερα την έλλειψη κάποιας. Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν έχουν καμία σεξουαλική προτίμηση και δεν βλέπουν τη σεξουαλικότητα ως στοιχείο της ύπαρξής τους. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό μέσα στη σπανιότητά του, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Mao Sugiyama προχώρησε την ασεξουαλικότητά του στο απώτερο άκρο που θα μπορούσε κανείς από εμάς να σκεφτεί. Αφαίρεσε χειρουργικά τα γεννητικά του όργανα. Αλλά αυτό δεν είναι όλο, δυστυχώς όχι.
Οργάνωσε ένα εορταστικό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου έξι καλεσμένοι πλήρωσαν το αντίτιμο των 250 δολαρίων το πιάτο για να έχουν την τιμή να φάνε τα μαγειρεμένα γεννητικά όργανα του Mao Sugiyama. Και ναι, γνώριζαν ακριβώς τι έτρωγαν, πλήρωσαν με τη θέλησή τους για να τα φάνε και μάλιστα δημοσίευσαν τις απόψεις τους για την εμπειρία τους αυτή. Και παρόλο που μόνο έξι έφαγαν, πάνω από 70 άτομα παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν το δρώμενο, που ενάντια στους κανόνες της υγιεινής και στους κώδικες γαστρονομίας ήταν το αποτέλεσμα της μαγειρικής των γεννητικών οργάνων του Sugiyama με μανιτάρια και μαϊντανό.

Το φάντασμα του Θύματος

Όταν ο νοσοκομειακός τραυματιοφορέας Allen Showery κλήθηκε για ανάκριση από την αστυνομία του Σικάγο το 1977, ήξερε περί τίνος επρόκειτο. Ή μάλλον, σε ποιον αφορούσε. Στην Teresita Basa, που επίσης εργαζόταν στο Edgewater Hospital και που στις αρχές του 1976 ο Showery είχε πάει στο διαμέρισμά της και την μαχαίρωσε θανάσιμα πριν βάλει φωτιά στο σπίτι της. Ήλπιζε πως η αστυνομία δεν θα ήξερε τίποτε. Αλλά ήξεραν τα πάντα. Η Teresita, η γυναίκα που είχε δολοφονήσει, τους τα είχε πει.
Νωρίτερα το 1977, η τεχνικός αναπνοής Remy Chua, που εργαζόταν με την Teresita αλλά δεν την ήξερε πολύ καλά, είδε τη νεκρή γυναίκα να χαζεύει στο σαλόνι του νοσοκομείου. Λίγο αργότερα συνέβη μια αλλαγή στη Remy. Άρχισε να επιδεικνύει περίεργες μανιέρες και να ακολουθεί συνήθειες που δεν ήταν δικές της. Έγινε απόμακρη, κάποιες φορές έμοιαζε σα να ήταν σε καταληψία. Τραγουδούσε τραγούδια που δεν τα γνώριζε, μετά αρνούνταν ότι τα είχε τραγουδήσει ή ότι είχε πει οτιδήποτε. Τα περίεργα φαινόμενα χειροτέρεψαν μέχρι που κάποια μέρα η Remy έπεσε στο κρεβάτι της και άρχισε να μιλάει στην οικογένειά της με τη φωνή της Teresita.
Ο άντρας της Remy, ο Joe, ήταν γιατρός και η Teresita απευθύνθηκε κυρίως σε εκείνος παρακαλώντας τον να πάει στην αστυνομία. Και είχε πολλές πληροφορίες, κατονόμασε τον Showery και έβαλε τον Joe να καταγράψει διάφορα πράγματα που της είχε κλέψει από το διαμέρισμά της, καθώς και τα ονόματα και τα τηλέφωνα των συγγενών που θα επιβεβαίωναν ότι τα αντικείμενα ήταν δικά της. Αν και η αστυνομία ήταν δικαιολογημένα σκεπτική, κάλεσαν τον Showery και παρακολούθησαν το άλλοθι του να καταρρέει καθώς οι συγγενείς της Teresita έδειξαν τα αντικείμενά της που η αστυνομία όντως βρήκε στο σπίτι του Showery. Ομολόγησε και συνελήφθη για τον φόνο.
Η Remy δεν είχε έκτοτε άλλη παρόμοια εμπειρία. Παρά την ακρίβεια των πληροφοριών που είχε δώσει, κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς και γιατί συνέβη αυτό στη γυναίκα.

Ο Τρόμος του Enfield

Τη νύχτα της 25ης Απριλίου του 1973, ένα αγόρι που λεγόταν Greg Garrett έπαιζε στην πίσω αυλή του στο Enfield του Illinois όταν δέχτηκε επίθεση. Όχι από κάποιο πρόσωπο ή κάποιο ζώο που είχε ποτέ δει, μέχρι στιγμής κανείς δε γνωρίζει τι ήταν. Έσκισε τα παπούτσια του σε κομματάκια και τον άφησε να κλαίει. Μετά από λίγα λεπτά ο ντόπιος ένοικος Henry McDaniel άνοιξε την μπροστινή του πόρτα όταν άκουσε ένα ελαφρύ ξύσιμο και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο σε αυτό που θα ονομαζόταν ‘Τρόμος του Enfield’.
Οι περιγραφές του Greg και του Henry ήταν ακριβώς ίδιες. Το τρομακτικό ον ήταν κοντό, όχι πάνω από ενάμιση μέτρο και είχε τρία πόδια. Ναι, τρία. Είχε επίσης κοντόχοντρα μπράτσα που κατέληγαν σε κάτι σαν δαγκάνες ή νύχια και φαινόταν σα να βρισκόταν στο κέντρο του σώματός του και όχι στις δύο πλευρές. Ήταν μαλλιαρό αλλά και γλιστερό, είχε κόκκινα μάτια σε μέγεθος φακών. Λίγα λεπτά νωρίτερα, τα παιδιά του Henry επέμεναν ότι ένα τέρας προσπάθησε να μπει στο σπίτι την ώρα που αυτός και η γυναίκα του είχαν βγει έξω για δείπνο. Στην αρχή είχε γελάσει, αλλά όταν είδε το ον στο κατώφλι του έκλεισε αμέσως την πόρτα και κατευθύνθηκε προς το όπλο του.
Άνοιξε με δύναμη την πόρτα και έριξε τέσσερεις τουφεκιές. Ήταν σίγουρος ότι το χτύπησε με την πρώτη και είπε ότι το πλάσμα τσίριξε σαν αγριόγατα πριν τραπεί σε φυγή, καλύπτοντας 25 μέτρα με λίγους δυνατούς πήδους. Κάλεσε αμέσως την αστυνομία και τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκαν κι άλλες θεάσεις από ερευνητές, απεσταλμένους του σερίφη, ακόμα και από έναν διευθυντή ειδήσεων ενός ραδιοφωνικού σταθμού και από τους συνεργάτες του. Ο Henry το είδε ακόμα μια φορά έξω από το παράθυρό του καθώς περπατούσε κοντά σε κάτι σιδηροδρομικές γραμμές.
Και μετά, εξαφανίστηκε. Ότι και να ήταν, δεν το είδε κανείς ξανά ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι.

Τα Παιδιά

Ο Brian Bethel είναι αξιοσέβαστος βετεράνος δημοσιογράφος και αρθρογράφος στο Abilene Reporter News. Στη δεκαετία του ‘90, ο Brian έγραψε μια αναφορά που περιέγραφε λεπτομερώς μιαν εμπειρία που σύντομα θα μοιραζόταν με πολλούς περισσότερους. Η ιστορία του είναι μοναδική λόγω του ότι ήταν η πρώτη και ειπώθηκε από κάποιον με δημοσιογραφικό μάτι που δεν είχε απολύτως τίποτε να κερδίσει (ή μια καριέρα να χάσει) δημοσιεύοντας μια τόσο απίστευτη διήγηση.
Ένα απόγευμα καθώς ο Brian καθόταν παρκαρισμένος στον τοπικό κινηματογράφο πλησίασαν τη μεριά που καθόταν δύο παιδιά με ηλικία όχι μεγαλύτερη των 10 ή 12 χρόνων. Ο Brian κατέβασε το παράθυρό του περιμένοντας να του ζητήσουν χρήματα. Μόνο ένα από τα αγόρια μίλησε, αλλά πριν ακόμα βγουν λέξεις από το στόμα του ο Brian ζώστηκε με φόβο. Έναν παράλογο φόβο που πάγωνε την καρδιά του και δεν μπορούσε να εξηγήσει.
Το αγόρι είπε μια ιστορία. Ήθελαν λέει, να δουν την ταινία, άφησαν τα χρήματά τους στο σπίτι και ρώτησαν τον Brian αν μπορούσε να τα μεταφέρει. Ο Brian προσπάθησε να αποφύγει να τα κοιτάξει για να μην δείξει τον φόβο του και πρόσεξε πως η τελευταία παράσταση της ταινίας είχε ήδη ξεκινήσει. Το μικρότερο αγόρι εκλιπαρούσε. Ήταν μόνο δύο μικρά παιδιά, δεν είχαν όπλα. Καθώς ο Brian τελικά αντίκρισε στα μάτια το παιδί, το μυαλό του αγρίεψε από τον τρόμο. Και των δύο παιδιών τα μάτια ήταν κατάμαυρα σαν κάρβουνα. Τραυλίζοντας να τον συγχωρέσουν ξεκίνησε να σηκώνει το τζάμι και να βάζει μπροστά τη μηχανή καθώς το μικρό αγόρι φώναξε άγρια, «δεν μπορούμε να μπούμε μέσα εκτός εάν εσύ μας αφήσεις! Άφησέ μας να μπούμε!»
Ο Brian έφτασε αστραπιαία πίσω στο σπίτι του και έγραψε την εμπειρία του αυτή αργότερα τη νύχτα. Προφανώς δεν είναι ο μόνος που γράφει μια ιστορία για ανθρώπους με μαύρα μάτια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τέτοιες ιστορίες που συνήθως αφορούν παιδιά αλλά και κάποιες φορές ενήλικους, με παρόμοια αιτήματα, που προκαλούν ανεξήγητο πανικό σε όλους όσους συναντούν. Ίσως να είναι απλά αυτά τα μάτια, ή η περίεργη, σχεδόν μη ανθρώπινη φύση της ομιλίας τους, ή η μοχθηρή αρπακτική φύση τους που όσοι τους έχουν συναντήσει βλέπουν να αντανακλάται πίσω από την επιφάνεια. Κανείς δεν συναναστράφηκε μαζί τους για αρκετό χρόνο για να ανακαλύψει ποιοι ή τι είναι. Ίσως να είσαστε εσείς που θα τους συναντήσετε ένα σκοτεινό βράδυ, σε κάποια άκρη του δρόμου καθώς περπατάτε μονάχος.

Η Οντότητα

Πολλοί άνθρωποι εύχονται μια μέρα η ιστορία της ζωής τους να γινόταν ταινία στο Χόλυγουντ. Εκτός εάν πρόκειται για την ιστορία που ενέπνευσε την ταινία του 1982 The Entity, μια ταινία που ξεκινάει με μια γυναίκα που βιάζεται στο κρεβάτι της από ένα αόρατο ον και που βασίζεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην Doris Bither στο Culver City της Καλιφόρνια στις αρχές του ’70. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές του παραφυσικού που εξέτασαν την περίπτωσή της (η Doris αναζήτησε τη βοήθειά τους καθώς είχε κρυφακούσει μια συζήτησή τους σε ένα βιβλιοπωλείο), ήταν σε εντελώς χάλια κατάσταση. Αλκοολική, διαρκώς μεθυσμένη, είχε υποστεί κακοποίηση από τους γονείς της και φερόταν υβριστικά στους γιους της. Περιοδικά δεχόταν φυσική επίθεση από τρεις οντότητες που κανείς δεν μπορούσε να δει και παρά τις αμφιβολίες τους είδαν τις οντότητες με τα ίδια τους τα μάτια.
Καθώς η Doris ξεκίνησε να βλαστημά και να προκαλεί με διάφορους τρόπους τις οντότητες, φώτα εμφανίστηκαν στο δωμάτιο που συνοδεύονταν από μια στροβιλώδη πράσινη ομίχλη στη γωνία όπου εμφανίστηκε η μορφή του επάνω μέρους του σώματος ενός άνδρα. Μόνο το σχήμα, όχι χαρακτηριστικά προσώπου, μόνο ένας ασώματος κορμός μέσα στη στροβιλώδη πράσινη ομίχλη και τότε ήταν που ο ένας από τους ερευνητές λιποθύμησε.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν έδειξαν ακριβώς αυτό που περιέγραψαν οι ερευνητές. Πάντως η Doris και η προβληματική οικογένειά της εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο μετά το 1980. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τρεις οντότητες ήταν ψυχικές προβολές της επιθετικότητας που ένιωθε η Doris απέναντι στους τρεις γιους της.

Το Πριόνι

Ετοιμαστείτε να αηδιάσετε ξανά. Δεν ζητάμε συγνώμη, άλλωστε με τη δική σας θέληση εξακολουθείτε να διαβάζετε. Τον Ιούνιο του 2011 λοιπόν, οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών έστειλαν ένα ασθενοφόρο στο σπίτι του 65χρονου Barrie Hepburn. Ο Barrie ήταν συνταξιούχος θιασώτης των αγωνιστικών αυτοκινήτων και παραπληγικός. Κατέληξε στο αναπηρικό καροτσάκι το 2000 όταν πυροβολήθηκε από έναν γείτονα σε έναν καυγά που είχε μ’ αυτόν. Ο Barrie είχε πει στον υπάλληλο του κέντρου βοήθειας ότι αιμορραγούσε βαριά και φοβήθηκαν το χειρότερο καθώς ξαφνικά σώπασε κατά τη διάρκεια του τηλεφώνου. Σίγουρα δεν περίμεναν αυτό που βρήκαν, που ήταν το σοκ της ζωής τους και διάφοροι αποκρουστικοί αστικοί μύθοι δημιουργήθηκαν έκτοτε από το περιστατικό αυτό.
Ο Barrie, που είχε χάσει την αισθητικότητα και στα δύο πόδια του, έκανε μια ενθουσιώδη προσπάθεια να αφαιρέσει το ένα από αυτά με τη βοήθεια ενός σιδεροπρίονου. Πρόσφατα είχε απελπιστεί διότι είχε μεγάλο πρόβλημα να μπει και να βγει από τα αγαπημένα του αγωνιστικά αυτοκίνητα και οι ικεσίες του στους γιατρούς του για ακρωτηριασμό λάμβαναν αρνητική απάντηση. Ο Barrie αποφάσισε πως εάν ξεκινούσε από μόνος του την επέμβαση οι γιατροί δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να τη συνεχίσουν. Όταν το βοηθητικό ιατρικό προσωπικό έφτασε στον τόπο, το δεξί του πόδι ήταν σχεδόν πλήρως αποσπασμένο, ο πλαστικός σάκος που είχε χρησιμοποιήσει για αιμοστατικό επίδεσμο ήταν καλυμμένος με μεγάλες ποσότητες αίματος και τα πράγματά του βρισκόταν πίσω από αυτόν ήδη έτοιμα για το νοσοκομείο.

Το Τέρας κάτω από το Κρεβάτι

Λίγο πριν το τέλος, έχουμε την ιστορία του Guy Whitall, ενός πρώην παίχτη του Κρίκετ, που όχι και πολύ παλιά απόλαυσε έναν ήρεμο υπνάκο στο καταφύγιο Humani της Ζιμπάμπουε. Καθώς ετοιμαζόταν για την ημέρα του, καθισμένος στην άκρη του κρεβατιού του, ο 40χρονος δεν είχε ιδέα για το ότι είχε μόλις ζήσει και εξακολουθούσε να ζει στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί τον μεγαλύτερο παιδικό εφιάλτη.
Αγνοώντας το γεγονός καθώς ξεκίνησε να ετοιμάζει το πρωινό του στη σουίτα του, ξαφνιάστηκε από τις τρομαχτικές κραυγές του σπιτονοικοκύρη που έρχονταν από το σημείο όπου είχε κοιμηθεί. Ο Whitall γύρισε πίσω τρέχοντας στη σουίτα για να πάθει το σοκ της ζωής του.
Γιατί κάτω από το κρεβάτι του ήταν ένας ζωντανός κροκόδειλος δυόμιση μέτρων και 150 κιλών. Οι κραυγές του σπιτονοικοκύρη τον ξεσήκωσαν, αλλά πριν από αυτό κείτονταν ακίνητος για ώρες, όταν ο Whitall ετοιμαζόταν για ύπνο, κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ακόμα και όταν στάθηκε με τα πόδια του λίγα εκατοστά δίπλα του.

Η Υπνοβατική Αυτοκτονία

Η 18χρονη Carissa Glenn λίγο μετά τη μετακόμισή της στο νέο της διαμέρισμα στο Cornwall, άρχισε να νιώθει μια παρουσία. Είχε την αίσθηση ότι κάποιος ή κάτι ήταν εκεί όταν βρισκόταν μόνη της τη νύχτα και συχνά το ανέφερε στην οικογένειά της και σε φίλους το διάστημα του ενός μηνός και κάτι που ζούσε στο διαμέρισμα. Πριν μετακομίσει στο διαμέρισμα είχε ακούσει μια φήμη ότι ο προηγούμενος ενοικιαστής είχε κρεμαστεί.
Σύμφωνα με τους φίλους της, είχε ιδιαίτερα ζωντανούς εφιάλτες σχετικά με το κρέμασμα και ένιωθε ότι το διαμέρισμα ήταν στοιχειωμένο. Οι φίλοι της ανησύχησαν καθώς η Carissa είχε ιστορικό υπνοβασίας και πραγματοποιούσε πράγματα που ονειρευόταν. Και παρόλο που η φήμη για τον προηγούμενο ενοικιαστή αποδείχθηκε τελικά λανθασμένη, η Carissa μπορεί τελικά να ήταν θύμα στοιχειώματος.
Στις 14 Απριλίου του 2008, η χαρούμενη νεαρά κοπέλα που είχε βγει έξω για ποτό με τους φίλους της το προηγούμενο βράδυ, κρεμάστηκε με μια εσάρπα. Οι φίλοι της έλεγαν ότι ήταν χαρούμενος άνθρωπος και το μόνο άγχος της ήταν πως δεν ήθελε να γυρίσει πίσω στο διαμέρισμά της εξαιτίας των εφιαλτών που έβλεπε.
Και με την ιστορία αυτή, σας ευχόμαστε όνειρα γλυκά!

Το Grand Canyon …πάνω από τα σύννεφα

Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην κορυφή του Grand Canyon, καθώς επί ώρες δεν έβλεπαν τίποτα άλλο από κάτω παρά μόνο μία απέραντη θάλασσα από σύννεφα.
Το Grand Canyon... πάνω από τα σύννεφα


Όταν η Φύση έχει κέφια, τότε νιώθεις δέος μπροστά της …
Ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά κάθε 10 χρόνια περίπου, δημιούργησε μία θάλασσα από σύννεφα γύρω από το περίφημο φαράγγι στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για αρκετές ώρες, οι επισκέπτες που ανέβηκαν στην κορυφή του Grand Canyon αισθάνονταν πως «πετούσαν» στα σύννεφα, αφού τα νέφη είχαν κατέβει τόσο χαμηλά, που δεν έβλεπαν τίποτα άλλο από κάτω.

Λάθος μαιευτηρίου τον «καταδίκασε» σε μια ζωή στην φτώχεια

Στο σενάριο της ταινίας «Η ζωή είναι ένας μεγάλος ήσυχος ποταμός» του Ετιέν Σατιλιέζ, παραπέμπει η ιστορία ενός 60χρονου Ιάπωνα.


Γεννηθείς το 1953, ο άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, δεν γνώρισε τους πραγματικούς του γονείς, που σήμερα έχουν πεθάνει. Το μαιευτήριο τον έδωσε από λάθος σε άλλη οικογένεια.
Λάθος μαιευτηρίου τον «καταδίκασε» σε μια ζωή στην φτώχειαΩς γιος μιας οικογένειας με την οποία δεν είχε κανένα γενετικό δεσμό, έχασε τον μη βιολογικό του πατέρα στην ηλικία των 2 ετών και αναγκάστηκε να σπουδάσει σε νυχτερινό σχολείο και ταυτόχρονα να εργάζεται σε εργοστάσιο για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.
Από την άλλη, το παιδί που ακούσια πήρε την δική του θέση του μπόρεσε να κάνει καλές σπουδές και να φθάσει έως και το πανεπιστήμιο.
Ήταν, όμως, πολύ διαφορετικός από τα 3 «αδέλφια» του, που, τελικά, ζήτησαν εξέταση DNA το 2009. Κατόπιν έλεγξαν τα αρχεία του μαιευτηρίου και ανακάλυψαν την ταυτότητα του πραγματικού αδελφού τους μόλις το 2012.
Τα τρία αδέλφια, με τον πραγματικό μεγαλύτερο αδελφό τους, υπέβαλαν αγωγή απαιτώντας από το νοσοκομείο να πληρώσει 250 εκατομμύρια γεν (1,85 εκατομμύρια ευρώ) ως αποζημίωση.
Δικαστήριο στο Τόκιο, όμως, έδωσε εντολή στο μαιευτήριο να αποζημιώσει τον 60χρονο με 38 εκατομμύρια γεν (281.000 ευρώ) συν τους τόκους.
«Θα ήθελα να γυρίσω 60 χρόνια πίσω» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK παραμένοντας ανώνυμος και χωρίς να δείξει το πρόσωπό του στις κάμερες.

Συνέδριο Αϊ-Βασίληδων στο Βερολίνο

Συνέδριο Αϊ-Βασίληδων στο ΒερολίνοΠερισσότεροι από 200 Αϊ-Βασίληδες συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριο τους, ενόψει των γιορτών.








Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκατοντάδες Αϊ-Βασίληδες μαζεύονται στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριο τους, σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου στη Γερμανία.
Είναι μία καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουν ιδέες για τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και για να βρουν …δουλειά. Άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι διαθέσιμοι για συνεργασία με πολυκαταστήματα που θέλουν να κάνουν μία έκπληξη στους πελάτες τους και να τονώσουν παράλληλα το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Ο Γκερντ Ρέπμαν κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια. «Διασκεδάζω αφάνταστα με τα παιδιά. Είναι τόσο χαρούμενα και τα θαυμάζω για το πόσο ευτυχισμένα δείχνουν βλέποντας κάποιον ντυμένο ως Άγιο Βασίλη», δηλώνει.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα πρώτα βήματα του Πελέ

Ταινία με τα πρώτα βήματα της καριέρας του Πελέ γυρίζεται στο Ρίο ντε Τζενέιρο.
Τα πρώτα βήματα του Πελέ
Ομάδα αμερικανών σκηνοθετών βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο προκειμένου να κάνουν τα γυρίσματα για τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μύθου του ποδοσφαίρου που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο με το όνομα Πελέ.
Η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Πελέ ( γεννήθηκε στο Edson Arantes do Nascimento ) στην πορεία του προς το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε η Βραζιλία παίρνοντας το τουρνουά του 1958 στη Σουηδία.
Η ταινία αναμένεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο Μάιο λίγο πριν το Μουντιάλ του 2014 που θα διεξαχθεί στην Βραζιλία. Σενάριο και σκηνοθεσία των αδερφών Τζεφ και Μάικλ Ζίμπαλιστ.

Σάλος από αγγελία για καμαριέρα στην Αίγινα

Καμαριέρα που θα δουλεύει …εθελοντικά, με αμοιβή στέγη και τροφή, αναζητά ξενοδόχος στην Αίγινα.
Σάλος από αγγελία για καμαριέρα στην Αίγινα
Σάλος έχει προκληθεί από αγγελία για καμαριέρα στην Αίγινα, αφού ο ξενοδόχος-που αναζητούσε προσωπικό-αντί για πληρωμή προσέφερε διαμονή και διατροφή.
«Καμαριέρα ζητείται για εθελοντική εργασία σε ξενοδοχείο στην Αίγινα, παρέχεται διαμονή και διατροφή», έγραφε χαρακτηριστικά η αγγελία, «ξεσκεπάζοντας» τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σε ορισμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η συγκεκριμένη αγγελία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τη ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για νέα ήθη σε ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη τακτική ξενοδοχειακής μονάδας της Αίγινας, ο ιδιοκτήτης της οποίας με αγγελία σε εφημερίδα ζητούσε καμαριέρα προσφέροντας αντί μισθού δωρεάν διαμονή και φαγητό.
Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, των δυσβάσταχτων φόρων, τέτοιου είδους εργοδοτικές συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Μπορεί αυτό το περιστατικό να είναι ακραίο αλλά δίνει ξεκάθαρα την εικόνα για το που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση όταν ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιώνει την ασφάλιση του εργαζόμενου και την καταβολή μισθού σε χρήμα. Στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης και της ύφεσης όμως, η νομιμότητα καθίσταται πλέον έννοια σχετική.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην επαναφορά όλων των καταργούμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές.
Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιου είδους φαινόμενα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές και σε συνεργασία με τα συνδικάτα του κάθε επαγγελματικού κλάδου ή χώρου να προχωρούν στην ανάλογη συνδικαλιστική δράση ώστε να αποτραπεί η ασυδοσία και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πέταξε «θησαυρό» μαζί με τον σκληρό του δίσκο!

Τρέχει και δεν φθάνει ένας νεαρός Βρετανός ο οποίος έκανε το λάθος να πετάξει τον σκληρό του δίσκο, ο οποίος ήταν γεμάτος με …bitcoin!
Πέταξε «θησαυρό» μαζί με τον σκληρό του δίσκο!
Ο νεαρός στην ουσία έχασε έναν ολόκληρο "θησαυρό" όταν πέταξε κατά λάθος έναν σκληρό δίσκο που δεν χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια και ο οποίος περιείχε 7.500 bitcoin, το "εικονικό" νόμισμα που θα τον έκανε πολυεκατομμυριούχο αφού η αξία του σήμερα ξεπερνά τα 1.000 δολάρια.
Ο Τζέιμς Χάουελς, 28 ετών, υποστηρίζει ότι άρχισε να συλλέγει bitcoin το 2009, την εποχή που η αξία του ήταν μηδαμινή. Σταμάτησε έναν χρόνο αργότερα, όταν χάλασε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του λόγω υπερθέρμανσης. Φρόντισε όμως να κρατήσει τον σκληρό δίσκο, τον φύλαξε σε ένα συρτάρι και μετά από λίγο ξέχασε την ύπαρξή του.
Όλα αυτά μέχρι που ο …αφηρημένος Χάουελς έμαθε πόσο αξίζει σήμερα το bitcoin, η αξία του οποίου ξεπέρασε την Τετάρτη, για πρώτη φορά, τα 1.000 δολάρια. Ήταν όμως πολύ αργά γιατί είχε πετάξει τον δίσκο κάνοντας ένα μεγάλο "ξεκαθάρισμα" στο σπίτι του "κάποια στιγμή μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο", όπως είπε ο ίδιος. Μαζί με το σκληρό δίσκο έχασε και 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το χειρότερο για τον 28χρονο είναι ότι ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται ο θησαυρός του: σε ένα χώρο απόρριψης ηλεκτρονικών ειδών στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Όμως το πρόβλημα είναι ότι ο χώρος αυτός έχει το μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου. "Όταν τον είδα, η πρώτη μου σκέψη ήταν: Τετέλεσται", εξήγησε μιλώντας στο BBC. "Ο διευθυντής επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μου όταν μου εξήγησε ότι τα απορρίμματα που έφτασαν εδώ πριν από τρεις με τέσσερις μήνες βρίσκονται πλέον σε βάθος 1-1,5 μέτρου κάτω από άλλα σκουπίδια", πρόσθεσε.
Η μοναδική του ελπίδα είναι η οργάνωση μιας έρευνας σε μεγάλη κλίμακα. "Το κάνουν, όταν αναζητούν αποδείξεις (σ.σ. για εγκλήματα). Όμως αναλαμβάνουν τη δουλειά αυτή 15-20 άνθρωποι, με ειδικές στολές, γερανούς και σκυλιά. Δεν έχω τα μέσα να χρηματοδοτήσω μια τέτοια επιχείρηση χωρίς να είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πάρω πίσω τα λεφτά μου …" κατέληξε ο παρ' ολίγον εκατομμυριούχος.

Σκυλί συνοδεύει στο τραγούδι πλανόδιο μουσικό!

Μέχρι τώρα όλοι ξέραμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όμως αποδεικνύεται ότι ένα σκυλί μπορεί να γίνει και ο καλύτερος συνοδός στο τραγούδι!
Σκυλί συνοδεύει στο τραγούδι πλανόδιο μουσικό!
Ένα τρυφερό αλλά και αστείο περιστατικό σημειώθηκε στην Ουκρανία, μεταξύ ενός σκύλου και ενός πλανόδιου μουσικού.
Την ώρα που ο πλανόδιος άρχισε να παίζει μουσική, ένα αδέσποτο σκυλάκι τον πλησίασε, κάθισε στο πλευρό του και άρχισε να γαυγίζει μελωδικά.
Ο μικρός «μουσικός» τράβηξε πάνω του τα βλέμματα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβγαλαν από την τσέπη τους το κινητό τους για να καταγράψουν την υπαίθρια συναυλία που έστησε ο τετράποδος καλλιτέχνης και ο πλανόδιος συνοδός του.
Ο τραγουδιστής ενθουσιάστηκε με το ταλέντο του νέου του φίλου και έτσι αποφάσισε να τον πάρει μαζί του όχι μόνο στις καθημερινές του περιοδείες, αλλά και στο σπίτι του.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα…28/11

Σαν σήμερα…

  1. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την παραίτηση του ηγούμενου Εφραίμ από όλες τις αρμοδιότητές του στη Μονή Βατοπεδίου.
  2. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την παραίτηση του ηγούμενου Εφραίμ από όλες τις αρμοδιότητές του στη Μονή Βατοπεδίου.
  3. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.
  4. Ολοκληρώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας με 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα).
  5. Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  6. Ο Τζον Μέιτζορ αντικαθιστά τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.
  7. Η ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής και χρυσή Ολυμπιονίκης Νάντια Κομανέτσι καταφεύγει στην Ουγγαρία μετά τη διαφυγή της από την πατρίδα της. Με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, του Κονσταντίν Πανέτ, περνάει λαθραία στην Ουγγαρία, την Αυστρία και φτάνει στην Αμερική.
  8. Αρχίζει να εφαρμόζεται το μονοτονικό σύστημα στα σχολεία της χώρας μας.
  9. Η Μαυριτανία αποκτά την πλήρη ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
  10. Τελειώνει η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.
  11. Αποκαθίστανται οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
  12. Ανακωχή στον πόλεμο της Κορέας: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πανμουγιόμ μεταξύ του ΟΗΕ και των Κομμουνιστών καταλήγουν σε συμφωνία για τη χάραξη μιας γραμμής ανακωχής, περίπου κατά μήκος της 38ης γεωγραφικής παραλλήλου, που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.
  13. Πωλείται στη Βοστόνη η πρώτη φωτογραφική μηχανή Polaroid, στην τιμή των 89,95 δολαρίων.
  14. Οι κομουνιστές υπό τον Εμβέρ Χότζα αποκτούν τον έλεγχο της Αλβανίας.
  15. Η Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης: Στόχος της ιστορικής αυτής συνάντησης μεταξύ του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι να οριστικοποιηθεί η στρατηγική των Συμμάχων για την τελική φάση του Πολέμου. Αποφασίζεται η επίθεση στη Νορμανδία για το Μάιο του 1944.
  16. Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό στο Γουδί παρουσία πλήθους θεατών τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, Δρακάτο και Ζαφειρόπουλο. Την ίδια μέρα, οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)
  17. Στη Βρετανία εκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η λαίδη Άστορ του Συντηρητικού Κόμματος.
  18. Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η μεταφορά καυσόξυλων από το Τατόι για τις ανάγκες του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής είναι αδύνατη.
  19. Μετά την ορμητική προέλαση των Γερμανών και των Βούλγαρων στο σερβικό έδαφος, ο βασιλιάς των Σέρβων, Πέτρος, καταφεύγει με τα λείψανα του σερβικού στρατού στο 'Νησί της Σωτηρίας', όπως ονομάζουν οι Σέρβοι την Κέρκυρα.
  20. Συντριπτική νίκη του κόμματος των Φιλελευθέρων υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι εκλέγουν 307 βουλευτές σε σύνολο 362.
  21. Η Αλβανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. (εθνική εορτή)
  22. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.
  23. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση θεσπίζει για τις εργαζόμενες γυναίκες άδεια οκτώ εβδομάδων μετά τον τοκετό.
  24. Ο Λούις Μάγιερ ανοίγει τον πρώτο του κινηματογράφο στη Μασαχουσέτη. Γίνεται ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων στη Νέα Αγγλία και το 1917 ιδρύει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που έπειτα από σειρά συγχωνεύσεων γίνεται μέρος της Metro-Goldwyn-Mayer.
  25. Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  26. Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  27. Ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε ηλικία 18 ετών παντρεύεται την 26χρονη ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.
  28. Ο Μαγγελάνος περνά στον Ειρηνικό από τον Ατλαντικό ωκεανό.
  29. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η τραγική ειρωνεία της Ημέρας των Ευχαριστιών

Λίγο-πολύ, κάποιοι από προσωπικές εμπειρίες και άλλοι από τις επιρροές της διεθνούς ποπ κουλτούρας, ξέρουμε τα βασικά για το Thanksgiving (Ημέρα των Ευχαριστιών). Ξέρουμε ότι την τελευταία Πέμπτη κάθε Νοέμβρη η μέση αμερικανική οικογένεια θα μαζευτεί σε ένα τεράστιο γιορτινό τραπέζι, θα φάει μια από τις 280 εκατομμύρια (!) γαλοπούλες που καταναλώνονται στην Αμερική εκείνη την ημέρα, και λασκάροντας την ζώνη του παντελονιού θα πάρει ο καθένας πέντε λεπτά για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην υπόλοιπη οικογένεια, τους συνανθρώπους, την ανθρωπότητα, τη ζωή.
Η τραγική ειρωνεία της Ημέρας των Ευχαριστιών
Μέχρι εκεί όλα καλά. Το μήνυμα της Ημέρας των Ευχαριστιών υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η ευγνωμοσύνη, η αλληλεγγύη, και η συνεργασία. Η ιστορία, όμως, του πως ξεκίνησε και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή, είναι δυστυχώς μια ιστορία κατάκτησης και κυριαρχίας. 

Τον Σεπτέμβρη του 1620, ένα μικρό πλοίο με το όνομα Mayflower ξεκίνησε από το Plymouth της Αγγλίας, μεταφέροντας 102 επιβάτες στη γη του ονείρου και της ευημερίας, τον Νέο Κόσμο. Μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι που διήρκεσε 66 ολόκληρες μέρες, το Mayflower προσάραξε στο …Plymouth (της Μασαχουσέτης αυτή τη φορά). 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τους χειμώνα στην Αμερική, οι περισσότεροι άποικοι παρέμειναν μέσα στο αγκυροβολημένο πλοίο, αντιμέτωποι με το κρύο, την αρρώστια, και την έλλειψη τροφής, συνθήκες που κόστισαν τη ζωή στους μισούς από αυτούς. 

Όταν τελικά οι εξουθενωμένοι άποικοι κατάφεραν να βγουν στην ακτή, συνάντησαν δυο ιθαγενείς οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με χαρά και τους δίδαξαν πως να καλλιεργούν καλαμπόκι και άλλα σιτηρά, να ψαρεύουν, και να αποφεύγουν τα δηλητηριώδη φυτά εκείνης της γης. 
Η τραγική ειρωνεία της Ημέρας των Ευχαριστιών
"Το πρώτο γεύμα των Ευχαριστιων" από τον J. Ferris, 1912 - commons.wikipedia.org


Το πρώτο, λοιπόν, Thanksgiving ήταν εκείνο το γεύμα που μοιράστηκαν οι ιθαγενείς της Αμερικής με τους Ευρωπαίους αποίκους στο Plymouth της Μασαχουσέτης το Νοέμβρη του 1621, και αρκετά αργότερα (το 1863) καθιερώθηκε από τον Αβραάμ Λινκολν ως επίσημη εθνική γιορτή.
Επειδή όμως, δυστυχώς, η ανθρώπινη τάση για εξουσία και κυριαρχία συχνά υπερτερεί εκείνης για σεβασμό και ανθρωπιά, λίγα χρόνια αργότερα οι ίδιοι άποικοι που επωφελήθηκαν από τη γενναιοδωρία των ιθαγενών, αφάνισαν σχεδόν ολόκληρη τη φυλή. Και δεν σταμάτησαν εκεί.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ιθαγενών και αποίκων διήρκησαν μέχρι και τη δεκαετία του 1890, και, μαζί με την εξάπλωση επιδημιών που έφερε μαζί της η ευρωπαϊκή εισβολή, υπολογίζεται ότι κόστισαν τη ζωή συνολικά σε 110 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι σημαίνει αυτό το σύμβολο? Μάθετε την ιστορία πίσω από τη δημιουργία των γνωστότερων συμβόλων στην τεχνολογία!

Η ισχύς των συμβόλων στην επικοινωνία είναι αναμφισβήτητη. Ένα θεμελιωμένο σύμβολο μπορεί να μεταφέρει σημαντική πληροφορία όχι μόνο χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου λέξεις, αλλά συχνά σε διεθνές επίπεδο, πέρα και πάνω από περιορισμούς στη γλώσσα και την κουλτούρα διαφορετικών λαών.
Ταυτόχρονα όμως, τα σύμβολα που είναι τόσο διαδεδομένα, έχουμε την αίσθηση πως υπήρξαν ανέκαθεν, λες και ανακαλύφθηκαν σκαλισμένα σε μια σπηλιά μαζί με σκηνές από κυνήγι μαμούθ και βουβαλιών.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ορισμένα από τα γνωστότερα σύμβολα στο χώρο της τεχνολογίας και τη διαδικασία σκέψης πίσω από τη δημιουργία τους.
Αν έχετε πιάσει έστω και μια φορά στη ζωή σας τηλεκοντρόλ, έχετε δει αυτό το σύμβολο – το οποίο μπορείτε επίσης να βρείτε, με περιστροφή 90 μοιρών, σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ηλεκτρονικών στην Ελλάδα.
Στο δυαδικό σύστημα όσον αφορά την τεχνολογία, το 1 σημαίνει “ανοιχτό” και το 0 σημαίνει “κλειστό”. Το 1973 ο οργανισμός International Electrotechnical Commission δημιούργησε αυτό το υβριδικό σύμβολο που συνδυάζει το μηδέν και το ένα, προκειμένου να συμβολίσει την “ενεργειακή κατάσταση αναμονής” (standby power state).
Όμως το Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) αποφάσισε πως αυτός ο ορισμός παραήταν ασαφής, και άλλαξε το συμβολισμό σε “power”.
Κατά τη συνεργασία του με την IBM, ο David Hill δημιούργησε μια σειρά συμβόλων με σκοπό να απεικονίσει τις διαφορετικές συνδέσεις τοπικού δικτύου που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.
Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι αυτό που σήμερα έχει ταυτιστεί με τη θύρα Ethernet, με τα τετραγωνάκια να συμβολίζουν υπολογιστές συνδεδεμένους μεταξύ τους.
Πιθανώς έχετε ακούσει την ιστορία: Το 10ο αιώνα βασιλιάς στη Δανία ήταν ο Harald Gormsen ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο “Blåtand”, ή αλλιώς Bluetooth.
Μία θεωρία για το ψευδώνυμό του ήταν πως ο Βασιλιάς είχε ένα χαλασμένο δόντι, και το “μπλε” αναφερόταν γενικά στο μαυρισμένο σκούρο χρώμα του.
Άλλοι λένε πως την περίοδο εκείνη το μπλε ήταν το ακριβότερο χρώμα στα ενδύματα, και ο Harald φόραγε αποκλειστικά αυτό το χρώμα για να υπογραμμίσει την κοινωνική του θέση.
Υπάρχει τέλος και η φήμη πως έτρεφε μεγάλη λατρεία για τα μύρτιλα βατόμουρα (blueberries) και είχαν βάψει με το χρώμα τους τα δόντια του.
Όπως και νά 'χει, το σύμβολο του Bluetooth προέρχεται από το συνδυασμό των ρούνων για το H και B, τα αρχικά του βασιλιά.
Επίσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Bluetooth, ο συμβολισμός δεν σταματάει στο όνομα. Ο Blåtand υπήρξε πόλος ένωσης για τις αντιμαχώμενες πλευρές στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία – όπως η τεχνολογία Bluetooth έχει σχεδιαστεί για να συνδέει διαφορετικές βιομηχανίες, όπως είναι οι υπολογιστές, η κινητή τηλεφωνία, και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Άλλος ένας μόνιμος κάτοικος των τηλεκοντρόλ, το σύμβολο για το pause μπορεί να προέρχεται από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά μπορεί και από το χώρο της... μουσικής.
Βλέπετε, στα σχεδιαγράμματα ηλεκτρικών κυκλωμάτων το σύμβολο που μοιάζει με το pause απεικονίζει την ανοιχτή σύνδεση στο κύκλωμα.
Από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να δει κανείς την ομοιότητα με το caesura στο πεντάγραμμο, που συμβολίζει – για μαντέψτε – την παύση.
Φυσικά, το σύμβολο του Pause δεν θα είχε κανένα νόημα χωρίς το Play.
Η πρώτη εμφάνιση του πασίγνωστου τριγώνου έγινε στα επαγγελματικά μαγνητόφωνα της δεκαετίας του '60, ενώ με δύο τρίγωνα το ένα δίπλα στο άλλο συμβολίζεται το fast forward.
Το γεγονός πως το rewind είναι δύο τρίγωνα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση καταστεί σαφές πως το τρίγωνο του Play δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία μετακινείται η ταινία για την αναπαραγωγή. Τόσο απλά.
Σαφώς πιο μυθολογική είναι η προέλευση του συμβόλου για το USB. Έμπνευση για το εικονίδιο δεν είναι άλλη από την τρίαινα του Ποσειδώνα – αν και, όσες φορές κι αν χτυπήσετε ένα φλασάκι στο έδαφος, αμφιβάλλουμε αν θα προκαλέσετε σεισμούς και τρικυμίες.
Αντί να είναι και οι τρεις κορυφές μυτερές όπως της τρίαινας, οι δημιουργοί του USB επέλεξαν το τρίγωνο, τον κύκλο και το τετράγωνο για να δείξουν πως η ίδια σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλά εντελώς διαφορετικά περιφερειακά, από σκληρούς δίσκους και φλασάκια μέχρι εκτυπωτές, scanner, πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλα πολλά.
Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ενδεχομένως το λιγότερο στάνταρ. Σκοπός του είναι να βάλει τον υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής (sleep), και για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε η ημισέληνος.
Παρ όλα αυτά, το σύμβολο αυτό είναι περισσότερο διαδεδομένο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην Ιαπωνία είναι πιθανό το πλήκτρο του sleep με την ένδειξη “zzz”.
Αλλά ακόμα και στα μέρη μας, στο πληκτρολόγιο που γράφω αυτή τη στιγμή (ένα Microsoft Wireless Natural keyboard που πρέπει να το έχω εδώ και 10 χρόνια) το σύμβολο για το sleep έχει την ημισέληνο να δείχνει προς τη δεξιά πλευρά...
Το 1995, τη χρονιά που βγήκε στους κινηματογράφους το Jurassic Park, η ομάδα μηχανικών της Apple που ανέπτυσσε το FireWire θέλησε να σχεδιάσει ένα σύμβολο που να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις δυνατότητες της νέας αυτή τεχνολογίας.
Αρχικά το FireWire σχεδιάστηκε για να είναι μια σειριακή σύνδεση εναλλακτική του SCSI. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως υποσχόταν διασύνδεση υψηλής ταχύτητας για εξοπλισμό ψηφιακής εικόνας και ήχου.
Έτσι, το σύμβολό του διαθέτει τρία “πόδια” που συμβολίζουν τα δεδομένα, την εικόνα και τον ήχο. Αρχικά το χρώμα του ήταν κόκκινο, αργότερα όμως άλλαξε σε κίτρινο, για άγνωστο λόγο.
Τι σχέση έχει το Jurassic Park? Καμία, αλλά είναι ωραία ταινία, έτσι δεν είναι? :-)
Το συμβολο “at” θα το συναντήσετε στην Ελλάδα σαν “Παπάκι”, και σε άλλες χώρες σαν “Πίθηκο” (Σερβία), “Ποντικάκι” (Κίνα, Ταϊβάν), “Σαλιγκάρι” (Γαλλία, Ιταλία, Κορέα) “Προβοσκίδα του Ελέφαντα” (Σουηδία), “Στρούντελ” (Ισραήλ), “Σφουγγαρίστρα” (Τσεχία), “Σκυλάκι” (Ρωσία), και πιθανώς και άλλα πράγματα σε άλλες χώρες με τα οποία δεν μοιάζει καθόλου.
Πατέρας του @ στους υπολογιστές είναι ο προγραμματιστής Raymond Tomlinson, που το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1971 για να ξεχωρίσει το όνομα χρήστη από το τερματικό.
Πριν από τον Tomlinson, το @ ήταν ένα σύμβολο λογιστικής που σήμαινε “τιμή ανά τεμάχιο”, πχ “12 σοκολάτες @ $1 (σύνολο $12). Οι πρώτες γραφομηχανές δεν το είχαν σαν πλήκτρο, και έκανε την εμφάνισή του με τις γραφομηχανές Underwood το 1896.
Η πρώτη του εμφάνιση όμως πιθανώς εντοπίζεται ακόμα νωρίτερα. Μία θεωρία λέει πως το δημιούργησαν μοναχοί τον έκτο αιώνα, γιατί η λατινική λέξη για το “προς” - ad – μπερδευόταν με το A.D. (Anno Domini, μετά Χριστόν). Έτσι, συνδύασαν το a με ένα d που το κυκλώνει. Όπως και νά 'χει, το @ είναι ένα από τα πιο κομψά σύμβολα του πληκτρολογίου και είναι το μόνο από τη σημερινή λίστα που έχει μία θέση στη συλλογή Architecture and Design του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Museum of Modern Art, MoMA) της Νεας Υόρκης .
Αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε παντού το μήλο της Apple, δεν είστε ο μόνος. Ξέρετε ποιος άλλος είχε βαρεθεί να το βλέπει? Ο Steve Jobs!
Για να είμαστε ακριβείς, δεν είχε ακριβώς βαρεθεί να το βλέπει. Όταν όμως οι μηχανικοί της Apple ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό “function key” στο πληκτρολόγιο και έβαλαν επάνω το κλασσικό μήλο, ο Jobs το μίσησε.
“Παραέχουμε πολλά Apples στην οθόνη! Είναι γελοίο! Αναφερόμαστε στο σύμβολο της Apple επί ματαίω!” φέρεται να είπε ο Jobs, σύμφωνα με τον Andy Hertzfeld, που ήταν μέλος της αρχικής ομάδας ανάπτυξης του Macintosh.
Καθώς βιάζονταν για να σχεδιάσουν ένα νέο σύμβολο στο πλήκτρο, η γραφίστρια Susan Kare έψαξε μια διεθνή λίστα συμβόλων, και κατέληξε σε ένα σύμβολο που, στις Σουηδικές κατασκηνώσεις υποδείκνυε τους χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Γνωστό επίσης και ως Gordon loop, splat, infinet loop ή, στο στάνταρ Unicode, το “σύμβολο ενδιαφέρουσας τοποθεσίας”, το εικονίδιο αυτό συναντάται μέχρι σήμερα στα πληκτρολόγια των Mac.
Προφανώς ο Bill Gates δεν είχε παρόμοια κολλήματα, και όλα τα πληκτρολόγια για PC έχουν το σημαιάκι των Windows στο αντίστοιχο δικό τους function key.
Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ Mac, δεν θα μπορέσετε ποτέ να νιώσετε τον τρόμο ενός χρήστη όταν έβλεπε αυτό το σύμβολο στον υπολογιστή του και δεν είχε σώσει πρόσφατα το αρχείο που εργαζόταν.
Το σύμβολο αυτό, το οποίο η Apple αποκαλεί “spinning wait cursor” είναι πολύ απλά η ένδειξη πως το πρόγραμμα έχει κολλήσει. Οι χρήστες το αποκαλούν με διάφορα ψευδώνυμα: the hypnowheel of doom, the spinning pizza, the pinwheel of dead, the SBBOD (spinning beach ball of death).
Στις πρώτες εκδόσεις του Mac OS, το σύμβολο αυτό ήταν ένα ρολόι. Πιθανώς όμως επειδή η Apple δεν ήθελε να νιώθουν οι χρήστες πως ο χρόνος περνάει καθώς το πρόγραμμά τους παραμένει κολλημένο, το αντικατέστησε με το συγκεκριμένο.
Παρά την αλλαγή, το σύμβολο αυτό αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να μισήσουμε με πάθος έναν απλό, περιστρεφόμενο τροχό.
Αναρτήθηκε από  σε