Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τι σημαίνει αυτό το σύμβολο? Μάθετε την ιστορία πίσω από τη δημιουργία των γνωστότερων συμβόλων στην τεχνολογία!

Η ισχύς των συμβόλων στην επικοινωνία είναι αναμφισβήτητη. Ένα θεμελιωμένο σύμβολο μπορεί να μεταφέρει σημαντική πληροφορία όχι μόνο χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου λέξεις, αλλά συχνά σε διεθνές επίπεδο, πέρα και πάνω από περιορισμούς στη γλώσσα και την κουλτούρα διαφορετικών λαών.
Ταυτόχρονα όμως, τα σύμβολα που είναι τόσο διαδεδομένα, έχουμε την αίσθηση πως υπήρξαν ανέκαθεν, λες και ανακαλύφθηκαν σκαλισμένα σε μια σπηλιά μαζί με σκηνές από κυνήγι μαμούθ και βουβαλιών.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ορισμένα από τα γνωστότερα σύμβολα στο χώρο της τεχνολογίας και τη διαδικασία σκέψης πίσω από τη δημιουργία τους.
Αν έχετε πιάσει έστω και μια φορά στη ζωή σας τηλεκοντρόλ, έχετε δει αυτό το σύμβολο – το οποίο μπορείτε επίσης να βρείτε, με περιστροφή 90 μοιρών, σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ηλεκτρονικών στην Ελλάδα.
Στο δυαδικό σύστημα όσον αφορά την τεχνολογία, το 1 σημαίνει “ανοιχτό” και το 0 σημαίνει “κλειστό”. Το 1973 ο οργανισμός International Electrotechnical Commission δημιούργησε αυτό το υβριδικό σύμβολο που συνδυάζει το μηδέν και το ένα, προκειμένου να συμβολίσει την “ενεργειακή κατάσταση αναμονής” (standby power state).
Όμως το Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) αποφάσισε πως αυτός ο ορισμός παραήταν ασαφής, και άλλαξε το συμβολισμό σε “power”.
Κατά τη συνεργασία του με την IBM, ο David Hill δημιούργησε μια σειρά συμβόλων με σκοπό να απεικονίσει τις διαφορετικές συνδέσεις τοπικού δικτύου που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.
Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι αυτό που σήμερα έχει ταυτιστεί με τη θύρα Ethernet, με τα τετραγωνάκια να συμβολίζουν υπολογιστές συνδεδεμένους μεταξύ τους.
Πιθανώς έχετε ακούσει την ιστορία: Το 10ο αιώνα βασιλιάς στη Δανία ήταν ο Harald Gormsen ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο “Blåtand”, ή αλλιώς Bluetooth.
Μία θεωρία για το ψευδώνυμό του ήταν πως ο Βασιλιάς είχε ένα χαλασμένο δόντι, και το “μπλε” αναφερόταν γενικά στο μαυρισμένο σκούρο χρώμα του.
Άλλοι λένε πως την περίοδο εκείνη το μπλε ήταν το ακριβότερο χρώμα στα ενδύματα, και ο Harald φόραγε αποκλειστικά αυτό το χρώμα για να υπογραμμίσει την κοινωνική του θέση.
Υπάρχει τέλος και η φήμη πως έτρεφε μεγάλη λατρεία για τα μύρτιλα βατόμουρα (blueberries) και είχαν βάψει με το χρώμα τους τα δόντια του.
Όπως και νά 'χει, το σύμβολο του Bluetooth προέρχεται από το συνδυασμό των ρούνων για το H και B, τα αρχικά του βασιλιά.
Επίσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Bluetooth, ο συμβολισμός δεν σταματάει στο όνομα. Ο Blåtand υπήρξε πόλος ένωσης για τις αντιμαχώμενες πλευρές στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία – όπως η τεχνολογία Bluetooth έχει σχεδιαστεί για να συνδέει διαφορετικές βιομηχανίες, όπως είναι οι υπολογιστές, η κινητή τηλεφωνία, και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Άλλος ένας μόνιμος κάτοικος των τηλεκοντρόλ, το σύμβολο για το pause μπορεί να προέρχεται από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά μπορεί και από το χώρο της... μουσικής.
Βλέπετε, στα σχεδιαγράμματα ηλεκτρικών κυκλωμάτων το σύμβολο που μοιάζει με το pause απεικονίζει την ανοιχτή σύνδεση στο κύκλωμα.
Από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να δει κανείς την ομοιότητα με το caesura στο πεντάγραμμο, που συμβολίζει – για μαντέψτε – την παύση.
Φυσικά, το σύμβολο του Pause δεν θα είχε κανένα νόημα χωρίς το Play.
Η πρώτη εμφάνιση του πασίγνωστου τριγώνου έγινε στα επαγγελματικά μαγνητόφωνα της δεκαετίας του '60, ενώ με δύο τρίγωνα το ένα δίπλα στο άλλο συμβολίζεται το fast forward.
Το γεγονός πως το rewind είναι δύο τρίγωνα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση καταστεί σαφές πως το τρίγωνο του Play δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία μετακινείται η ταινία για την αναπαραγωγή. Τόσο απλά.
Σαφώς πιο μυθολογική είναι η προέλευση του συμβόλου για το USB. Έμπνευση για το εικονίδιο δεν είναι άλλη από την τρίαινα του Ποσειδώνα – αν και, όσες φορές κι αν χτυπήσετε ένα φλασάκι στο έδαφος, αμφιβάλλουμε αν θα προκαλέσετε σεισμούς και τρικυμίες.
Αντί να είναι και οι τρεις κορυφές μυτερές όπως της τρίαινας, οι δημιουργοί του USB επέλεξαν το τρίγωνο, τον κύκλο και το τετράγωνο για να δείξουν πως η ίδια σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλά εντελώς διαφορετικά περιφερειακά, από σκληρούς δίσκους και φλασάκια μέχρι εκτυπωτές, scanner, πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλα πολλά.
Το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ενδεχομένως το λιγότερο στάνταρ. Σκοπός του είναι να βάλει τον υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής (sleep), και για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε η ημισέληνος.
Παρ όλα αυτά, το σύμβολο αυτό είναι περισσότερο διαδεδομένο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην Ιαπωνία είναι πιθανό το πλήκτρο του sleep με την ένδειξη “zzz”.
Αλλά ακόμα και στα μέρη μας, στο πληκτρολόγιο που γράφω αυτή τη στιγμή (ένα Microsoft Wireless Natural keyboard που πρέπει να το έχω εδώ και 10 χρόνια) το σύμβολο για το sleep έχει την ημισέληνο να δείχνει προς τη δεξιά πλευρά...
Το 1995, τη χρονιά που βγήκε στους κινηματογράφους το Jurassic Park, η ομάδα μηχανικών της Apple που ανέπτυσσε το FireWire θέλησε να σχεδιάσει ένα σύμβολο που να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις δυνατότητες της νέας αυτή τεχνολογίας.
Αρχικά το FireWire σχεδιάστηκε για να είναι μια σειριακή σύνδεση εναλλακτική του SCSI. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως υποσχόταν διασύνδεση υψηλής ταχύτητας για εξοπλισμό ψηφιακής εικόνας και ήχου.
Έτσι, το σύμβολό του διαθέτει τρία “πόδια” που συμβολίζουν τα δεδομένα, την εικόνα και τον ήχο. Αρχικά το χρώμα του ήταν κόκκινο, αργότερα όμως άλλαξε σε κίτρινο, για άγνωστο λόγο.
Τι σχέση έχει το Jurassic Park? Καμία, αλλά είναι ωραία ταινία, έτσι δεν είναι? :-)
Το συμβολο “at” θα το συναντήσετε στην Ελλάδα σαν “Παπάκι”, και σε άλλες χώρες σαν “Πίθηκο” (Σερβία), “Ποντικάκι” (Κίνα, Ταϊβάν), “Σαλιγκάρι” (Γαλλία, Ιταλία, Κορέα) “Προβοσκίδα του Ελέφαντα” (Σουηδία), “Στρούντελ” (Ισραήλ), “Σφουγγαρίστρα” (Τσεχία), “Σκυλάκι” (Ρωσία), και πιθανώς και άλλα πράγματα σε άλλες χώρες με τα οποία δεν μοιάζει καθόλου.
Πατέρας του @ στους υπολογιστές είναι ο προγραμματιστής Raymond Tomlinson, που το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1971 για να ξεχωρίσει το όνομα χρήστη από το τερματικό.
Πριν από τον Tomlinson, το @ ήταν ένα σύμβολο λογιστικής που σήμαινε “τιμή ανά τεμάχιο”, πχ “12 σοκολάτες @ $1 (σύνολο $12). Οι πρώτες γραφομηχανές δεν το είχαν σαν πλήκτρο, και έκανε την εμφάνισή του με τις γραφομηχανές Underwood το 1896.
Η πρώτη του εμφάνιση όμως πιθανώς εντοπίζεται ακόμα νωρίτερα. Μία θεωρία λέει πως το δημιούργησαν μοναχοί τον έκτο αιώνα, γιατί η λατινική λέξη για το “προς” - ad – μπερδευόταν με το A.D. (Anno Domini, μετά Χριστόν). Έτσι, συνδύασαν το a με ένα d που το κυκλώνει. Όπως και νά 'χει, το @ είναι ένα από τα πιο κομψά σύμβολα του πληκτρολογίου και είναι το μόνο από τη σημερινή λίστα που έχει μία θέση στη συλλογή Architecture and Design του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Museum of Modern Art, MoMA) της Νεας Υόρκης .
Αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε παντού το μήλο της Apple, δεν είστε ο μόνος. Ξέρετε ποιος άλλος είχε βαρεθεί να το βλέπει? Ο Steve Jobs!
Για να είμαστε ακριβείς, δεν είχε ακριβώς βαρεθεί να το βλέπει. Όταν όμως οι μηχανικοί της Apple ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό “function key” στο πληκτρολόγιο και έβαλαν επάνω το κλασσικό μήλο, ο Jobs το μίσησε.
“Παραέχουμε πολλά Apples στην οθόνη! Είναι γελοίο! Αναφερόμαστε στο σύμβολο της Apple επί ματαίω!” φέρεται να είπε ο Jobs, σύμφωνα με τον Andy Hertzfeld, που ήταν μέλος της αρχικής ομάδας ανάπτυξης του Macintosh.
Καθώς βιάζονταν για να σχεδιάσουν ένα νέο σύμβολο στο πλήκτρο, η γραφίστρια Susan Kare έψαξε μια διεθνή λίστα συμβόλων, και κατέληξε σε ένα σύμβολο που, στις Σουηδικές κατασκηνώσεις υποδείκνυε τους χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Γνωστό επίσης και ως Gordon loop, splat, infinet loop ή, στο στάνταρ Unicode, το “σύμβολο ενδιαφέρουσας τοποθεσίας”, το εικονίδιο αυτό συναντάται μέχρι σήμερα στα πληκτρολόγια των Mac.
Προφανώς ο Bill Gates δεν είχε παρόμοια κολλήματα, και όλα τα πληκτρολόγια για PC έχουν το σημαιάκι των Windows στο αντίστοιχο δικό τους function key.
Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ Mac, δεν θα μπορέσετε ποτέ να νιώσετε τον τρόμο ενός χρήστη όταν έβλεπε αυτό το σύμβολο στον υπολογιστή του και δεν είχε σώσει πρόσφατα το αρχείο που εργαζόταν.
Το σύμβολο αυτό, το οποίο η Apple αποκαλεί “spinning wait cursor” είναι πολύ απλά η ένδειξη πως το πρόγραμμα έχει κολλήσει. Οι χρήστες το αποκαλούν με διάφορα ψευδώνυμα: the hypnowheel of doom, the spinning pizza, the pinwheel of dead, the SBBOD (spinning beach ball of death).
Στις πρώτες εκδόσεις του Mac OS, το σύμβολο αυτό ήταν ένα ρολόι. Πιθανώς όμως επειδή η Apple δεν ήθελε να νιώθουν οι χρήστες πως ο χρόνος περνάει καθώς το πρόγραμμά τους παραμένει κολλημένο, το αντικατέστησε με το συγκεκριμένο.
Παρά την αλλαγή, το σύμβολο αυτό αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να μισήσουμε με πάθος έναν απλό, περιστρεφόμενο τροχό.
Αναρτήθηκε από  σε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου